søndag 20. mars 2011

Mannefrigjøring

Jenter, kvinner, damer, kall oss hva du vil, har det ikke så verst i Norge. Vi går med bukse, twitrer om mensen, er stolte av mensen, går uten behå, utdanner oss til elektrikere og bilmekanikere – kort sagt alt det som menn gjør, og mer til. Kvinnegrupper som Ottar smeller neven i bordet og langer ut offentlig når vi føler oss urettferdig behandla, noe som fører til beklagelser og for noen sikkert også erstatninger.

Hvis en mann bestemmer seg for å gå i skjørt en dag, er det ingen mannegruppe som kan si ifra at det ikke nødvendigvis gjør ham verken homofil eller transseksuell. Hvis en mann twitrer om ejakulasjonen sin og er stolt av den, er han en gris, og hvis han legger ut en video av seg sjøl på YouTube der han banker opp damer og smiler mens han gjør det, er han en voldelig mannssjåvinistisk psykopat, mens ei kvinne som hadde gjort det samme bare med menn, bare hadde vært en flink feminist.

Det er jo ikke til å komme unna at menneskene har levd i et samfunn styrt av menn omtrent nittini prosent av den tida vi har bodd på jorda. Kvinner fikk ikke engang lov til å si hva de mente før i 1893 på New Zealand, jf. stemmerett. Men gir det oss rett til å ”ta igjen” ved å fortsette å dyrke synet vårt på mannen, som ikke har forandra seg stort siden middelalderen? På Ottar sin hjemmeside, under ”Program”, og videre under ”Seksualitet”, kan vi lese at ”Det er en etablert sannhet i vårt samfunn at menn har en spesielt sterk seksualdrift som de har krav på å få tilfredsstilt, koste hva det koste vil.” Det Ottar faktisk sier, er at menn generelt er voldtektsmenn, noe jeg vil gå ut fra at de aller fleste er enige om at er veldig fjernt fra sannheten.

Ta Vi Menn, for eksempel. De har reklamer på radioen der slagordet deres er ”la menn være menn”, der de påstår at det å like ting som tradisjonelt sett har blitt sett på som feminine, sånn som strikking, rett og slett ikke egner seg for ekte mannfolk. Jeg har ikke sett så mange reaksjoner på disse reklamene, og det eneste jeg fant da jeg søkte rundt på internett, var ei kvinne som fortalte om hvor provosert hun hadde blitt av dem i et forum, og som blei svart av både menn og kvinner som blåste henne av og fortalte henne at reklamene jo var kjempemorsomme. Et av de verste svara lød som følger: ”Man kan finne feil og mangler ved alt, vi kan jo snu litt på det og si at de ikke bare gjør narr av de homofile, men kvinner generellt, i dagens samfunn hvor vi skal være likestillt. (jada...skjer ikke) Det er like tullette. Det vil alltid være noen som finner noe å ta seg nær ut av, men det er ikke alltid like nødvendig å lete etter det..” Er likestilling mellom kjønna tullete? Hadde jeg vært gutt og fan av strikking, kanskje til og med følt meg bittelitt utafor og attpåtil blitt litt småmobba på skolen av de tøffe gutta i klassen, veit jeg ikke hvor innmari glad jeg hadde blitt for en reklame som forteller meg at jeg ikke er en mann. Hvorfor må menn ”være menn” når de kan være seg sjøl isteden?

Man kan kanskje si at siden jeg er jente, aner jeg ingenting om åssen det er å være mann, og har dermed ikke rett til å uttale meg om saken overhodet, men jeg veit åssen det er å være jente, og det er ikke alltid så innmari gøy å ikke ha mulighet til å leve opp til forventningene samfunnet har til deg. Jeg kan ikke skjønne annet enn at det skal være likedan for menn og gutter. Kanskje til og med verre, fordi mannerollen fra gammalt av har hatt en sterkere posisjon enn kvinnerollen, og dermed er det ikke like lett å se at en mann er undertrykt som det er med ei kvinne. Man vil ikke like lett kunne se at en mann som oppfyller de klassiske krava til mannsrollen, med gevær på veggen, TV med alle sportskanalene og jobb som anleggsarbeider, er underkua. Likevel har jeg en hypotese om at det er vanskeligere for en mannemann å innrømme at han egentlig syns det er litt stas med musikaler enn det er for ei jentejente å innrømme at hun digger førstepersonsskytespill til X-box. Dette er rett og slett fordi vi ikke ser at mannen også har et behov for å bryte ut av kjønnsrollemønsteret sitt, som på ingen måte er fordelaktig på ham. Ved første øyekast kan det se bra ut med gode penger og mer makt, mens tabuet som er knytta opp mot å ha en eneste interesse som ikke faller innunder stereotypien, er desto sterkere.

