mandag 23. januar 2017

Men hva spiser du egentlig? #9: Hjemmelagd prim

Veldig mye av maten jeg lager, lager jeg for å unngå matsvinn. Jeg snakka en del om matsvinn i det forrige matinnlegget mitt, og nå snakker jeg jaggu om det igjen, for det er så utrolig viktig! Med økende global oppvarming vil nettopp mat bli et av de største problema etter hvert som tidligere dyrkbar mark vil bli tørr og ufruktbar som følge av høyere temperaturer. Å bruke opp rester kommer dermed bare til å bli viktigere og viktigere framover.

Så! Jeg har tidligere gitt dere bruke-opp-rester-oppskrifter i form av buljongterninger, chili sin carne fra tacorester og thaicurry med de grønnsakene man har liggende. I dag skal jeg vise deg verdens beste måte å bruke opp den tørre, inntørka brunostklumpen du har liggende innerst i kjøleskapet, den du ikke vil spise fordi den er altfor tørr, men heller ikke kaste, for den er jo ikke muggen. Og nei, du skal ikke kaste den. Du skal lage prim av den!


Primen jeg har lagd på bildet over her, blei litt sjokade-aktig i konsistensen fordi jeg hadde lite brunost. Konsistensen vil komme til å variere etter hvilket brunost-melk-forhold du har.

Så dette trenger du:
Brunost
Melk
Sukker

Som med veldig mye annen mat jeg lager, går dette på slump. Når man lager mat på slump, må man nesten regne den første gangen som et eksperiment, og så veit du bedre hva du begir deg ut på den andre gangen. Men resultatet blir nok etandes uansett, det skal nok godt gjøres at det ikke blir det.

Så dette er så enkelt at det nesten er latterlig. Du heller melk i en kjele, begynn med omtrent en desiliter, og så heller du eventuelt på mer etter hvert. Skjær eller bryt brunosten opp i mindre biter og ha bitene i kjelen med melka. Kok opp melka, men husk å røre, den brenner seg fast lett. Skru ned varmen litt når den har kokt opp, men ikke la den slutte å koke, og rør inn noen spiseskjeer sukker - smak deg fram, noen liker den syrlig, andre liker den søt. Når brunosten og sukkeret har smelta og blanda seg inn i melka, fortsetter du å koke og røre til du har fått den konsistensen du vil ha. Blir den for tjukk, heller du i mer melk. Generelt er det jo selvfølgelig sånn at jo mer brunost du har, jo mer melk må du bruke. Jeg hadde så vidt ei brunostskorpe igjen da jeg lagde porsjonen på bildet over.

Velbekomme!

2 kommentarer:

  1. Tak for dit gode prim tips!
    Jeg får helt lyst til at lave det, men jeg er veganer og har ikke nogen gammel ost liggende.
    Jeg husker, da jeg var ung og ikke veganer, at det var i Norge, jeg lærte at lave oste sovs.
    Stop madspild er så vigtigt, og der er heldigvis mange der arbejder for det. Og helt privat skal vi alle gøre det.
    Så - du er så sej - tak for inspiration.
    Hilsner herfra Danmark.

    SvarSlett
  2. Værsågod! Som veganer gjør du jo allerede mye for miljøet, og det er jo kjempebra. Takk for kommentaren!

    SvarSlett