onsdag 13. mai 2020

Så hvem bør egentlig vinne sesong 12 av RPDR?


Inneholder spoilere for sesong 12 av RuPaul's Drag Race. Sånn, da var det sagt.

Så dere! Den nyeste sesongen av RPDR begynner å nærme seg slutten, og i og med at det de siste åra har vært fire stykker i finalen, og vi nå har fem deltagere igjen, vil jeg tru det er ganske sannsynlig at denne ukas episode vil være den siste vanlige episoden. Jeg aner ikke åssen de kommer til å gjøre det med finalen – for den har vel ikke blitt filma ennå, har den vel? – men den som lever får se (forøvrig et uttrykk jeg plukka opp fra Backpacker way back when, men det var en digresjon). Og jeg veit at RuPaul har sagt det før, og jeg har følt det samme siden starten: at dette kullet kanskje er det beste hittil. Tidligere har jeg hatt en veldig klar favoritt fra ganske tidlig av, men nå er det sånn at jeg i all oppriktighet ikke syns noen av de gjenværende deltagerne ikke fortjener å bli med til finalen.

Jeg veit ikke om jeg kommer til å komme noe nærmere å finne ut av hvem som jeg syns bør vinne etter dette innlegget, men det hindrer meg ikke fra å synse og analysere.

De av dere som har fulgt med på denne sesongen veit jo greia med Sherry Pie og at hun er diskvalifisert, og mye kan sies (og har allerede blitt sagt) om redigeringa som er gjort i denne sesongen med utgangspunkt i dette, men ting er nå som de er, og derfor har jeg valgt å ikke inkludere henne i denne lista.



Crystal Methyd



Folkens. Jeg har blitt forelska i Crystal Methyd, men det skjedde ikke ved første blikk. Under promointervjuet og i løpet av de første episodene var jeg rett og slett ikke helt overbevist. Det har vært mange queens i werkroomet før henne som har påstått å være "den rare", ikke minst Yvie Oddly fra forrige sesong, men der Yvie hadde en veldig naturlig sjøltillit, framstår Crystal umiddelbart som mer usikker. Rarheten til Crystal minte meg i begynnelsen litt om den til Milk fra sesong seks, litt sånn at hun var rar bare for å være rar, liksom, men Crystal har virkelig blomstra etter hvert som sesongen har utfolda seg. Fra å fnise nervøst i bakgrunnen har hun blitt en av de morsomste og mest sjarmerende deltagerne denne sesongen. Jeg syns fortsatt hun burde vunnet droop-utfordringa fra episode åtte framfor Heidi, men til gjengjeld syns jeg det var utrolig velfortjent at hun vant forrige ukes stand-up-utfordring. Jeg liker sminken hennes, og jeg liker de fargerike og unike looksa hennes på runwayen, men jeg syns faktisk det er litt rart at dommerne ikke har større problemer med at sminken hennes er veldig lik fra gang til gang. Jeg liker jo stilen hennes, men de fleste dronningene som har hatt en veldig utprega stil fra tidligere sesonger (Trixie Mattel og Sharon Needles, for å nevne noen) har stort sett i løpet av konkurransen blitt bedt om å vise fram noe annet, ikke fordi de nødvendigvis bør forandre seg, men bare for å vise at de også kan andre ting – RPDR er tross alt i stor grad en konkurranse om å være den mest allsidige drag-entertaineren. Ikke desto mindre: Crystal har vunnet hjertet mitt, i mye større grad enn først forventa, og hun har i løpet av den siste tida blitt en av dem jeg har blitt aller mest glad i denne sesongen.

Favorittøyeblikk: definitivt den herlige synthwave-reklamefilmen hennes fra droop-utfordringa (øyeblikket der hun hamrer på parykkene! ♥), stand-up-rutinen hennes som Phenomenal Phil, og de mange herlige runway-looksa hennes.








