lørdag 26. april 2008

Reis dere i protest, medmennesker!

Jeg leste med manisk angst en artikkel i Drammens tidende i går eller noe sånt om mp3-sopernes krig mot musikk i en litt mer fysisk forstand (les: CD'er). En krig sistnevnte ser ut til å tape, skulle jeg tru artikkelen, og ikke bare den, men det meste jeg har lest som handler om nettopp mp3 versus CD'er.

Jeg skal innrømme at jeg ikke er den som bør heksejage oppfinnelsen av mp3-fila mest iherdigst her. Tross alt har jeg gått over 5000 av dem lagra på harddisken, og jeg skal innrømme at det faktisk er lengre mellom hver gang jeg kjøper en CD nå enn hva det var før. MEN. Det betyr ikke at jeg er klar til å gå i begravelse helt ennå. Jeg mener, hvilken følelse er ikke bedre enn når du møter opp til åpningstid foran favorittplatesjappa fordi yndlingsbandet ditt slipper sitt nyeste album denne utvalgte dagen? Blodet bruser, sant? Og når du kommer hjem, etter å ha vært den aller første som river skiva ut fra hyllene, betalt den med et så orgasmisk glis at ekspeditøren bare har smilt for seg sjøl fordi han/hun visste at dette, dette har du venta lenge på, og tar av plasten, lukter på det, setter skiva varsomt inn i nærmeste spiller, lener deg tilbake og lar deg bergta av det du har venta så lenge på. Det er godfølelsen sin, det. Det eneste som kan ødelegge nå, er når en kvisete, hengslete dude med fem millimeter tjukke brilleglass piper at "ro an, a, Johan. Den skiva der lasta jeg ned for evigheter siden!". Jævla mp3!

For all del, egentlig er ikke mp3 dårlig business i seg sjøl. Det er tvert imot praktisk å legge inn filene på en hendig sak som du bare putter i lomma, og der kan du ha masse rart, framfor å drasse på en discman og flere CD'er for hver gang du vil bytte. Men. Det å ha en sang i mp3-format, er liksom ikke det samme. Altså, du har jo sangen, for all del, men hva med alt det andre? CD'er har sin egen sjarm. Det er noe med å dra ut det lille heftet som følger med mens du hører på plata, kanskje lese tekstene, se på bildene, lese takketalene til bandmedlemmene. Det er det som er skikkelig kos. Og jeg vil ikke la det øyeblikket der gå fra meg bare fordi noen drittunger er for late til å traske/kjøre/ta buss/ta tog/ta båt/ta fly til nærmeste platesjappe allerede har skaffa seg sakene i digitalt format.

Derfor går jeg til motangrep. Jeg har latt meg inspirere av Alex, som ikke laster ned noe som helst på grunn av dårlig kvalitet, virus og annet herk, og kun kjøper CD'er for deretter å rippe dem. Det er så god filosofi, det, at jeg har tenkt å kopiere den. Ja, det betyr et større pengeforbruk, men satan, da! CD'er er verdens koseligste ting, og jeg har savna det å kjøpe dem, faktisk. Faktisk er jeg letta, nå som jeg har bestemt meg for det, fordi nå har jeg liksom utelukka muligheten for nedlasting, også fordi Limewire'en min har streika, så jeg har liksom ikke noe valg uansett. Eventuelt kan jeg bruke torrents, men det er tungvint fordi søkefunksjonen er mer komplisert fordi jeg må leite dem opp fra forskjellige steder på nettet, og så er det som regel det at jeg må laste ned hele albumet, og ikke bare de utvalgte sangene, til tross for at det kanskje bare er en enkelt sang jeg vil ha. Og da er det dessuten vanskeligere enn hva det er på for eksempel Limewire, hvis du har hørt en sang du ikke veit hva heter av en artist, for på Limewire kan du velge mange sanger, laste ned litt, høre på den, og slette hvis det ikke er den, men bruker du torrents må du laste ned hele albumet, og det tar tid, og hvis det ikke er på akkurat det albumet du lasta ned, så må du begynne på nytt. Altså. Det jeg vil si, er at det egentlig er fint at Limewire'en min har tatt kvelden, for nå er faktisk det mest lettvine å stikke bort til Drammen for litt musikkshopping. For det gir en slags deilig rus, det å kjøpe CD'er. Det er helt annerledes enn apatisk musikknedlasting.

