onsdag 5. august 2015

Ísland 2015

(Aller først: tillat meg å foreslå litt passende stemningsmusikk.)

Jeg har hatt lyst til å reise til Island siden jeg lot meg trollbinde av Sigur Rós i fjorten - femtenårsalderen. Ti år seinere blei det endelig alvor. Vibeke og jeg dro den nest siste uka i juli, og var der i seks magiske dager.

Den første dagen brukte vi mest til vandring rundt omkring der vi hadde basen vår (ja, jeg veit at normale folk pleier å foretrekke begrepet "hotell") i Reykjavík. Der fant vi Batmobilen til salgs. Bare synd at man kun får lov til å ha med 23 kg bagasje på flyet :(


Dagen etter var det klart for den første utflukten vår: ridetur! Trur både Vibeke og jeg har hatt lyst til å ri rundt på Island i mange, mange år. Vi leide hester hos kjempedyktige Eldhestar, og skulle på en tur som gikk langs foten (føttene?) av fjella. Her er jeg sykt klar:


Og herregud, så gøy det var å ri!!! Jeg har ikke ridd på fem år eller noe sånt, og det var bare en kort tur sammen med Signe i påskeferien. Jeg rei da jeg var liten, sånn fem år, men måtte slutte fordi mamma mente det var for farlig... Shit, det gjorde skikkelig godt å sitte på hesteryggen igjen, ass. Og så tølta vi! Dritgøy! Og så så vi både Hekla og Eyjafjallajökull i det fjerne, og rei i vannet, og bare bare bare YEAH. Her er jeg og min hest, Kría, under ei pause underveis:


Og Vibeke og Göykur:


Og så fikk jeg sånn helt usannsynlig vondt i rumpa og låra og alt det andre som fins i det området, men det var helt utrolig verdt det. Jeg har egentlig bare lyst til å ri rundt på Island hver eneste dag.

Og da vi våkna neste dag, dro vi fra gardina i takvinduet vårt, og en KATTEPUS stod og så ned på oss!!!! Veldig søt, og hyggelig måte å våkne på. Der og da tenkte jeg at tenk så fint om kattepusen bare hadde hoppa ned til oss, men så kom jeg på at da ville den sannsynligvis fått ganske vondt, så det var kanskje like greit at den blei der den var.

Den dagen gikk vi til Hallgrímskirkja:


som hadde et orgel bestående av FEMTUSENTOHUNDREOGSØTTIFEM PIPER WOOOOW:


og ei utsikt som nådde over hele byen og litt til:Etterpå spiste vi lønsj på det jeg trur er Reykjavíks, kanskje Islands, søteste kafé, Babalú:Bildene jeg tok der blei ikke sånn kjempebra, så jeg oppfordrer dere til å se mer her. Altså, jeg mener, de hadde Star Wars-tapet på doen. Seriøst.

På kvelden dro vi til Den Blå Lagune for å mjuke opp de såre rumpene våre etter rideturen (okei, beklager det bildet):


Vi kjøpte oss et glass Prosecco hver og bare KING IN THE CASTLE, KING IN THE CASTLE. Trur de varme kildene der holdt sånn førti grader eller noe. Og så gjorde det at jeg fikk dritfløffy hår de påfølgende dagene!

Skikkelig godt å legge seg den kvelden. Helt til klokka fem om morgenen da vi bråvåkna av et forferdelig bråk. Og så lyden av noe som revna. Vi heiv oss opp fra senga, og så at det var gardina i takvinduet som hadde falt sammen:


Og på gulvet bare:


YES THAT'S RIGHT det skjedde akkurat som jeg tulla med den første morgenen DET DATT EN FØKKINGS KATTEPUS NED GJENNOM TAKVINDUET. SÅNN HELT PÅ ORDENTLIG. Han var kjempesøt, da, og blei heldigvis ikke skada. Det vil si, vi trudde først han blei det, for han mjaua skikkelig sårt, og så gikk vi bort for å se åssen han hadde det, men da begynte han å male og kose, så han var sannsynligvis bare stressa og redd - helt til han fant ut at vi var snille folk, mener jeg. Som dere sikkert ser ut fra bildet, hadde han halsbånd, så med hjelp fra hotellet fikk vi levert ham tilbake der han hørte hjemme. For å bøte på ulempene det å få en katt ned gjennom taket klokka fem om morgenen førte med seg, fikk vi spise gratis middag på hotellrestauranten samme kveld. Gjorde ikke noe, det nei.

Den dagen dro vi på busstur rundt den gylne sirkelen, som består av Þingvellir, Geysir (som altså er en nasjonalpark med varme, sprutende kilder der den eldste av dem heter det samme som nasjonalparken, og det samme som vi kaller varme, sprutende kilder på norsk) og Gullfoss:Det der en sprekk der to kontinentalplater møtes. Island ligger på skillet mellom den nordamerikanske og den eurasiske kontintentalplata, noe som er årsaken til den vulkanske aktiviteten der. Og se, på dette bildet kan til og med jeg se at Vibeke og jeg er søstre:

(Ikke mobb fingeren min.)


Og dere veit i Game of Thrones, når The Mountain tar med Arya til The Eyrie, og så rir de inn ei sånn smal kløft?? Det er her, ass, i Þingvellir nasjonalpark! Vi kjørte forbi nøyaktig den sprekken med bussen. Så det, så.

Da vi kom oss til Haukadalur, var det første jeg så noe som minna meg mest om Gustav Vigeland:


The dead marshes. Yes, yes, that is their name:


(Otherwise known as Geysir nasjonalpark.) Og se her, dette er Strokkur i aksjon!:Og dette er en av de andre varme kildene, som ikke er aktiv. Se på den blåfargen, a:


Og her er Gullfoss:

(Jeg ser litt skeptisk ut, men det er nok bare sol i øya.)Og dagen etter var vi igjen bare rundt omkring i Reykjavík. Vi var på Nasjonalmuseet, der de blant annet hadde ei helt vilt godt bevart og imponerende utskjært vikingdør:
Denne døra beviser at Island hadde god kontakt med omverdenen i gamledager, sjøl om jeg noen ganger liker å tru det motsatte. Den øverste rundingen viser en ridder som redder en løve fra en drage, og løven blir så takknemlig at den følger etter ham hele resten av livet, og når ridderen dør, legger løven seg ned foran grava hans.

Dette er den nye konserthallen, Harpa:


og gamle skip nede ved den gamle havna:


Og jeg kjøpte egentlig ikke så mye, men her er de tinga jeg fikk med meg:


Genser til Jørgen og meg (jeg antar at det ikke er nødvendig å påpeke hvem som er til hvem), og den første plata til Sigur Rós, Von, på vinyl:


Og det er litt morsomt, for da vi var i butikken og jeg kjøpte denne, sa jeg til Vibeke at joda, jeg var nødt til å kjøpe Von på vinyl, og han som stod i kassa begynte å smile da jeg sa det. Han smilte også da jeg gikk for å betale den. Jeg trur jeg møtte en mutual fan.

Jeg kjøpte også et par ekstremt fine øredobber som skifter farge etter hvilken vinkel man ser dem fra, men det stusselige mobilkameraet mitt klarer ikke å få et ordentlig bilde av dem. Her er de på hjemmesida til butikken der jeg kjøpte dem. De jeg kjøpte var i rosa, med et gulaktig skjær når man vrir på dem.

Og... jeg er ikke alltid så god til å komme på en fiks måte å avslutte innlegg på, men det trenger jeg kanskje heller ikke gjøre alltid. Jeg drar fryktelig gjerne tilbake, både en og flere ganger.

5 kommentarer:

 1. aaah så masse fint! og både katt OG gratis middag, 👌

  SvarSlett
 2. Høres ut som en super tur, veldig fine bilder :) Artig med katten (og gratis middag) og batmobilen og jeg fikk lyst til å dra til Babalú bare på grunn av navnet =D Og jeg har ridd på kamel (og elefant da jeg var halvannet år gammel, noe jeg ikke husker noe av i det hele tatt dessverre), men å ri på hest tror jeg bare at jeg har gjort i en eller annen fornøyelsespark der man ble ledet rundt i ring en rask runde da jeg var liten, jeg tror jeg hadde følt meg som Link (i Zelda-spillene) på Epona om jeg hadde ridd på Island og det hadde sikkert vært en fin følelse :)

  SvarSlett
 3. Ikke nok med at dere er på Island, men så får dere katt inn vinduet, fantastisk :D Håper dere koste dere kjempemasse!

  ... *stjeler vikingdøra*

  SvarSlett