søndag 27. september 2009

High Fidelity (2000)

Hovedpersonen, whose name escapes me at the moment, har hatt mange kjærester. Veldig mange kjærester. Problemet er bare at han aldri egentlig har møtt den heeeelt rette, for det skjærer seg jo alltid. På det tidspunktet vi møter ham, slår han opp med sin nåværende. Men egentlig er det ikke noe big deal, for akkurat den oppslåinga er ikke engang på lista over de fem verste oppslåingene han har vært gjennom. Dermed er det tilbake til indieplatesjappa han jobber i, med et par ustabile kompiser. Og plutselig innser han at livet hans suger litt uten kjæresten likevel.

Dette er noe så freskt som en romantisk komedie sett fra dudens synsvinkel. Jeg ser for meg at det er denne filmen gutta setter på når dama har dratt sin kos. Med andre ord er dette ei slags unnskyldning for å også la gutter ha den luksusen å se søt film og spise sjokkis når kjærlighetslivet hangler - en luksus som, som kjent, tidligere har vært forbeholdt jenter. Og det gøye er at det vel egentlig er det eneste som skiller den fra andre romantiske komedier og; det er en gutt i hovedrollen. Kanskje bittelitt mer "macho" spøker, jeg veit ikke... i væffal fikk jeg veldig inntrykk av at det er testosteron som er målgruppa her. Ikke at det nødvendigvis er en dårlig ting. Faktisk syns jeg dette funker temmelig dugelig.

Bare så det er sagt; dette er ikke en film som får deg til å hyle ut i kjeveforstuende latterkuler. Men du humrer litt i skjegget, spiser litt mer smågodt og setter deg bedre til rette i stolen. Manuset er kvikt og velskrevet, situasjonene av den typen det går an å kjenne seg igjen i, og i det hele tatt er det ikke noe direkte i veien med filmen. Og akkurat dét er kanskje dens største svakhet og. Det er ikke noe i veien med den, ergo er det heller noe du legger spesielt merke til ved den eller gjør at du husker den så veldig lenge etterpå. Jeg, for eksempel, så den lørdag for ei uke siden, og merker allerede at jeg sliter litt med å huske hva som egentlig skjedde. Den er søt, fin, koselig og morsom, og ikke så mye mer. Du ler litt, strekker på deg, heller mer brus i glasset, og merker at du igrunn ikke har det så aller verst når du ser på den. Ikke noen stor nedtur. Og tilsvarende ikke noen stor opptur. Men en fin og severdig film har det likevel blitt.

Dommeren har talt: 4

6 kommentarer:

  1. Jeg endte nesten opp med å se denne filmen da den kom på tv rent tilfeldig for noen få år siden, men så endte jeg ikke opp med å se på siden jeg hadde en annen tv-plan. Men siden dette er meg, en jente som sitter på de rareste opplysninger når det gjelder musikaler, så kan jeg faktisk informere om at denne filmen er basert på en bok med samme navn av Nick Hornby og faktisk også er gjort om til musikal. Denne musikalen fikk jeg lånt på cd for noen år siden og det må for så vidt være en av de dårligste musikalcdene jeg har hørt, men jeg vil vel tro at både filmen og boka er helt okey.

    Anyway, en god anmeldelse som var interessant å lese :)

    SvarSlett
  2. Denne skal jeg fp med meg tjommen på å se, tror jeg. Han liker en del såkalte "jentefilmer", ble litt nysgjerrig på om han liker guttevarianten :P Dessuten er det alt for mange tunge og bra filmer på lista over ting vi skal se, det hadde kanskje vært kjekt med noe som er verken det eller tegnefilm. Hmm...

    Dette er ikke noe som er viktig for meg å se, men kan være kjekt å ha i baklomma en rolig kveld med litt godis -hvis jeg har forstått deg rett?

    SvarSlett
  3. Haha, denne har eg sett litt av, for lenge, lenge sidan. Men, eg burde vel kanskje sjå den, fordi eg kan like den, samstundes som eg ikkje likar Jack Black - han ødlegg berre for meg. Men kanskje. Det er jo frå ein guts synsvinkel! ;)

    SvarSlett
  4. @ Karo: Jeg visste at den var basert på boka av Nick Hornby, da ^_^ Men musikal? Nja. Skjeptisk.

    @ Marta: Yess, du har skjønt det :3

    @ Astrid: Jack Black er ikke så ille her, egentlig. Eller altså, han er sitt vante jeg, men det passer på en måte til rollefiguren hans. Dessuten har han bare en birolle, så det går an.

    SvarSlett
  5. Interessant! Jeg har sett den og jeg digger filmen, spesielt fordi Jack Black spiller i den:)

    SvarSlett
  6. Nå er jeg personlig ikke så glad i Jack Black, men jeg syns faktisk ikke han er så ille i denna, altså ^_^

    SvarSlett