fredag 27. april 2018

Men hva spiser du egentlig? #11: Rød linsesuppe

I morra reiser jeg til Gdansk, men før det rekker jeg å slenge ut ei lita oppskrift på den typen mat som kanskje eeeegentlig passer bedre til høsten enn våren, men som likevel er kjekk å ha i bakhodet til de regnfulle dagene som unektelig kommer til å komme. 

Som med nesten all maten jeg lager og poster her: oppskrifta er veiledende. Denne gangen hadde jeg noen slappe gulrøtter som sang litt på siste verset liggende som jeg trengte å få brukt opp heller før enn siden, men har man ikke det, er det bare å droppe det (men de tilfører en fin sødme). Kanskje har man andre grønnsaker som lider samme skjebne som gulrøttene mine, for eksempel brokkoli, blomkål, poteter eller selleri. Sleng dem oppi! Det er nesten ikke noe som ikke passer til linsesuppe.

Man kan også bruke andre typer linser, men personlig er jeg veldig glad i røde splittlinser, fordi man ikke trenger å bløtlegge dem og de har så vidunderlig kort koketid. Og om du trur du ikke liker linser: har du i det hele tatt smakt det? Disse røde splittlinsene smaker veldig lite, men de er næringsrike, gir en god og varig metthetsfølelse og gir suppa en tjukk og chunky konsistens. Det man egentlig smaker i denne suppa, er krydderne og grønnsakene. 

Jeg lager ofte mat på slump, denne suppa er intet unntak, så måla jeg har oppgitt er omtrentlige. Det er helt i orden å justere mengder etter eget smak og behag.


Dette har jeg brukt til suppa på bildet over (nok til to – tre personer):
En skvett nøytral olje
En halv gul løk
Et stort hvitløksfedd
To – tre gulrøtter, litt avhengig av størrelse
Ei spiseskje paprikapulver
Ei teskje gurkemeie
Ei teskje grønnsaksbuljong
Ei halv teskje røkt paprikapulver
Ei halv teskje tyrkiske chiliflak (pul biber)
En boks (400 g) hakka tomater
Fem – seks dl vann
Et par dl røde splittlinser
Et par laurbærblad
Eventuelt salt og pepper

Varm opp olje i en kjele på middels varme, jeg bruker ofte solsikkeolje. Mens olja varmer seg opp, finhakker du løk og hvitløk. Ha løken og hvitløken i kjelen, la det surre mens du skjærer gulrøtter i små biter. Ha deretter også gulrøttene over i kjelen. Ha i paprikapulver, gurkemeie, røkt paprikapulver og tyrkiske chiliflak. De to sistnevnte kan være litt vriene å få tak i i vanlige kjedebutikker, men koster lite og er lett tilgjengelige på ymse frukt og grønt-butikker. Der får du også tak i tørka linser til godt under halvparten av prisen for hva de ville ha kosta på en Kiwi eller en Rema.

Når grønnsakene har fått surre litt sammen med krydderne, har du i boksen med hakka tomater. Fyll deretter hakka tomater-boksen med vann, ha grønnsaksbuljong over i vannet, og hell vannet over i kjelen – dermed får du med alt av tomatrester. Syns du dette blir for lite vann, kan du ha i litt mer ved å bruke samme metode. Ha i linsene og et par laurbærblad og la det koke opp. La det koke i et kvarter – tjue minutters tid. Gulrøttene skal bli mjuke, og linsene skal nesten gå i oppløsning – du kan bruke bildet over som referanse. Juster eventuelt til med mer vann om du syns suppa blir for tjukk, og smak til med salt og pepper. Plukk ut laurbærbladene før servering.

Godt med varme rundstykker eller grovbrød med smør til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar