fredag 8. januar 2010

A Christmas Carol (2009)

De aller fleste bør, for deres eget intellekts ve og vel, allerede vite hva Charles Dickens' klassiker handler om, men hvis det fins noen slasker der ute som hadde kommet til å stryke til litteratureksamen, værsågod: Ebenezer Scrooge er en skikkelig jævel av en kapitalist. Han er sjef i et firma, men underbetaler de innsatte så det gviner etter, og viser heller ikke noe særlig medfølelse når det gjelder arbeidstider og -mengder. På sjølveste julaften blir han derimot oppsøkt av tre ånder - fortid, nåtid og framtid - som alle prøver å lære ham noe.

Nå er jeg ekstra svak her, i og med at jeg alltid har elska originalfortellinga, og når den i tillegg presenteres så lekkert som dette, er det vanskelig å forholde seg usentimental for en stakkars filmanmelder. For det ER lekkert. Helt siden jeg fikk greie på at Disney skulle gi faen i nye tegna klassikere og heller pøse på med 3D-mas i steden av kommersielle årsaker, har jeg vært litt lunkent innstilt til nettopp 3D-animasjon. Som spesialeffekter i spillefilmer er det liksom greit, men helaftens filmer utelukkende i 3D? Nja. Likevel er dette så perfeksjonert at til og med en pessimist som meg lot meg imponere allerede i første scene. Dette flyter. Detaljrikdommen er blant det aller beste jeg har sett, så til tross for til dels karikerte figurer utseendemessig, ser det likevel intenst troverdig ut. Kudos!

Historia i seg sjøl kan jo ikke akkurat Disney ta på seg æra for, men det er ikke til å komme ifra at den likevel går inn på meg hver gang. Stemninga svinger mellom å være tåredryppende rørende, rett og slett dritskummel og utrolig varm, lun og julete. Jeg har aldri i 2009 vært så i julestemning som da jeg kom ut av kinosalen etter å ha sett denne, og det til tross for at det var i romjula, gavene allerede var pakka opp og juletreet pynta for lengst.

Det fins allerede utallige filmatiseringer av denne der ute, men Disney sin nyeste er blant de beste. Ser for meg at denne lett kan bli en juleklassiker man kan se år etter år.

Dommeren har talt: 5

3 kommentarer:

  1. sv: Jaa :) vi har fått råd om å gå litt forsiktig fram no i starten. Men vi skal ta dei i Drammen også ;)

    SvarSlett
  2. IIIIIIIIIIIIIH DENNA VIL EG SJÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ :D

    SvarSlett
  3. Fikk du ikke gjort det likevel? Da syns jeg du skal det :D

    SvarSlett