mandag 4. desember 2023

November 2023

Opplevelser: Lønsj på El Camino og øl på Trappa med Mari. Debutantkveld hos Cappelen Damm. Fest hos Martina. Middag på Los Tacos og kino med Mari. Kino med Vibeke. Slippfest for Unnveig Aas sin Sommeren, 2000. Sverige-tur med Vibeke. Besøk av Mari.






Innkjøp: Etter lønsjen vår var Mari og jeg innom Uff og Fretex, og som så ofte er tilfellet når jeg bare skal gå innom der og ikke skal ha noe, fikk jeg med meg noe derfra. Fra Uff denne buksa, som jeg trur er samme modellen som de jeg kjøpte i Gdansk, og fra Fretex denne genseren i skotsk ull som var så søt at det var umulig å gå fra den. 




TV-serie: Jeg er nå i gang med de nyeste (og i førstnevntes tilfelle: siste) sesongene av både Sex Education og Heartstopper, og fordi de begge er britiske ungdomsdramedier om kjærlighet, er det vanskelig å la være å sammenligne dem. Av de to foretrekker jeg helt klart Sex Education; det er bare mer min greie generelt, det føles både mer realistisk og som at det står mer på spill, i tillegg til at det også er morsommere. Med det sagt savner jeg Lily og syns det er synd at hun ikke er blant de vi får følge videre. Jeg liker også Heartstopper, og jeg syns det er helt suverent at episodene er såpass korte, for da rekker jeg å se det når jeg ikke har tid til å sette meg ned for en time med Sex Education, men alt i alt syns jeg at serien er litt for lett og sukkersøt og uskyldig til at jeg klarer å bli ordentlig emosjonelt investert i den. 




Film: Jeg var på kino to ganger denne måneden, og filmene jeg så var The Creator og Gutten og hegren. Jeg setter alltid stor pris på å se god sci-fi, og det var mye som var gjort riktig i The Creator, men personlig ville jeg foretrukket om de hadde prioritert de filosofiske og emosjonelle aspektene framfor de maksimalistiske Marvel-aktige actionsekvensene. Det var også flere ganger jeg tenkte at nå, har vi nådd klimakset og nærmer oss slutten, men så var det enda flere høydepunkt vi skulle gjennom før rulletekstens tid var inne. Kanskje det ikke er negativt, men for hjernen min føles det slitsomt. Gutten og hegren er visstnok Miyazakis siste film, men det samme sa han jo også om Vinden stiger, så hvem veit. Jeg er i hvert fall veldig glad for at Miyazaki valgte å legge seg på den surrealistiske eventyrlinja framfor den mer virkelighetsnære, for han er absolutt aller best når han får forfølge alle sine sinnssyke innfall. Blodtørstige undulater? I'm here for it. 




Bok: Jeg har nå fått godkjent medlemskapet mitt i NLB, og selv om jeg ikke klarer å bruke lydbøker som ei fullverdig erstatning for vanlige bøker, liker jeg i disse dager veldig godt å høre på Ringenes Herre, som jeg både har lest før (dog for tjueto år siden (!)) og som jeg har sett filmversjonen av nærmere femti ganger, før jeg sovner og mens jeg gjør oppgaver som ikke krever så mye av meg.



Musikk: For en måneds tid siden impliserte jeg at jeg savna litt å ha fullstendig hekta på en sang, og enda nærmere enn oktobers Pazzeska, har Unfinished Symphony av GusGus kommet å bli min nye dille – bare synd den kom ut såpass seint på året at den ikke rakk å havne på Spotify Wrapped-lista mi. I det hele tatt syns jeg det grenser til kriminelt hvor dårlig kjent GusGus er på verdensbasis. De har holdt på i bortimot tredve år, og er helt på høyde på technolegender som Leftfield og Underworld, og jeg syns de fortjener den samme anerkjennelsen internasjonalt.

2 kommentarer:

  1. Fin oppsummering. Jeg likte genseren du hadde skaffet deg veldig godt, den var innmari kul. Ellers så hører jeg jo sjelden lydbøker selv, men jeg syns absolutt det er et fullgodt alternativ til bøker. Moren min for eksempel bruker linser og lesebriller og slikt som gjør at hun syns det er veldig slitsomt å lese fysiske bøker, men hun hører masse lydbøker og jeg syns det er bra at det finnes alternativer siden å lese fysiske bøker ikke nødvendigvis funker for alle. Vurderer å se Gutten og Hegren på kino om ikke så lenge selv om jeg er ganske mye mindre erfaren Ghibli-seer. Men jeg føler meg sånn 90% sikker på at Gutten og Hegren kommer til å bli nominert til Oscar for beste animasjonsfilm (selv om det føles ganske sannsynlig at Across the Spider-Verse nok vinner) neste år og jeg vil gjerne se så mye som mulig av animasjonsfilmer sånn at jeg kan skrive bedre "Karoline kommenterer de nominerte animasjonsfilmene"-innlegg enn om jeg bare har sett noen få nominerte. Vi får se for jeg vurderer å se nye Wonka-filmen også, men desember kan jo ende opp med å inneholde flere kinobesøk og.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk! For min del er å høre lydbok og å lese to forskjellige ting, og jeg kan ikke høre på alle de typene bøker jeg ville lest, men det er et koselig alternativ til radio eller podcast. Jeg trur nok at akkurat Gutten og hegren er en såpass særegen filmopplevelse at jeg ikke nødvendigvis trur den vil gi noen som foretrekker vestlig animasjon det samme som den gir Ghibli-fans, men om du ser den, er jeg selvfølgelig veldig interessert i å få vite hva du syns om den!

      Slett