fredag 14. september 2018

Musikalsk utfordring #19: En sang på et språk du ikke kan

Her er det selvfølgelig helt ekstremt mye å velge mellom fordi jeg syns sjøl at jeg er ganske god på å utforske musikk utafor vår skandinavisk-engelske komfortsone. Har endt opp med å velge Les Discrets Après l' Ombre av to grunner, og den første er at den er på fransk, som er et språk jeg overhodet ikke kan. Jeg hører jo av og til på for eksempel tyskspråklig musikk, men jeg skjønner en del tysk selv om jeg egentlig ikke kan språket, og jeg kan mange nok enkeltord på for eksempel japansk til at jeg plutselig kan kjenne igjen de få orda jeg faktisk kan inni ei japansk låt. Fransk, derimot, skjønner jeg ingenting av. Skjønner bittelitt av det skriftlig fordi jeg hadde spansk på videregående, men muntlig er jeg ikke i stand til å skjelne ord fra hverandre eller forstå noe som helst. Med andre ord: fransk er et av de språka der jeg faktisk bare hører lydene i språket. Sånn sett er det et språk som egner seg godt til musikk for min del fordi jeg i enda mindre grad enn ellers tenker over hva de faktisk synger og i større grad forholder meg til vokalen som et instrument. Den andre grunnen til at jeg valgte denne sangen, er fordi den er nydelig. Umiddelbart kan man bli frista til å tenke at black metal ikke er en sjanger som egner seg til å blande med post-rock og shoegazing, men hvis man undersøker litt nærmere, så gir det faktisk ganske mye mening. I følge Wikipedia kjennetegnes black metal blant annet av "heavily distorted guitars played with tremolo picking, raw (lo-fi) recording, unconventional song structures, and an emphasis on atmosphere." Post-rock, da, for eksempel, kjennetegnes av, igjen i følge Wikipedia, "use of rock instruments primarily to explore textures and timbre rather than traditional song structure, chords or riffs", mens shoegazing igjen beskrives av Wikipedia som "an ethereal mixture of obscured vocals, guitar distortion and effects, feedback, and overwhelming volume." Resultatet? Hør på sangen under. Det er magisk, og det er gåsehudfremkallende.



Klikk her for å komme til hele den musikalske utfordringa.

2 kommentarer:

  1. Har ikke muligheten til å lytte til låta nå, men syns det var interessant å lese tankene dine rundt valget. Hører ellers litt for sjelden på musikk som ikke er på engelsk eller norsk/svensk selv, men det er en naturlig konsekvens av at nitti prosent av musikken jeg lytter til er musikalmusikk. Men jeg kan eventuelt teste ut noe av de tyske musikalene jeg har hørt om. Det du nevnte om å forholde seg til stemmen som instrument er for øvrig en grunn til at jeg ofte liker det ganske godt når folk synger på sitt eget språk i ESC.

    SvarSlett
  2. Jeg er også veldig fan av at artister synger på morsmålet sitt i ESC! Det aller meste av musikken jeg hører på er uansett ikke tekstdrevet, eller hva jeg skal kalle det, i motsetning til hva for eksempel musikalmusikk er. Merker jo likevel hvor mye tekst har å si i andre sjangere enn de jeg vanligvis hører på, jeg hadde for eksempel antakelig ikke hørt på Jokke og Valentinerne om jeg ikke hadde forstått tekstene.

    SvarSlett