søndag 1. mars 2015

Tre anbefalinger på V

Vegetarianisme - Jeg har selvfølgelig snakka litt om det før, for eksempel her, men jeg har tenkt å utdype litt. Jeg får ganske ofte spørsmålet "hvorfor er du vegetarianer?", mens kjøttspisere trenger ganske sjeldent å svare på det samme spørsmålet om hvorfor de spiser kjøtt. Mange mener at kjøtt er "naturlig", og det er jo naturlig i den forstand at mennesker klarer å fordøye det, men siden mennesker også fordøyer planter like godt og kan ha et fullverdig kosthold uten kjøtt, er det ingenting "unaturlig" ved å være vegetarianer. De som sier at mennesker er rovdyr, tar faktisk helt feil. Bare ta en titt på denne:


I motsetning til for eksempel katter, som kan dø av underernæring hvis de ikke får kjøtt i kostholdet sitt, kan mennesker helt fint leve på bare planter. Jeg sier ikke at vi ikke kan spise kjøtt, men når det bare er helsemessige og miljømessige - og viktigst for min egen del, etiske - fordeler ved å spise vegetarisk, ser jeg faktisk ingen grunn til å ikke gjøre det. Mange tenker at det er tungvint, men det trenger det ikke å være. Hvis man er av typen som ikke liker å lage mat fra bunnen av hver dag, er det veldig enkelt å erstatte kjøtt i halvfabrikatgryteretter med for eksempel bønner, linser, kikerter eller tofu, som ikke er noe mindre proteinrikt enn kjøtt. Mange argumenterer også med at kjøtt er så godt, men heldigvis fins det, både i matbutikker, helsekostbutikker og nettbutikker, massevis av gode kjøtterstatninger. På for eksempel norske veganermat.no kan man finne smaks- og næringsrike vegetariske varianter av blant annet bacon, servelat og kebab. Hvis man av ulike grunner likevel ikke vil være vegetarianer, anbefaler jeg å innføre minst en kjøttfri dag i uka. På bloggen til Framtiden i våre hender finner man stadig ny inspirasjon. Ellers er gode matblogger som Veganmisjonen, Green Bonanza, Vegetarbloggen, Indisk vegetarmat, Veganeren, Veggisbloggen og Vegan's Life absolutt å anbefale!

Vladimir Kush - Jeg skreiv - eller egentlig posta jeg for det meste bilder - et eget innlegg om ham for noen år siden, men en god ting kan ikke gjentas for ofte. Vladimir Kush er altså en surrealistisk maler fra Russland, født i 1965, bosatt i USA. Og jeg kan egentlig ingenting om billedkunst, så jeg trur egentlig ikke jeg skal prøve å si noe mer, men heller bare vise fram noen av de fantastiske bildene hans, som i væffal jeg mer enn gjerne kan fortapes i:VNV Nation - Mitt første møte med VNV Nation var gjennom balladen Illusion, mer spesifikt denne lille videoen. Jeg sjekka dem ut ytterligere, og fant ut at de lager musikk i et breidt sjangerspekter, fra elektropop til hardcore, industrial og til og med techno, og til og med klassisk! Temaer som går igjen, er nettopp de temaene jeg lar meg fascinere, begeistre og henrive av, sånn som verdensrom, filosofi og tid. Det er nettopp denne typen musikk jeg vil skal være soundtracket til alle de knallbra sci-fi-filmene jeg lager i et parallellt univers. Låter jeg liker spesielt godt, er for eksempel Space & Time, The Farthest Star, As It Fades og Further. De har mange album liggende på Spotify, så det er bare å utforske!

2 kommentarer:

  1. I Sims 3 kan du gi simmene dine personlighetstrekket Vegetarianer, og alle simmer som prater med vegetarianere kan velge samhandlingen "applauder vegetarisme". Det er jeg veldig for. Applauderer derfor deg som vegetarianer. Selv tror jeg aldri jeg kan gi slipp på ferske reker og hjemmekverna elgkjøttdeig. Men jeg kan klare én vegetarmiddag i uka.

    SvarSlett
  2. Da applauderer jeg deg for å spise en vegetarmiddag i uka!

    SvarSlett