torsdag 10. september 2009

In Bruges (2008)

Ray og Ken er to leiemordere som blir sendt til Brüssel etter et mord som ikke gikk helt som det skulle, tilsynelatende for å bli holdt ute av trøbbel til saken er ferdig dyssa ned. Ken, som er historiegeek og kulturfanatiker, syns turen er blant de mer givende, mens Ray passer på å minne ham på hvert ledige minutt hvor mye byen minner ham om en gjødselhaug. Imidlertid møter han Chloe, som han faller pladask for. Men sjefen deres er Voldemort, og når Voldemort er sjefen din, da veit du bare at han ikke er til å stole på.

Manuset! Dét var det første som slo meg. Det er fryktelig, fryktelig pent, og fryktelig, fryktelig morsomt. Filmen makter dessuten å ha en ikke så i utgangspunktet spennende storyline som likevel virker sjokkerende ettersom detaljene blir avslørt. Og så er det bare enkelte småting, som særlig gjør seg synlig i sluttscenene, og som jeg derfor ikke skal gå så veldig nærmere innpå, som bare er så... fine. Jædæ, det er tidenes mest generelle adjektiv sammen med "snill", men liksom... ja. Det er fint, liksom. Og manuset, som sagt. Lekkert.

Jeg stiller meg forøvrig bittelitt mer tvilende til Colin Farrell som emokid. Altså, egentlig er det vel ikke noe spesielt med rolletolkninga hans som er feil, men det er vel heller måten regissøren har valgt å få det fram på. Stort sett er han helt grei, men scenene der han skuer tankefullt inn i horisonten og sipper litt kommer for ofte og ut av det blå. Og da skjer det som det alltid skjer; det virker påtatt. Hadde de bare tona litt ned på føleriet vedrørende Rays fortid, og heller holdt det som et subtilt bakgrunnsspøkelse, hadde dette blitt fullstendig kanon, men jeg syns faktisk det ødelegger bittelitt, altså. Faktisk. Ikke altfor mye, riktignok, for såååå stor del av filmen er det jo ikke, men skal det pirkes, så skal det pirkes.

For så vidt er Ralph Fiennes dritskummel i rollen som rasshølsjef. Jeg prøver å si til meg sjøl at det ikke har noen verdens ting med visse andre roller han har hatt i enkelte andre filmer, men hvem veit, egentlig?

Dommeren har talt: 5

2 kommentarer:

  1. Den der byrja eg å sjå på gratis berdbådsfilm ein gong men så var det så fint vær at eg ikkje hadde samvittigheit til å sitte inn. Så eg fekk aldri med meg slutten, sjølv om det ikkje var lenge igjen. Ganske så iritterende...

    SvarSlett