mandag 7. desember 2015

Men hva spiser du egentlig? #5: Thaisuppe


Okei, dette er veldig langt fra å være det beste bildet jeg noen gang har tatt, men stol på meg: dette er helt fantastisk nydelig mat som faktisk også er veldig lett å lage! Egentlig trenger man ikke noe særlig mer enn grønnsaker, en proteinkilde, kokosmelk og en curry paste.

Jeg elsker asiatisk mat, og thaimat er noe av det beste jeg kan få. For meg har thaimat lenge vært et stort mysterium, noe man liksom bare spiser på asiatiske restauranter, og i væffal ikke lager hjemme på sitt eget kjøkken. Heldigvis er det nesten latterlig ukomplisert å lage, og de spennende smakene kan hvem som helst som har tilgang til en asiatisk matbutikk få til.

Sjøl syns jeg at tofu passer veldig godt i asiatisk mat, og særlig i thaimat. Tofu brukes en del i det sørøstasiatiske kjøkkenet, og da ikke som ei såkalt "kjøtterstatning", men som et fullverdig proteinalternativ. Jeg veit at mange kjøttetere rynker litt på nesa av tofu, og jeg gjorde det ganske lenge sjøl òg, helt til jeg fant ut åssen man kan tilberede det så det smaker helt fantastisk! For tofu smaker egentlig ikke så mye i seg sjøl, men det er desto bedre på å trekke til seg smaker fra marinader og lignende. I rå tilstand ser det helt merkelig ut, og det ser i væffal ikke ut som noe man har lyst til å putte i munnen, men når det er ferdig tilberedt, kan det se ganske så innbydende ut, altså. Men pass på at du kjøper firm (fast) type, ikke den som heter silke. Sjøl pleier jeg å bruke en som heter Super Tahoe, den kjøper jeg på den tyrkiske butikken rett nedi gata her. Den er fast, billig og duger som bare det. Pakka ser sånn ut.

Så åssen i all verden går man fram for å få tofu til å smake godt? Jeg pleier først å ta hele tofublokka ut av plasten, og så klemme litt på den over vasken for å få ut overflødig vann. Så setter jeg ovnen på 300 grader, skjærer den i terninger, og baker til den har fått ei sprø og gyllen overflate. Dette tar som regel rundt ti minutter. Mens jeg venter på tofuen, skjærer jeg opp grønnsaker som skal i thaisuppa.

På bildet over her har jeg brukt gulrøtter, paprika, vannkastanjer og bambusskudd, men det er nesten bare fantasien som setter grenser for hva man kan ha i. Andre grønnsaker som smaker godt i thaisuppe, kan være for eksempel brokkoli, blomkål, bønnespirer, pastinakk, sukkererter, minimais, løk eller stekt sopp (som strengt tatt ikke er en grønnsak i det hele tatt, men ikke desto mindre skamgodt).

Når tofuen er ferdig bakt og grønnsakene ferdig kutta opp, er det bare å gå i gang. Hell kokosmelka (en boks med 400 ml pleier å være passe til to - tre personer, eller en sulten person som har plass i fryseren til å fryse ned det som blir til overs) i ei gryte, kok opp.

Det neste som skal oppi, er curry paste. Dette får man også tak i på asiatiske butikker. Den jeg pleier å kjøpe, kommer fra merket Thai Heritage, og er ikke veldig sterk i teskjemengder. Man kan bruke både gul, grønn og rød curry, men vær sikker på at den curryen du kjøper er thailandsk, ikke indisk. De smaker nemlig helt forskjellig fra hverandre. I bildet over har jeg brukt grønn curry paste, glasset fra Thai Heritage ser sånn ut. To - tre teskjeer med denne curry paste'en pleier jeg å syns at er passe, men smak deg fram, kanskje liker du det mildere eller sterkere enn hva jeg gjør.

Skvis over litt lime, enten fra konsentrat på flaske, eller fersk. Smak deg også fram med noen skvetter soyasaus.

Og nå kan du godt bare ha de ferdig oppkutta grønnsakene oppi, det blir godt uansett, men hvis du vil lage en ekstra thailandsk vri på suppa, hiver du nå oppi tre - fire kaffir lime-blader, som er tørka blader på glass man får kjøpt på asiatiske butikker, ikke ulikt laurbærblader i bruk. Disse bladene skal altså ikke spises, bare kokes sammen med suppa så de setter en skikkelig god, syrlig smak på den. Fås blant annet fra Thai Heritage.

En annen thailandsk spesialitet jeg liker å ha oppi, er sitrongrass. De ligner litt på vårløk av utseende, bare uten sjølve løken under, og smaker helt utrolig godt. Fås også på asiatiske butikker, spør hvis du ikke finner. De ytterste laga er ganske harde og ikke så gode å tygge, så ta vekk dem før du kutter omtrent to grass smått, og har oppi suppa.

Og så grønnsakene! Litt avhengig av hva du har, må de oppi i ulik rekkefølge. Harde grønnsaker som gulrøtter og brokkoli må oppi først, mens mjukere grønnsaker som paprika og sukkererter kan has oppi rett før servering. Jeg liker ikke når grønnsakene smaker helt ihjelkokt, så ti - femten minutter for små brokkoli- og gulrotbiter syns jeg er passe. Tofuen skal oppi mot slutten av koketida. Strø veldig gjerne over massevis av frisk koriander før servering, det går ikke an å få for mye av koriander.

Og så er altså suppa ferdig! Server med ris eller nudler, og kos deg!

3 kommentarer:

  1. Jeg føler meg utrolig kjedelig i matveien når jeg leser innlegg om mat og innser mer og mer at jeg i 2016 burde bli litt mindre sær og kresen og hakket mer eksperimenterende kanskje, i tillegg til å slutte å tenke at jeg ikke liker f.eks. paprika eller sopp for jeg har vel strengt tatt ikke prøvd så hardt å like det heller. Det var uansett en digresjon. I alle fall skriver du gode oppskrifter og jeg har fortsatt ikke så veldig lyst på thai-suppe, men jeg tror på at det sikkert kan funke fett :)

    SvarSlett
  2. Ah, herlig. Jeg elsker grønnsaker og bruker det vidt. Min lillesøster er vegetarianer så leiter alltid etter gide forslag til god vegetarmat. :)

    SvarSlett
  3. Jeg var ganske kresen sjøl før jeg blei vegetarianer, men etter det blei jeg liksom tvunget til å utvide mathorisonten min litt, og det har jeg ikke angra på! Det var utrolig mye godt jeg gikk glipp av før. Det kan også by på en aha-opplevelse å smake på noe man ikke likte som liten, for noen ganger innser man at man plutselig liker det likevel.

    Tusen takk for kommentarene, begge to!

    SvarSlett