fredag 5. februar 2021

About Work the Remix

Jeg lasta opp remixen min til Soundcloud i går, og noe av det siste jeg tenkte før jeg sovna var SHIT JEG HAR IKKE MASTRA DEN. Så noe av det første jeg gjorde i dag, var å åpne GarageBand, flikke litt rundt i Master-boksen nederst, og så tenke FØKKIT og lukke fila igjen uten å save den. Fordi jeg innså at jeg faktisk ikke har lyst til å bruke enda mer tid på denne remixen nå. I går måtte jeg ta en sjefsbestemmelse på at nå er den ferdig, og jeg hadde det bra med denne avgjørelsen helt til jeg altså kom på at jeg sikkert burde mastre den, og nå er jeg ambivalent fordi jeg i all oppriktighet ikke har lyst til å mastre den og jeg uansett ikke helt veit hvor stor forskjell det faktisk kommer til å utgjøre i det store og det hele (med tanke på at jeg ikke veit hva jeg driver med, mener jeg), samtidig som jeg på et vis veit at det teoretisk sett er noe jeg kunne gjort for at den skulle bli bedre. For det er vel dét det stort sett handler om når jeg driver med kreative prosjekter: jeg er nødt til å komme til det punktet der jeg veit med meg sjøl at jeg har gjort det jeg kan, og hvis da noen kommer med kritikk i etterkant, takler jeg det ganske godt, fordi jeg veit at jeg har gjort mitt beste. Om det derimot er sånn at jeg veit jeg kunne gjort en bedre jobb og så kommer noen i etterkant og forteller meg de tinga jeg veit at ikke funker… da blir jeg veldig sur på meg sjøl.

For en måte å starte et blogginnlegg på, dere!

Vi prøver igjen, i riktig ende denne gangen: jeg har fullført remixen jeg snakka om for et par uker siden. Jeg har gjennom arbeidet med den hatt ekstremt svingende sjøltillit, der jeg noen ganger har syntes en liten ting jeg har gjort har vært SÅ BRA at jeg nesten ikke har fått gjort noe mer den dagen i pur begeistring over hvor sinnssykt bra den lille detaljen var – og jeg har virkelig dypt og inderlig hata mitt eget manglende talent innen musikkproduksjon, fordi dette er en sånn ting jeg så veldig gjerne vil være god på. Det gir bare så mye mening om dette er noe jeg er god på; jeg som hører så mye på musikk som det jeg gjør og som setter pris på musikk på den måten jeg gjør. På den annen side: hvorfor i all verden forventer jeg at jeg skal være god på noe som jeg har veldig begrensa med erfaring med? Det er jo dette som er grunnen til at jeg aldri har lært meg å spille et instrument ordentlig: musikalsk er jeg teoretisk god, så når jeg finner ut at fingrene mine praktisk og fysisk ikke klarer å traktere instrumentet på den måten jeg hører at ville blitt riktig, blir jeg frustrert og vil bare slutte igjen, selv om jeg jo innerst inne veit at den eneste nøkkelen til å bli god til noe, er å øve og øve og øve. Og når man, som jeg jo har gjort, bruker GarageBand til å lage musikk, er jo hvor musikalsk du er én ting, mens hvor god du er på å bruke GarageBand noe annet. Det kan hende at denne remixen hadde blitt bedre om jeg hadde hatt bedre kjennskap til GarageBand. Kanskje er ting jeg har sittet i timevis og justert på for å få det helt riktig, noe jeg egentlig kunne stilt inn automatisk ved hjelp av en funksjon jeg ikke visste om.

