torsdag 26. oktober 2023

Livet som et sisyfus-arbeid

Ideelt sett hadde dette blogginnlegget kommet langt tidligere, men jeg har hatt litt internettrøbbel i heimen som har gjort det vanskelig, pluss at det – som egentlig alltid ellers, har jeg inntrykk av – har vært mye av alt i det siste. Og kanskje er det bare bra at et kranglete nett har tvunget dette innlegget til å skrives seinere enn planlagt, nå som jeg har fått litt tid på å fordøye de siste dagene. Man skal ikke skjære opp rundstykkene med én gang de er ferdige i ovnen og alt det der.

Jeg har vært til utredning for ehlers-danlos syndrom på Ullevål, og der konkluderte legen med at jeg ikke har det. Som jo egentlig er gode nyheter! Jeg burde være kjempeglad for at jeg ikke har en alvorlig genmutasjon! Og likevel var det en skikkelig kjip beskjed å få. Jeg føler meg som en etterforsker i en krimserie som er helt sikker på at de har funnet riktig gjerningsperson, fordi alle ledetråder peker dithen, bare for å oppdage at vedkommende har alibi. Man får så innmari lyst til å ha rett fordi man er så lei av å ta feil. Nå er det tilbake til square one atter en gang, bortsett fra at jeg ikke har noen flere teorier om hva i all verden som kan feile meg. Jeg var hos en fysioterapeut for litt siden som nevnte fibromyalgi, men det vil jeg jo ikke ha. Kanskje det høres merkelig ut å heller ville ha en sjelden og alvorlig sjukdom enn en relativt vanlig og ikke fullt så alvorlig sjukdom, men jeg må innrømme at jeg har litt fordommer knytta til fibromyalgi, litt sånn at det er en sånn diagnose leger gir til pasienter som har massevis av vage, vedvarende symptomer som de ikke finner noe annet svar på. Jeg sier ikke at fibromyalgi ikke er en ekte sjukdom, altså, men i mitt tilfelle føles det mest av alt som en slags back-up-plan, som det som står igjen når de andre alternativene har blitt eliminert bort. 

Men når man ser på symptomene til fibromyalgi – utmattelse, mageproblemer, søvnproblemer, fatigue, konsentrasjonsproblemer, og smerter i muskler, ledd og bindevev – så må jeg jo innrømme at det er mye som stemmer. Men igjen: det syntes jeg jo også om ehlers-danlos. Og om bekhterevs. 

Denne lille biten fra epikrisen merker jeg irriterer meg litt:


Altså:

Smerter i muskler og ledd kan ofte ha sammensatte årsaker, og pasienten har forhøyet emosjonelt stress som man vet er en klar innvirkende faktor.

Jeg er klar over at psykisk og fysisk helse henger sammen, men for meg virker det litt som ei bortforklaring å skylde på at jeg har "forhøyet emosjonelt stress." Men jeg veit ikke, kanskje har jeg bare lyst til at det skal feile meg noe fysisk fordi det er lettere å forklare for andre, lettere for andre å forstå.

Jeg veit ikke helt, jeg er vel bare utrolig lei av å ha vondt og ikke vite hvorfor og ikke vite hva jeg kan gjøre – om noe overhodet – for å få det bedre. Jeg hadde liksom håpa så innmari at denne gangen skulle jeg få svar. Nå føler jeg liksom at jeg har tatt saken til Høyesterett og tapt, bare sånn for å fortsette med krimmetaforene, mener jeg. Og selvfølgelig har man jo like vondt uansett om smertene har et konkret navn eller ikke – ehlers-danlos er jo for eksempel uhelbredelig – men etter å ha fått et knippe andre diagnoser de siste åra, kan jeg bekrefte at folk tar en spesifikk diagnose mye mer på alvor enn "jeg har vondt", "jeg har konsentrasjonsvansker", "jeg syns kommunikasjon er vanskelig" eller what have you. Jeg skulle ønske det ikke var sånn, men det hjelper ikke så mye når det faktisk er sånn.

Så nå veit jeg ikke hvor det går herfra. Om det går noe videre herfra. Jeg føler jeg står litt på bar bakke her, og det sitter langt inne for meg å akseptere at jeg bare har vondt uten grunn og at det må jeg bare finne meg i.

