torsdag 27. juni 2019

Men hva spiser du egentlig? #13: Pastagrateng

Jeg snakka visst om pasta sist gang jeg skreiv et matinnlegg òg, men blir det egentlig noen gang nok pasta? Hvis man er redd for karbohydrater, kanskje, men det er heldigvis ikke jeg. Pasta er noe av det enkleste å få skikkelig bra til, syns jeg, til og med uten at det tar noe særlig tid. Det er faktisk helt genialt.

I denne gratengen brukte jeg en ganske fancy penne fra Via Italia, og det hadde jeg egentlig ikke trengt. Når pastaen får bake i saus i ovnen kommer den uansett ikke til å holde seg al dente, så jeg trur du like greit kan bruke den billigste småpastaen du finner, min yndlingsmatblogg Green Bonanza foreslår farfalle eller nettopp penne når det skal gratineres, jeg kan tenke meg at sånne små skruer også funker fint.

Og: som med så å si alle oppskrifter jeg poster, kan du fint bytte ut noen av ingrediensene og lage din egen vri på den. Jeg tar nesten alltid utgangspunkt i hva jeg allerede har i kjøleskapet når jeg bestemmer meg for hva jeg skal ha til middag, og ser jeg at det ligger en halv squash jeg ikke helt veit når jeg kommer til å trenge, så hiver jeg den oppi for eksempel en tomatsaus. Jeg kan nesten ikke tenke meg en grønnsak som ikke vil passe bra i denne gratengen.

Klar? Bra!

Dette brukte jeg:
Pasta
En halv løk
To fedd hvitløk
Ei gulrot
En kvart – halv squash
En boks hakka tomater
ca. 1 dl rødvin
Vegoboller (jeg brukte disse fra Vivera)
Ost
Oregano
Timian
Salvie
Olivenolje

Så gjør vi så:
Kok pasta etter anvisning på pakka.

Varm opp en klunk olivenolje i ei gryte på middels varme. Hakk løk og hvitløk smått, steik det deretter noen minutter i gryta med olivenolje til det blir blankt. Ha i oregano, timian og salvie – dette er kryddere jeg sjøl syns funker like bra tørka som ferske – og steik videre. Kryddere har jeg i etter øyemål, og du trenger ikke å holde igjen, det skal godt gjøres at det blir for mye. Kutt gulrot og squash i terninger og oppi gryta med det, steik litt til. Ha i en boks hakka tomater og en slant rødvin. Trenger du mer væske, kan du fylle vann i boksen med hakka tomater du nettopp hadde i for deretter å helle det oppi gryta, så er du sikker på at du får med alt.

Mens sausen koker – den blir bare bedre jo lenger den får koke – steiker du vegobollene etter anvisning på pakka.

Når pastaen, sausen og vegobollene er klare, begynner monteringa: hell pastaen nederst i ei ildfast form, dandér deretter vegobollene over, hell sausen over der igjen, og strø deretter revet ost over det hele.



Som dere sikkert ser, har jeg ikke raspa ost, bare skåret den i skiver og deretter brutt opp den siste resten i kladder. Rivjernet mitt var møkkete og jeg gadd ikke å vaske det, derfor.

Gratengen steikes på cirka 200 grader i cirka tjue minutter, følg med på osten underveis, den skal bli helt smelta og lett gyllen.

Serveres med nystekte hvitløksbaguetter til!


3 kommentarer:

  1. Fint med mattips, men jeg har et ønske. Jeg spiser fortsatt kjøtt og skal fortsette med det, men jeg har en ambisjon om å lære meg noen vegetariske og veganske matretter til høsten fordi jeg basically veksler mellom noen få matretter og det blir veldig lite variasjon. Samtidig så er jeg veldig lite glad i å lage mat og mye av grunnen til at jeg holder meg til de tingene jeg pleier å lage er at de tar meg max en halvtime. Jeg liker heller ikke å bruke penger på mange ingredienser. Så jeg lurte på om du kunne skrive noen oppskrifter i ny og ne kanskje som er mer overkommelige hvis man skremmes av retter som ser ut til å kreve mye tid eller mange ingredienser. For jeg er sikker på at det finnes vegetariske matretter som jeg kunne likt veldig godt selv om jeg er kresen og sær, men jeg er for øyeblikket ikke villig til å bytte ut noe særlig av tiden jeg bruker til tv-serier, Nintendo, fargelegging og skriving hjemme med å stå på kjøkkenet, særlig ikke når jeg tross alt lager mat kun til meg selv. Dette er selvsagt bare et forslag og du kan skrive om hva du vil når det gjelder oppskrifter, jeg bare tenkte at det var en ide.

    SvarSlett
    Svar
    1. Etter at jeg skrev kommentaren la jeg merke til at dette ikke var en matrett som så ut til å ta særlig lang tid, men ingredienslista føles fortsatt lang for meg som basically veksler mellom juksetaco (dvs. tacokrydret kjøttdeig med tortillachips og cherrytomater til), røkte kjøttpølser, meksikansk gryte, grøt og boksmat. Alt det er matretter som krever fryktelig få ingredienser og særdeles liten innsats fra min side og det frigjør mer tid til ting jeg syns er mye mer gøy enn matlaging.

      Slett
  2. Du er inne på noe i den andre kommentaren din, for jeg tenker nettopp at dette er en middagsrett som verken tar særlig lang tid eller har mange ingredienser. Med det sagt kan du selvfølgelig bytte ut tomatsausen i denne retten med ferdigkjøpt tomatsaus på glass. Men jeg vil likevel påpeke at det er billigere å lage sjøl, og det eneste som tar bittelitt tid, er å hakke løk og hvitløk, men det tar egentlig ikke mer enn et par minutter uansett. Squash og gulrot er det bare å droppe. Jeg kommer nok ikke til å legge ut oppskrifter som baserer seg i særlig stor grad på hel- og halvfabrikata, både fordi jeg sjeldent bruker den typen produkter sjøl, og fordi det på en måte ikke helt føles nødvendig å skrive det ned som ei oppskrift hvis det i praksis egentlig ikke er noe man lager sjøl. Men jeg trur så å si alle oppskriftene jeg har lagt ut på denne bloggen går veldig fort å lage. Det eneste som i noen tilfeller kan ta litt tid er å la for eksempel gryteretter koke, men man kan stort gjøre andre ting i mellomtida mens man venter uansett.

    SvarSlett