søndag 28. juni 2015

Smakebit på søndag: "Stigninger og fall" av Josefine Klougart

Tenkte å kaste meg på smakebit på søndag-prosjektet som jeg har blitt kjent med via bloggen til Karoline. Jeg er en usedvanlig treig leser, så dette kommer ikke til å være noe som skjer hver søndag framover, for å si det sånn. Men i første omgang tenkte jeg altså å gi dere en liten smakebit på Stigninger og fall, som er debutboka til danske Josefine Klougart.


Jeg pleier egentlig ikke å like når romaner innledes med sitat og lignende, men sjeldent har sånne ting passa like godt som når Klougart innledningsvis siterer den amerikanske lyrikeren William Carlos Williams:

so much depends
upon

a red wheel
barrow

glazed with rain
water

beside the white
chickens.

For hva er dette om ikke ei samling poetiske betraktninger på de aller enkleste tinga i livet - i prosaform, vel å merke. Vi hopper fram og tilbake i oppveksten til ei jente som bor på den danske landsbygda på åtti- og nittitallet, og for vårt indre øye males det ene bildet opp foran oss etter det andre; hesten, de pløyde jordene, de hvite skyene, faren som baker brød, regnet på blikktaket. Det er sånne ting jeg ser for meg at en poetisk anlagt hobbit ville kunne skrevet. Bare se hvor vakkert hun skriver om bladene og stillheten på side 102 (trykk på bildet for større og mer leservennlig versjon):


8 kommentarer:

  1. jag tyckte mycket om En av oss sover och vill gärna läsa Stigninger och fall också.
    tack för smakebiten!

    SvarSlett
  2. Jag har inte kommit mig för att läsa den här författaren än, men borde kanske göra det.

    SvarSlett
  3. Skal prøve å huske å se etter Josefine Klougart neste gang jeg er på biblioteket, det høres mer og mer ut som en forfatter som er verdt å sjekke ut. Og fin smakebit :)

    SvarSlett