Jeg syns på ingen måte at feministene skal slakke ned på frigjøringsarbeidet sitt, men at de også kan hjelpe sine mannlige motparter på veien, hadde vært å foretrekke.

---

(Vi skal ha om essay på skolen til uka, så jeg tenkte hvorfor ikke. Jeg blogger jo ikke så ofte lenger likevel.)

6 kommentarer:

  1. Jeg er veldig enig med deg og jeg har tatt meg i å irritere meg over de "Vi Menn"-reklamene selv, i tillegg til at jeg personlig alltid har lurt på hvorfor folk visstnok skal ta sånn på vei om gutter ikke tar ned toalettsetet når de også sånn sett burde bli oppgitt over oss fordi vi ikke tar det opp... Og jeg har ikke så mye fornuftig å si, men jeg syns dette var et godt og interessant innlegg der jeg var enig i det meste og ja, man burde la alle være fri til å være seg selv, selv om man er gutt og liker for eksempel musikaler :)

    SvarSlett
  2. Skikkelig bra skrivd, og eg er heilt einig med deg sjølvsagt. Ein anna ting som kan nevnast, er at seksuelt sett så er det konsensus omtrent om at jenteklining er greitt, men hadde det skjedd mellom to mannfolk, ville heller få synes det er heitt, heller at det er kvalmande.. Kvifor det er slik er jo eit godt spørsmål. Men gode poeng, blir eit bra essay detta :)

    SvarSlett
  3. helt fantastisk!

    det er lite som oppleves like nedlatende som reklamene til Vi Menn, XL Bygg osv.

    har akkurat lest En Dåre Fri av Beate Grimsrud. sitat: "Da sier plutselig sykepleieren: vi kvinner må holde sammen. Jeg ler. Hun ler. Hva har det med saken å gjøre?" i den boka snakker a om å ikke ha noen kjønnsidentitet. jeg tenker at det har egentlig ikke jeg heller. det betyr hverken at jeg ar transseksuell eller aseksuell. det betyr bare at jeg veit at jeg har mannlig kjønnorgan. hvilket er et biologisk faktum, ikke en følelse.

    angående Ottars seksualitet (hehe): har jeg intrykk av at samfunnsnormen er at: men som er utro er dritsekker, mens kvinner som er utro bare gjorde det de måtte siden de ikke ble tilfredstilt (hvilket de har krav på)

    jamfør detta kan det også nevnes at nesten all ny litteratur skrevet av kvinner er så proppfull av seksuelle fantasier at de fleste menn vil få lyst til rømme til nærmeste kloster.

    angående likestilling er det noe med handlig og mothandlig. hevn, gjenhevn.
    løsningen er reformasjon, ikke revolusjon. revolusjoner fører nemlig (nesten) alltid til at man bytter ut et diktatur med et motsatt diktatur osv.

    pasifisme!

    jamfør både kjønsidentitet og hevn, kom jeg til å tenke på Claus Beck Nilsens prosjekt om å utslette sin egen identitet, fordi han mente at identitet var roten til alt ondt. selv om jeg synes han er en ukonsekvent, selvmotsigende, og lite hensynsfull fyr er jeg helt enig. Det er jo nettopp den kjønnsidentiten ( som noen tydeligvis har), som fører til denna konflikten. For konflikten dreier seg på mange måter om noe som ”de stridende” ikke selv har opplevd. Og siden jeg ikke egentlig har denne kjønnsidentiteten, føles det ekstremt urettferdig at noen skal hate meg for at andre menn har undertrykt andre kvinner for lenge siden.

    ”They’ll kill a man for what his father’s done. But what my father did, you know it don’t mean shit. I’m not him” – Bright Eyes.

    Beklager at jeg kommenterte tilbake med et helt essay. Ditt var egentlig fullstendig som det var.

    Fred og kjærlighet til alle mine medmennesker!

    SvarSlett
  4. Enig med dere og, jeg! :3

    @ Kolbjørn: Må bare si igjen at jeg er utrolig glad for at du fikk så mye ut av det! Det varmer mitt kalde, kalde hjerte litt (:

    SvarSlett
  5. Ja visst! Me har snakka litt om akkurat dette på gutte og jente samlingane i raud ungdom. eg har tenkt spesielt mykje på den skjørt-greia. berre sjå viss ein gut går med ei litt feminin veske, så er det kjempemorosamt, hahahaha, men viss du er jente kan du strengt talt gå med akkurat kva du vil utan at nokon skal mistenke deg for det eine eller det andre. eg trur nok det er like stort press på gutar som på jenter, men det presset er ikkje like kjent. forøvrig er det tre gutar i klassen min som har strikka opent utan at det har vore eit problem, men eg veit ikkje korleis det ville ha fungert i ein studiespes.klasse.

    SvarSlett