Så, mine medborgere! Hvem er med meg? Hvem vil gå i protesttog ved å plukke opp Limewire-ikonet sitt på skrivebordet, dra den over skjermen, slippe den opp over papirkurvikonet, høyreklikke på papirkurv og velge "tøm papirkurv"? Hvem vil nyte følelsen av ei nyinnkjøpt plate framfor en mekanisk tilfredsstillelse idet baren har krøpet opp til 100 prosent? Tenker faktisk jeg skal ta meg en tur på Amazon nå, jeg. Handle litt j-rock. Kjøpe CD'ene til flere av yndlingsbanda og artistene mine. Som jeg faktisk ikke eier en dritt av på CD. Det skal bli deilig å få dem hjem i posten, kunne ta av plasten, og la fingertuppene fysisk gli over coveret og vite at du støtter et godt formål - nemlig arbeidet for å la CD'en leve.

8 kommentarer:

 1. Eg elska cda. Til no har eg vel ei samlinga på 80 cda. Men eg lasta ned fryktelig mykje musikk og. Har sikkert lasta ned rundt femti album dei tre siste månadane.. Men eg ska skjerpe meg. Eg kjøpe både cda og lasta ned. No har eg nett litt dårleg samvitt fordi eg har lasta ned alle Björk-albuma. For den samlinga ska eg ha. Det er sjølvsagt noko heilt eiget med å ha cdane sjølv so. Ja. Eg skal prøve å forsetje med det, så lenge pengane held. No er eg uten jobb i sommar eg og, så eg blir ein fattig, fattig sjel;P

  SvarSlett
 2. Eg er så ening så enig. Ingen ting er som å vente på at cd'en til yndlings bandet skal kommme i butikken. :D Eg har aldri hatt nokke nedlastningsprogram. Gidde ikkje å sette meg inn i det :P hehe Så eg har ein god del cd'a skal eg seie deg. Har halvparten i oslo og andre parten heime med mamma og pappa. Før var det cd'a eg brukte pengane mine på, no er eg sleip å lånar dei på biblioteket og rippar, for det skal vist vere lov i føle ei lovdame på nationalbiblioteket. Og da får en no sett i hefte også. men eg gledar med til eit av mine yndlings band kjem med eit nytt album ein gang i år :D da skal eg kjøpe det. det er heilt klart.

  SvarSlett
 3. Godt å høre at dere er enige. Har faktisk en veldig stor mengde CD'er, jeg og. Problemet er bare at de fleste er fra før mp3ens tid, og det bærer de preg av, for å si det sånn:P Derfor har jeg veldig få bra CD'er i hylla mi. Men nå har jeg nettopp feira familiebursdag, og har fått litt mer penger, så nå blir det forhåpentligvis litt mer skøy på meg! Men så må jeg egentlig spare, da... Skal ut og reise i jula...

  SvarSlett
 4. Har ikke så mange CDer, av den enkle grunn at de få jeg har blir borte eller blir ødelagt-.-
  Dessuten så er det jo så mye billigere å låne CDer på biblioteket^^
  Men jeg er helt enig, CDer framfor MP3 anytime!

  SvarSlett
 5. Forresten, en annen grunn til at jeg ikke kjøper så mange CDer, er at jeg rett og slett sjelden liker mer enn en eller to sanger av en artist. Da blir det ganske ubrukelig å kjøpe hele CDen. Og hvis jeg faktisk liker all musikken, har de sjelden CDene(*host* Our Lady Peace *kremt*). Men jeg har aldri lastet ned hele album da^^
  Og så kjøpte jeg Candy Store:D
  Og nå babler jeg x]

  SvarSlett
 6. Mhm, veit, det er så dritt når det gjelder utvalg i de fleste CD-butikker. Tidligere trudde jeg at Platekompaniet på Oslo City hadde alt som fantes, og om de ikke hadde det der, hadde de det væffal på Tiger. Men den gang ei. Men hey, vi er da glade det finnes sider som amazon.com? Eventuelt yesasia.com for min del? 8D Men jo, kjenner til det med å bare like noen sanger av hver. Det er jo ganske kjedelig, skal si meg enig i det. Men siden jeg er litt for impulsiv i musikkveien, blir det som regel til at jeg ender opp med å kjøpe hele CD'en uansett x)

  SvarSlett
 7. Jeg skulle gjerne slengt meg på bølgen og sletta Limewire eller ting, men saken er at jeg aldri begynte å laste ned musikk, så jeg har kjøpt eller lånt av venner etc. Flott initiativ! =P

  SvarSlett
 8. Ah, du er et sånt purt, uskyldig menneske, du! Det skal du ha creds for:)^^

  SvarSlett