fredag 13. juni 2008

Vi snakker main theme

Altså, jeg innrømmer det gjerne. Jeg er nerd. Og jeg er egentlig ikke en spesiell type nerd, men jeg er flere typer nerd på en gang. Animenerd, RPG-nerd, spillnerd, fantasynerd, språknerd, you name it. Jeg er g33k, rett og slett. Otaku. Kall det hva du vil. Men den nerdness'en vi skal se nærmere på nå, er den som handler om film.

Jeg har lenge vært superinteressert i film. Jeg trur jeg faktisk ville ha valgt film framfor musikk. Det ville selvfølgelig ha vært et jævlig tøft valg, men personlig er jeg mektig glad i historiefortelling, og det er enklere å fortelle ei historie gjennom film enn gjennom musikk. Det er en påstand som så klart kan motargumenteres, men det er altså mi mening. MEN, jeg elsker musikk, for all del, og film hadde ikke vært film uten musikk, egentlig. Derfor har jeg fått den glimrende ideen å kåre de fem beste main themes'ene som fins. Du veit, originalmusikken. Og hvorfor akkurat fem? Fordi da jeg skulle kåre de ti beste badass'ene sist gang, tok det himla lang tid. Derfor.

Hva jeg har tatt hensyn til, er om de representerer filmen på en god måte, og rett og slett musikalsk kvalitet. Noe så enkelt som det. Og vips, bare ved hjelp av få ord hørtes jeg plutselig skikkelig proff ut og. Jeg overrasker stadig!

Here goes:



5. Løvenes konge

Vel, så er det kanskje ikke main theme'et til Løvenes konge, men det er fortsatt en av de aller vakreste sangene jeg veit om. Jeg så filmen for første gang da den kom ut, og da var jeg fire år. Man skulle kanskje tru at fireåringer er følelsesløse jævler som bare er til for å plage folk eldre enn dem sjøl, og jeg legger ikke skjul på at jeg sikkert var sånn, jeg og, men helt hjerteløs var jeg likevel ikke. For når denne sangen kom, grein jeg i bøttevis. Det gjør jeg forøvrig ennå. Løvenes konge er en av de aller beste tegnefilmene jeg veit om, og bare å snakke om den gir meg gåsehud. Dette er min aller første wow-kinoopplevelse, og både filmen og sangen vil alltid bety noe spesielt for meg. Sangen er rørende, vakker, og ikke så helt fri for de afrikanske rytmene som særpreger soundtracket til Løvenes konge. En veldig verdig femteplass, vil jeg si.



4. Death Note

(You saw it coming, didn't you?) Vel, Death Note har ganske enkelt et genialt soundtrack. Jeg snakka en del om det i Death Note-innlegget mitt som jeg skreiv noen måneder tilbake, og i frykt for å gjenta meg sjøl, vil jeg si at soundtracket sånn generelt er suverent, og et av de aller beste jeg veit om, når det gjelder å formidle sjølve essensen av filmen, eller i dette tilfellet TV-serien. Det er ei blanding av elektronisk, hardrock og dramatisk kor på latin, der main theme'et er representert ved sistnevnte. Death Note som serie er prega av galskap, vold og gotikk, så sammensetninga av musikkstiler kunne vel egentlig ikke passa bedre. Klikk her for en kjempeklønete oversettelse av teksten, men det er likevel nok til å forstå hvor sinnssykt bra den passer til tankegangen til Kira (hvis du har sett/lest serien, vel å merke). Og så spiller den jo på noe bibelsk, og hvis ikke hele greia, med guder og alt det der, er bibelskinspirert, så veit ikke jeg!



3. Pirates of the Caribbean

Kom igjen, innrøm det! Det går virkelig ikke an å la være å elske POTC og main theme'et! Jeg veit du gjør det! Denne er bare så herlig. Den er sinnssykt fengende, i tillegg til at den er skikkelig sjørøverish, uten at jeg greier å poengtere det noe nærmere. Men det er bare den spesielle følelsen du får i deg av å høre den sangen... Sverd som slår mot hverandre, kanoner som fyrer av kanonkule etter kanonkule, blafring fra seila i vinden, lukta av saltvann... Det er der, liksom! I sangen! Og akkurat som filmen gir den deg en nesten umulig-å-undertrykke tendens til å hoppe rundt i rommet og skrike randomme piratutsagn. Greit, dette var en elendig beskrivelse av sangen, men den fenger. Jesus, som den fenger.



2. Platoon

Platoon er en ekstremt sterk film. Den er tragisk og brutal, og helt knallærlig. Det er noe med theme sangen dens som greier å formidle alle de følelsene helt knirkefritt. Jeg får lyst til å grine av å høre den bittersøte fiolinen. Uten å bli sentimental, greier sangen å fange opp desperasjonen og grusomhetene vi blir presentert for gjennom filmen, og man sitter igjen med et sinnssykt godt musikkstykke. Det tar liksom aldri helt av, men er på en merkelig måte fæl fordi den liksom er snikende og lengtende og sår på ei og samme tid. Du får så sterke følelser inni deg av å høre den, på en måte. Gah. Jeg greier virkelig ikke dette med forklaringer. En tilgivelse hadde vært på sin plass.