Gigi Goode



Jeg trur en del av de andre deltagerne hadde litt fordommer mot Gigi da de første møtte henne. Hun var den yngste av dem, pen, og med en uovertruffen motesans. "Look queen" har, i likhet med "pageant queen", nesten blitt et skjellsord i RPDR-sammenheng, og refererer til noen som typisk er unge og pene og som egentlig ikke har noen talenter utover det. Det har blitt brukt om tidligere sesongers queens som Naomi Smalls og Aquaria, og ikke et vondt ord om noen av dem, men Gigi beviste allerede i første episode, da hun lip-synca mot Widow von'Du, at hun er så utrolig mye mer enn bare et pent ansikt og en fin garderobe. Hun har massevis av komisk talent, er ikke redd for å drite seg ut (i motsetning til denne sesongens andre "look queen", Nicky Doll) og virker i tillegg oppriktig sympatisk. Jeg begynte å heie på henne fra og med første episode, og hun har imponert hver eneste gang på runwayen med eksepsjonelt stilige looks og perfekt sminke. Nå som andre queens denne sesongen har begynt å seile opp (Crystal!) har Gigi falt litt mer tilbake og har ikke gjort det like sterkt nå på innspurten som hun gjorde helt i starten, men hun har likevel holdt et så jevnt over høyt nivå at hun virkelig ville fortjent seieren, om hun skulle stikke av med den.

Favorittøyeblikk: Hver eneste gang hun har gått på runwayen, i tillegg til å være denne sesongens morsomste i Snatch Game som Maria the Robot.







Jackie Cox



Så, Jackie. Jackie var min aller første favoritt denne sesongen. Jeg likte henne supergodt allerede fra promointervjuet hennes av, fra første øyeblikk virka hun bare så ekstremt sympatisk, morsom, velartikulert og intelligent. Hun var den første av denne sesongens queens som jeg følte at jeg kunne vært venn med i virkeligheten, og det er noe veldig genuint ved henne som jeg setter stor pris på. Hun er ikke den med de sterkeste looksa denne sesongen, men ideene bak runwayene hennes er ofte så smarte og gjennomtenkte at det veier opp for at de ikke nødvendigvis er like fashion som de til for eksempel Gigi Goode. Da kategorien var "stars and stripes", og hun gikk ut på runwayen i rødstripete kaftan og blåstjernete hijab, begynte jeg nesten å gråte. Og da hun seinere samme kveld lipsynca til Katy Perrys Firework begynte jeg å faktisk gråte. Jeg trur ingen annen queen i noen sesong noen gang har gjort meg rørt av en performance. Det største problemet for Jackie trur jeg er at hun er veldig morsom, men de gangene hun har vært aller morsomt i løpet av sesongen – som ånd i lampe i droop-utfordringa og som real housewife i Snatch Game – var henholdvis Crystal og Gigi enda litt morsommere. Likevel: sammen med Crystal er Jackie den dronninga jeg liker best denne sesongen, men der jeg ikke falt for Crystal før nå ganske nylig, har jeg likt Jackie veldig godt fra første øyeblikk. Hun er forresten superkjekk ute av drag, uten at det egentlig er relevant, men likevel, hey, verdt å nevne.

Favorittøyeblikk: Lipsyncen hennes til Katy Perrys Firework.






Jaida Essence Hall



Det er ingen tvil om at Jaida er en utrolig talentfull drag queen. Hun ser alltid helt fantastisk ut på runwayen, hun er perfekt sminka og utstråler en nesten farlig sjølsikkerhet. Hun har holdt et jevnt høyt nivå hele sesongen, og hun har i likhet med Gigi vist at hun er mer enn bare fin å se på; hun er morsom, en god danser, og en veldig verdig vinner av Choices-utfordringa (og helt ærlig: den eneste verdige vinneren i den utfordringa, for hun var den eneste som fikk meg til å le). Likevel føler jeg nesten at hun er litt for perfekt. Jeg føler ikke den samme genuine tilknytninga til henne som jeg føler til Jackie, det er akkurat som jeg føler en slags avstand til henne der jeg føler jeg har fått bedre kontakt med de andre gjenværende deltagerne (i den grad man oppnår noen kontakt som helst via en skjerm på andre sida av jorda, mener jeg…). Med det sagt: hun er sykt dyktig, og er i likhet med de andre tre en verdig vinner av konkurransen. Uansett hvem som stikker av med seieren i år kommer jeg ikke til å bli skuffa, fordi alle fire fortjener det på hver sin måte. Men: Jaida er nok likevel den jeg heier minst på, og det er på grunn av noe så uprofesjonelt som smak og behag.

Favorittøyeblikk: Choices 2020 og de mange fantastiske runway-looksa hennes.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar