tirsdag 15. november 2016

TEDtalks: Can we build AI without losing control over it?

I dag har jeg rota fram ikke bare én, men hele to TEDtalks til dere. De handler om mye av det samme, og jeg syns de utfyller hverandre på en god måte. Men det jeg egentlig vil at dere skal gjøre, er å lese denne artikkelen i to deler.

Men vent, nå begynner jeg i feil ende her.

I mitt forrige innlegg snakka jeg om det triste faktum at Donald Trump blir USAs neste president. Jeg uttrykte bekymring for rettighetene til amerikanske kvinner og minoritetsgrupper, men også for verden som en helhet i lys av at en av verdens mektigste menn nå er en klimafornekter. For folkens, klimautfordringene er reelle, og det eneste vi kan gjøre for å redde oss sjøl fra en verdensomspennende krise vi ikke har sett maken til i vår tid, er å skjerpe oss betraktelig. Og de som trenger å skjerpe seg aller mest, er politikere og statsledere verden over. At USA, som et av verdens største, mest folkerike og mest forurensende land, nå kanskje vil trekke seg ut av Paris-avtalen, kan vise seg å bli katastrofalt.

Men det skumle er at dette bare er én mulig variant av verdens undergang som truer i overskuelig framtid. En annen måte verden kan gå under på, og da mener jeg virkelig gå under, ikke "bare" masseødeleggelser og sultpandemier, er ved uforsvarlig utvikling av A.I. - artificial intelligence - eller kunstig intelligens, om du vil.

Hæ? tenker du kanskje nå. Tanken på menneskeødeleggende A.I.'er er noe vi stort sett utelukkende forbinder med action-sci-fi-filmer. En interessant framtidsfantasi, men ikke noe mer enn det heller.

Vel, artikkelen jeg har linka til øverst i innlegget forklarer hvorfor du ikke kunne tatt mer feil. Den snakker om eksponentiell vekst, teknologi og A.I. på en lettforståelig og lettlest måte, MEN den er veldig lang. Jeg syns temaet er såpass interessant at jeg slukte den hel, men om du gjesper litt innvendig ved tanken, kan jeg informere om at det er nettopp derfor jeg har posta TED-talkene under. Jeg trur kanskje at den rekkefølgen jeg har posta dem i, er den rekkefølgen som gir mest mening å se dem i. Om du ikke har tid til å lese artikkelen, så se i det minst TED-talkene. Det er så utrolig viktig.

(ALLER BEST utbytte får man selvfølgelig om man BÅDE leser artikkelen OG ser TED-talkene, men hey, jeg innser at ikke alle er så brennende opptatt av dette som det jeg er. Men jeg bare nevner det.)


2 kommentarer:

  1. Kære Nattfall
    Tak for dine anbefalinger. Jeg er sikker på de er supergode ! Jeg har bare ikke lige hjernen til at læse/lytte til dem nu. Det er jeg ked af.
    For noget tid siden læste jeg en kort artikel om emnet. Men jeg tænker dine links og TED talks er bedre.
    Artiklen handlede om professor Yuval Noah Harari, og ligner den her til forveksling, måske lånt eller oversat. Jeg linker den til dig, i tilfælde af, du kan bruge en bog om emnet.
    Hvor er verden vild, jeg kan ikke rigtig tage det ind. Vi går de helt forkerte veje, på mange måder.
    Et flertal i etisk råd i Danmark har netop besluttet, at sige god for genmodificerede planter/vækst. Det vil redde verden, synes de.
    Og Stephen Hawking, bl.a støttet af Mark Zuckerberg, forsker i, hvordan vi som menneskehed, kan flytte til en nærliggende planet i fremtiden.
    Men vi kan ikke flytte fra os selv.
    Noget helt andet: Du har ret: En af de gode veje i verden, som heldigvis også blomstrer, er vejen udenom kød mad.

    Alt for nu.
    Bedste hilsner fra Laila

    https://www.theguardian.com/books/2016/aug/24/homo-deus-by-yuval-noah-harari-review

    SvarSlett
  2. Den er grei, men jeg anbefaler deg virkelig å gjøre det når du har tid og lyst! Det er kjempespennende. Og tusen takk for linken, utrolig interessant lesning. Jeg fikk veldig lyst til å lese denne boka, trur den vil være midt i blinken for meg. Noterer meg den!

    SvarSlett