søndag 20. august 2017

Han

Du veit når du går inn i en bokhandel på måfå, blar litt i titlene på måfå, plukker ut ei bok fordi du husker du leste en anmeldelse av denne boka en gang som jo hadde vært ganske så positiv, begynner å bla i den, leser noen setninger, liker det du leser, blar videre, leser videre, det slår deg at du liker dette veldig godt, du står sånn og leser i bokhandelen, før du innser at du må jo begynne på begynnelsen, men om du begynner på begynnelsen så står du jo ikke bare der og blar lenger, da leser du den jo på ordentlig, så du kjøper den, og heldigvis er det varmt og sol så du forter deg til parken for å lese, og mens du leser går det opp for deg at dette er jo helt riktig, dette var akkurat den boka det var meninga at du skulle lese akkurat nå, det kunne ikke vært ei mer perfekt bok for akkurat nå enn denne, og du leser til du ikke kan lese mer fordi du har jo en avtale, det var jo derfor du dro inn til byen in the first place, men ved første ledige anledning plukker du den opp igjen, fortsetter der du slapp, og den er like perfekt som sist, kanskje mer perfekt, du ler og griner om hverandre, og plutselig har du lest den ferdig, og er litt trist fordi nå kan du aldri igjen lese den for første gang, men samtidig glad fordi du bare vil vise den til alle du kjenner? Du veit den følelsen?

Den er fantastisk.

(På en måte syns jeg det er litt... flaut? å fangirle så mye over denne boka fordi det norske forfattermiljøet er så lite?? Altså, jeg har jo fangirla masse over for eksempel Stig Sæterbakken òg, og han kjente jeg jo, men på en måte var det annerledes med ham likevel, på samme måten som med Tomas Espedal eller idk Øyvind Rimbereid eller noe fordi de er voksne og etablerte og alt det der, men når det gjelder oss forfatterkids født på åtti- og nitti-tallet så har liksom alle enten gått i Bø, Bergen eller Tromsø samtidig med deg eller sammen med noen du kjenner og så bare... ja. Men oh well.)

5 kommentarer:

 1. Finfine utdrag som gir meg lyst til å lese mer! Takk for lesetips. Jeg har plutselig oppdaget dikt, og sluker det jeg kommer over nå til dags. Er det lov å sluke dikt? De skal vel egentlig leses sakte og porsjonsvis, eller? Har sjøl helt hekta på Nils-Øivind Haagensen for tida, som du jo veit. Uansett er det veldig deilig å finne tekster som STEMMER, med deg, med det du liker og bryr deg om. Og sånt. Jeg skal se etter noe av Atle Håland på boksalget til uka!

  SvarSlett
 2. Vel altså, jeg slukte denne, leste 207 sider i totalt tre omganger. Det må være lov. Hvis du ser etter Atle, skal jeg se etter Nils-Øivind.

  SvarSlett
 3. Jeg kjenner igjen følelsen du beskriver. Den med å bla litt tilfeldig i en bok og så bli forbausende betatt. Så ofte med bøker jeg elsker er jeg forberedt på å elske dem eller i alle fall like dem veldig godt så det skjer ikke så ofte at en bok virkelig overrasker skikkelig, men "Eliza and her monsters" kom veldig i nærheten for ikke så lenge siden fordi jeg følte at forfatteren virkelig forsto det hun skrev om og det føltes aldri skrevet i det hele tatt, men helt ærlig og sant på en måte som gjorde at selv når det hendte ting som minnet om uttallige andre ungdomsbøker føltes det likevel nytt og forfriskende. Noen ganger er en bok akkurat det man trenger der og da og så vet man det ikke før man er i gang med den og så føles det magisk.

  Uansett, fint skrevet om en diktsamling som virket ganske fin selv om det skal innrømmes at jeg ikke ble helt forelsket i disse diktene selv. Det er fint og nært, men jeg har likt andre dikt mer. Men det er jo smak og behag og jeg skjønner absolutt fascinasjonen og mer enn det virker disse diktene ypperlige til deg, de minner meg faktisk litt om noen ting du har skrevet. Jeg tror bare at jeg likte tekstene du skrev som dette minner meg om bedre og det er jo på en måte et ganske fint kompliment ;) Og skriver under på Nils-Øyvind Haagensen, han har jeg lest og likt mye av selv :)

  SvarSlett
 4. Tenkte nok at du var blant en av de som har opplevd dette før ;) Og herregud, så glad jeg blei, det må jo være et av de fineste komplimenta jeg har fått! Kjøpte ikke noe av Nils-Øivind på boksalget i går, men har veldig lyst til å få lest noe av ham en gang!

  SvarSlett