*trommevirvel*



1. Requiem for a Dream

Her, vettu. Her snakker vi epic. Blandinga av klassisk og elektronisk er et virkemiddel som funker som dusan - se bare på, igjen, Death Note - og det virker ikke dårligere her, for å si det sånn. Som du ser av plasseringa, er nemlig main theme'et til Requiem for a Dream det aller beste jeg veit om, og er en fantastisk... sang? (kan man kalle en instrumentalting for en sang?)... sånn i det hele tatt. Filmen er både jævlig, klastrofobisk, gledesløs og snikende, akkurat som de ekle fiolonene, som skremmer livsskiten ut av meg, og de elektroniske hjerteslaga, som kan bety både det ene og det andre, hvis man velger å virkelig gå i dybden av analyse her, i sangen. Dette er rett og slett en perfekt representant for en helt fantastisk film. Jeg får lyst til å grine av både sangen og filmen fordi den er så jævlig tragisk. Og hver gang jeg får lyst til å begynne å grine, så er det en grunn for det. Jeg er nemlig berykta for å være sparsom med tårene når det gjelder både film og musikk. Det er vel ikke så mye mer å si... dette er genialisme satt i system.

12 kommentarer:

  1. Eg har hørt film musikken til din nr 1 ekstremt mange ganga, men aldri sett filmen. Så den står på lista mi for filmar eg skal sjå. Må berre få lånt den eller kjøpt den først :P

    SvarSlett
  2. Jammen film er jo kjempekult, jeg er kjempeglad i film selv og det var en veldig interessant liste.
    Det kan hende jeg stjeler denne ideen for det er mye filmmusikk som jeg synes er innmari flott :O)
    Og jeg digget Løvenes konge da den kom ut selv, den er jo en sånn film som har alt.

    SvarSlett
  3. hååå, nå fikk jeg bare lyst til å se på film D:
    jeg kan jo det da technically, "da lærer jeg engelsk uttale før eksamen"? ^^

    SvarSlett
  4. JA, det må du, Ida! Du vil neppe angre!
    Bare stjel, Karoline. Ikke se bortifra at jeg kommer til å se på det som et kompliment^^
    Veit du, Alpis, det hadde venninna mi og jeg planer om før engelskeksamen òg, sånn, se filmer uten undertekster. Men det blei aldri noe av. Vi kom opp i skriftlig, og hadde noen tekstlass å lese, men kommer du opp i muntlig er det jo helt sikkert flott trening? Kan vi jo si?

    SvarSlett
  5. JAA <3 Jeg elsker musikken til Requiem for a dream, har vært hekta lenge <3 Og POTC og løvenes konge. Akk, du har god smak^^

    SvarSlett
  6. Requiem for a Dream! Den filmen er bra, trist og klaustrofobisk, ja, men helvette det er ordentlig film, en mening bak alt, herlige virkemidler og musikken. Fortjener klart 1'eren. :P *nynne*
    og jo ellers er det mye bra oppå lista di:P men har ikkje sett Death Note eller den Ptingen som eg ikkje husker atm, og siden eg ser på tv med foreldrene mine får eg ikkje hørt på dem nå heller:P hehe, så tar det siden ;)

    SvarSlett
  7. Så mye fint. Jeg har bare sett PotC og Løvenes Konge av dem. Vakker musikk, uansett. Filmnerd er jo bare gøy:D

    SvarSlett
  8. Hei =D kul blogg du har! Virkelig gøy å lese^^ Og flotte soundtrack, elsker Løvenes Konge og PoTC =)
    Ellers, har du sett filmen Amelie Poulain? Tror soundtracket på den ville kommet på min liste.

    SvarSlett
  9. Jaaah, fiiilm<3
    Har sett den, og elsker den, og er enig med deg, den har et vakkert soundtrack. Stod forøvrig mellom en hel drøss kandidater, men siden jeg har et personlig forhold til de jeg tok med her, så... ja. Noen måtte det jo bli;) Og hey! Kompliment til bloggen! Takk og takk!:D

    SvarSlett
  10. grei liste det her, kom over den da jeg googlet iherdig etter film themes... lider av samme nørde sykdommen som deg tror jeg... hehe... noen tips: naruto og bleach anime! og hvor har du gjort av de aller fleste hans zimmer themene (veit at potc er zimmer, men allikevel) transformer theme (arrival to earth, scorpionok) narnia battle theme, braveheart theme, gladiator the battle og IKKE minst immediate music og x-ray dog... antar at du veit det fra før, men immediate music og x ray dog har de aller fleste "episke" trailer themene... piz

    SvarSlett
  11. Så klart, er mange, mange jeg kunne ha tatt med. Braveheart-themet hadde jeg mektig lyst til å ha med sjøl, men et utvalg måtte jeg gjøre. Og er ikke Løvenes Konge også Hans Zimmer?

    SvarSlett