Men. Alt i alt må jeg jo kunne si meg fornøyd nok med denne remixen. Rytmen sitter, og det er det aller viktigste, og den høres jo faktisk ut som ei låt, og jeg syns ikke det er et dårlig første forsøk. Er det noe som er godt nok til å fungere som en offisiell remix? Sannsynligvis ikke. Men det var vel i utgangspunktet heller ikke motivasjonen min til å gjøre dette. Jeg har hatt det gøy, jeg har vært frustrert, og jeg har fullført. Nå er det jeg er mest redd for at remixen skal være for lik originalsangen. Jeg har ikke lagt til noe, jeg har bare manipulert de enkeltelementene som allerede var der. For jeg veit liksom ikke hvor stor frihet det er innafor å ta seg når man remixer? Er det noen etikette på det, liksom? Siden fristen går ut i dag, rekker jeg uansett ikke å gjøre det på nytt, så nå får det bare briste eller bære.

Her er'n:


Og nei, jeg kommer ikke til å mastre den. I går, før jeg la meg, gleda jeg meg altfor mye til dagen i dag fordi jeg hadde lovt meg sjøl at om jeg fullførte, skulle jeg få lov å bruke fredagen på å spille TV-spill hele dagen med god samvittighet, så det akter jeg å gjøre. Jeg er fornøyd med min egen innsats, og jeg har så utrolig lyst til å remixe flere ting – jeg kan jo bare bli bedre, ikke sant? – så om du er en musiker som har lyst til å gi denne lille nerden noe å pusle med: HIT ME UP.

Og om ikke dette var ✧・゚: *✧・゚:* CoNtEnT *:・゚✧*:・゚✧ nok for deg, så kan jeg jo også meddele at jeg for første gang i mitt liv nå har grønt hår:


Jeg har hatt noe som kanskje kan kalles sjøgrønt før, men aldri grønt-grønt, liksom. Lars blei inspirert av den grønne fargen på munnbindet mitt!

2 kommentarer:

  1. For det første så er håret ditt superkult (hvis jeg en dag faktisk kommer til å farge håret mitt så kommer det til å bli blått for jeg tror blått hår og så brune øyne jeg har kunne sett veldig kult ut sammen). For det andre likte jeg miksen din og litt det du skriver om Garageband illustrerer litt hvorfor jeg aldri har lært meg å spille et instrument. For jeg har hodet fullt av melodier og for noen år sida skaffa jeg meg en xylofon (som jeg ikke har lenger fordi det var noe galt med den, den virka aldri helt slik den skulle) fordi å komponere musikaler er den ikke så hemmelige drømmen min, men så prøvde jeg å spille melodiene jeg hadde oppi hodet og det gikk ikke og så ga jeg opp fordi jeg hadde lyst til å hoppe rett til komposisjonsdelen og ikke ville drive med å lære noter eller å kunne spille eksisterende melodier først og man må ha noe av bakgrunnskunnskapen først, sånn er det jo med ting som å tegne også. Alle bøker jeg har lest om å tegne peker på at det er ting med komposisjon og proporsjoner og slikt som man bør ha i alle fall litt i bakhodet før man tenker at man skal tegne Disney-aktige illustrasjoner eller manga og hvis man vil starte på nivå 3 av tegning uten å lære i alle fall litt av nivå 1 eller 2 så blir det ikke så bra som om man har noen av grunnelementene innabords først.

    Det ble en skikkelig digresjon, sorry. Uansett vet jeg selv ikke noe om hvordan en remix skal være, men jeg vet at jeg syns du skapte en remix som lyder kult. Og jeg tror jeg er mer god i teori enn praksis når det gjelder de aller fleste ting selv, men det er jo et godt utgangspunkt for utvikling i det minste.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk! Og jeg kjenner meg veldig igjen i det du skriver, jeg følte SÅ mye på det i arbeidet med denne remixen. Jeg trur det kan ha sammenheng med at jeg aldri har "lært" meg å skrive på samme måten, jeg har liksom bare alltid drevet med det sånn at jeg har utvikla et naturlig talent for det, og jeg har lyst til at andre talenter også skal komme like naturlig for meg, og når det ikke gjør det, er det frustrerende fordi jeg aldri har vært fokusert og tålmodig nok til å lære meg et håndverk fra bunnen av.

      Slett