2 kommentarer:

  1. Først klem <3 Og så skjønner jeg godt at dette må være innmari frustrerende, ikke minst fordi det sånn jeg har forstått Ehlers-Danlos virket så sannsynlig at det var nettopp det det var. Og jeg skjønner hvorfor du ikke vil at det skal være Fibromyalgi for det føles litt som ME, litt som en sånn diagnose som man får når alt annet er utelukket. Dessuten virker Fibromyalgi som en muligens mer vrien diagnose å behandle, nettopp fordi det er så mange ulike diffuse utfordringer og fordi den rammer hver enkelt så forskjellig. Så jeg forstår skuffelsen din veldig godt og syns det er så dumt at det må være sånn at du må gå rundt og ha vondt uten en god forklaring. Det er så sant det du sier om at en spesifikk diagnose nok gjør at man blir tatt mye mer på alvor enn når det er mer diffust. (Noe som jo var litt av grunnen til at det tok så lang tid før jeg selv tok det på alvor da jeg hadde en masse ymse symptomer gjennom store deler av 2020 før det kulminerte i nesten tre uker på sykehus og en Ulcerøs Kolitt-diagnose, det var så mange diffuse symptomer at det var lett å undervurdere eller overse frem til å overse ting ikke lenger var mulig.)

    Det du skriver om bortforklaringen med psykisk stress minner meg forresten litt om en youtuber jeg er ganske fan av kalt Stephen Georg. Han har i mange år hatt både en Youtube-kanal med Let's Play-videoer og gaming og en daglig v-log der han dokumenterer livet sitt sammen med kona Mallory og en vennegjeng (vennegjengen hans må jeg innrømme at jeg misunner litt for det virker som et innmari fint fellesskap og skikkelig fine folk) og sånt. Og våren 2022 så hadde han flere diffuse mageproblemer der han testet masse ulike medisiner og behandlinger og koloskopi og masse forskjellig for å finne ut av hva problemene skyldtes og så fikk han aldri noen forklaring eller noen diagnose og mange av legene han møtte på mente at det skyldtes stress. Og så gikk det jo over til slutt av seg selv, men jeg husker hvor frustrert både han og kona var over at det ble forklart bort som stress siden ja, psykisk og fysisk helse henger absolutt sammen, men smertene hans var konkrete på en måte som føltes som det ikke bare kunne handle om stress og han hadde allerede gjort mange tiltak for å ikke overarbeide seg selv og visste ikke hva mer han kunne gjøre siden han hadde blitt bare flinkere og flinkere til å ha en god balanse mellom arbeid og fritid. For hans del så gikk jo ting over, men jeg husker frustrasjonen han satte ord på rundt å ha vondt uten å vite hvorfor eller hva som han skulle gjøre for å endre på det og hvor slitsomt han syntes det var når det ble forklart bort som stress og psykisk. Du har på en måte en liknende situasjon bare at ting for din del har vart mye lenger og jeg unner deg så mye å få en forklaring. Eller i det minste å oppleve en aksept for det om det faktisk ER psykisk og handler om emosjonell stress, fordi det fortjener å tas på alvor i like stor grad som om det skulle vært et syndrom eller kreft. Jeg vil at du skal ha det bra og at hverken fysisk eller psykisk sykdom skal sette begrensninger for det livet du ønsker å leve og jeg syns det er dumt at det ikke er sånn nå.

    SvarSlett
    Svar
    1. Og jeg merker jeg blir så irritert når leger skylder på stress. Så klart, enkelte ting kan jo forårsakes av stress, men smerteproblematikken min er like uttalt uansett hvor stressa jeg er. Det er like vondt når jeg har det bra som når jeg har det dårlig, liksom, og jeg har jo uansett ikke vært under konstant emosjonelt stress siden jeg var tenåring. Jeg trur jo verken egentlig jeg lider av emosjonelt stress eller fibromyalgi, og som sjukepleieren min sa er det egentlig heller ikke min jobb å finne ut av hva det er, det er legene sin jobb, men det er lett å føle seg motløs når heller ikke legene kan komme på ei tilfredsstillende forklaring.

      Slett