tirsdag 9. desember 2014

Men hva spiser du egentlig? #1: Paneer jalfrezi

Jeg har vært vegetarianer i noe sånt som elleve år nå, og møter fortsatt folk som trur at jeg bare spiser salat og frossenpizza. For å motbevise at det er tilfellet, har jeg lyst til å vise dere noe av maten jeg spiser! På denne måten håper jeg at jeg kanskje også kan inspirere andre til å, om ikke konvertere helt og fullt til vegetarisk livsstil, så i det minste prøve ut en kjøttfri middag i uka. Vegetarmat er dyrevennlig, miljøvennlig, godt og sunt, så det er egentlig ingen grunn til å ikke gjøre det!

En ting, bare: jeg har et speilreflekskamera. Det er gammalt, tungt, sluker strøm og har slærkete kabelinnganger, noe som gjør det veldig tungvint i bruk. Jeg veit med meg sjøl at jeg bare vil miste interessen om jeg gjør det for vanskelig for meg sjøl, så bildene blir ikke av ypperste kvalitet, og dermed kunne maten sikkert sett mer innbydende ut. Så er dere advart!

Jeg har snubla over en fantastisk matblogg med det velklingende navnet Indisk vegetarmat, og jeg har så utrolig lyst til å teste ut alle oppskriftene der inne! I går prøvde jeg meg på paneer jalfrezi. Aller først gjorde jeg noe jeg aldri har gjort før, nemlig å lage ferskost:


Det var så enkelt, og så gøy! Jeg bare kokte opp en liter melk, slang oppi tre teskjeer eddik, og rørte rundt så mysen og det derre andre skilte seg, og så heiv jeg innholdet over i et tørkepapirkledd dørslag, silte ut mysen, og satte osten kaldt i kanskje en times tid eller noe sånt, jeg så ikke på klokka. Superlett! Her forklares det mer inngående.

Videre fulgte jeg oppskrifta jeg linka til tidligere ganske nøye. Siden jeg fant ut at seks porsjoner var i meste laget for Jørgen og meg, halverte jeg den, og vi satt igjen med en ganske passe mengde pluss litt til. Jeg brukte ingefærpulver istedenfor fersk, og dessverre også tørka koriander istedenfor fersk - forskjellen er faktisk helt enorm, men siden jeg ikke har grønne fingre i det hele tatt, og de søte, små plantene vi hadde på Hamar dessverre døde ganske fort, har jeg innsett at jeg ikke får brukt fersk koriander i maten min før noen viser meg nåde og gir meg denne. Jeg brukte rød chili istedenfor grønn, rett og slett fordi det er enklere å få tak i, og så kutta jeg ikke grønnsakene like kunstnerisk som i oppskrifta. Resultatet:


Servert med ris og hvitløk- og koriander-naan!

Jørgen er generelt ganske pinglete på sterk mat, og jeg er hakket tøffere, men begge to syntes at denne smakte litt lite - og dette til tross for at kryddermengdene var det eneste jeg ikke halverte. Kanskje det hadde noe å gjøre med at grønnsakene ikke lå i en saus, jeg veit ikke. Det blei godt, altså, men jeg vil anbefale de aller fleste å krydre enda litt mer for en spenstigere smak!

3 kommentarer:

  1. Søsteren min er vegetarianer så jeg vet det finnes mye godt å velge i. Jeg liker det veldig godt selv om jeg også eter kjøtt :) Takk for bloggtips, jeg må sjekke den ut og prøve oppskrifter.

    SvarSlett
  2. Takk for bloggtips. Jeg har prøvd veldig lite vegetarmat om jeg skal være helt ærlig, mest fordi jeg er lat og enkel og ofte vil at det både skal være få og billige ingredienser og at det skal ta meg veldig kort tid å lage det. Da blir det ofte til at jeg lager røkte kjøttpølser for eksempel eller pose-supper og annet raskt og særlig fordi jeg lager til bare én person, ikke har fryser og for tiden jobber på tider som gjør at jeg ofte bare lager middag for en dag fremfor noe som kan deles utover to dager. Med det sagt så har jeg prøvd det vegetariske alternativet i kantinen på jobben noen ganger, deriblant vegetarisk taco og det var veldig godt og jeg tror så gjerne på at det finnes mye god vegetarmat og at en del vegring hos folk som meg nettopp ligger i at det føles enklere og tryggere med ting man er vant til. Sånn sett er innlegg som dette veldig interessant lesning.

    Beklager at denne kommentaren ble litt lang.

    SvarSlett
  3. Takk for fine kommentarer, begge to! Så bra at dere har positiv erfaring med vegetarmat til tross for at dere spiser kjøtt :) Jeg skjønner deg godt, Karoline, jeg syns også ofte at lettvin mat er det beste. Men det er faktisk ikke så vanskelig å lage rask og enkel vegetarmat heller, men nå er jeg jo selvfølgelig litt mer vant til det enn det du er ;) Jeg kjenner igjen problemet med å lage middag til bare én person fra da jeg bodde i Bø, men min erfaring er at supper og gryteretter og sånn er lette å varme opp igjen og ofte like godt dagen etter - det meste er egentlig det, så lenge det ikke står mer enn et par dager i kjøleskap :)

    SvarSlett