mandag 27. juli 2009

Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009)

(Før noen andre enn meg sjøl påpeker det: selvfølgelig er ikke bildet tilfeldig valgt.)

Anmeldelsen dere alle har venta på! Jeg veit det nok.

Det er nesten så jeg ikke gidder å ta et handlingsreferat, fordi jeg mener, hallo. Det er HbP. Alle veit hva den handler om. Men fordi jeg liker system og orden, på tross av hva foreldrene mine måtte tru om nettopp dét, gir jeg det likevel: Altså, herr Potter er tilbake for år nummer seks på Hogwarts. Egentlig hadde han gleda seg til å ikke ha potions mer, men hey, det viser seg at Snape, som nå er lærer i Defence Against the Dark Arts i steden, er bytta ut til fordel for Slughorn, som aksepterer elever med Harrys karakter i timene sine. Han har ikke bøkene han trenger, så han får låne i gammal fillete ei. Som tilfeldigvis inneholder forklaringer på åssen man skal koke sammen de vanskeligste saker og ting, i tillegg til at noen hjemmesnekra fiffige... eh, spells? (hva heter det på norsk?)... er skrevet inn i den. Samtidig pønsker Draco på noe, og Dumbledore vil ta ekstratimer med ham.

Noe sånt? Sånn cirka. Og nå må jeg bare si med én gang at jeg på mange måter skulle ønske at jeg ikke hadde lest boka på forhånd, fordi da blir man jo alltid skuffa. Og jeg greier liksom ikke å unngå å sammenligne de to når jeg anmelder heller. Så la meg bare si som jeg alltid har syntes om de andre filmene og: slapp av! Dere trenger ikke å leike rally gjennom filmen! Og fordi jeg ikke gidder å ramse opp alle de scenene jeg syntes var teit at de utelatte, går vi like greit videre med én gang.

Jeg må si med én gang at jeg riktignok antakeligvis syns dette er den beste av Harry Potter-filmene etter ener'n og toer'n. Som andre har påpekt før meg andre steder, så er den jo morsom, og Rupert Grint er like herlig som han alltid er. Daniel Radcliffe er som ei motvekt plattere enn han noen gang har vært, og så har du Tom Felton i den andre enden av skalaen igjen som har gått fra å så godt som parodiere Draco tidligere, til å endelig yte rollefiguren sin den rettferdigheten han fortjener. For jaaaah, uansett hva Vibeke måtte finne på å si, så imponerte han meg inn til marg og bein, og han er, sammen med alltid fantastiske Alan Rickman, verdt filmen aleine. Veggslengingsscena! Fuglescena! Dumbledore-scena! Scena der [SPOILER] Harry skriker "I TRUSTED YOU!" og Snape snur seg og bare dét ansiktsuttrykket, og han på mange måter er på sitt aller beste i filmen og jeg blei nok en gang overbevist over hvor fabelaktig skuespiller han er, for hvor mange andre greier egentlig å formidle hele verden i bare et blikk, liksom [/SPOILER]!

Filmens største skuffelse var imidlertid Sectumpsempra. Mange av dere har garantert hørt meg whine om den allerede, men for ordens skyld: når det står i boka at Draco blir "slashed", så forventer jeg faktisk hakket mer blod og gørr enn bare de stakkarslige flekkene og litt blod i vannet. Og Snapes reaksjon var ikke hva jeg håpa på heller. Han skulle jo storme inn og kaste Harry til side fordi han ikke hadde øye for annet enn å heale Draco. Sukk.

Jeg innser jo nå at dette på ingen måte blei så mye en anmeldelse som skuffa fangirl-sammenligning, men herregud, hva forventer du. Det er jo den nyeste Harry Potter-filmen. Jeg er ikke gud heller.

Så bare for å være litt mer seriøse og filmkritiske på slutten: det var kule spesialeffekter, og det hele ser jo sinnssykt stilig ut.

Dommeren har talt: 4

14 kommentarer:

  1. Nå ser jeg fordelen i at jeg leste bøkene sist i 2007 for med boka litt mindre friskt i minnet blir de tingene som gjordes feil litt mindre irriterende. Jeg savna riktignok noen scener fryktelig (da særlig scenen der Luna kommenterte Quidditch), men likte i hovedsak filmen en god del, selv om du har rett i rally-kommentaren, det irriterer meg og litt og gjør meg glad for at den syvende filmen vil bli delt i to. Ellers likte jeg anmeldelsen din og har egentlig ikke noe mer intelligent å si her nå, så jeg stanser her :)

    SvarSlett
  2. Young mister Malfoy blir bare deiligere og deiligere, men jeg ble ikke overbevist av spillinga hans i Half-blood Prince, dessverre. Men som du sier: Snape, altså! Alan Rickman er og blir en av de beste skuespillerne i HP-filmene og også i denne filmen briljerer han. Enig med deg karaktermessig også, den fortjener en 4, den er ikke sååå dårlig. Jeg ble bare dritskuffa fordi jeg er en fjortis-fan og fordi jeg ikke syntes den klarte å måle seg med boka.

    SvarSlett
  3. Eg hadde egentlig eit veldig bra utgangspunkt for filmen. For eg har ikkje lest boka sia det året den kom ut, og det byrjar å bli ei god stund sia. Altså så vakkje det så friskt i minnet, så eg følte nesten at eg blei av den type tilskuar som ikkje hadde forkunnskapar frå boka. Dog, eg huska jo det mest sentrale, liksom. Men, det var egentlig veldig lurt. Eg lot meg ikkje affisere av det faktumet, og frå det utgangspunktet eg hadde i kinosalen, hadde eg nok gjett filmen ein svar seksar. Eg berre elskar den, og kjem til å gjere det heilt til eg lese sjette boka att. Har starta på nytt med serien og er på nummer 2 no, so det blir ikkje såååå lenge til.

    SvarSlett
  4. ... og jeg syns Snape hadde veldig fint hår også? :'D
    sånn, jeg satt faktisk og tenkte WOAH, FINT HÅR. fordi jeg er overfladisk, men wth.

    <3

    SvarSlett
  5. Tom Felton og Alan Rickman, yay!!1!1<3333
    Det er noen år siden jeg leste boka, og er egentlig glad for det. Jeg huska nemlig stort sett ingenting, og jeg ble ikke plaget av at det manglet scener eller var lagt til scener, mens de jeg kjente som hadde lest boka før plagdes litt av det. Men jeg syns filmen var bra og utrolig stemningsfull, og bra filma. Og litt søt til tider.

    SvarSlett
  6. Jeg så denne i går kveld... Og jeg ble litt skuffa. Tok seg opp på slutten, men så utrolig såpeserie som det var i begynnelsen?
    Som vanlig liker jeg Bellatrix og Slur veldig godt da :)

    Spell... Trylleformel?

    SvarSlett
  7. Jeg har en besteveninne som er kjempefan som bestilte biletter til meg uten at jeg visste det, så jeg så den enten jeg ville eller ikke :) (Har for all del ingenting i mot Harry Potter) Synes de beste delene var de hvor Bellatrix Lestrange startet husbranner jeg :)

    SvarSlett
  8. Jada, sånn i seg sjøl er det jo ikke en dårlig film. Men det er jo bare det at det sjelden går så bra å overføre virkelig bra filmer til lerretet.

    SvarSlett
  9. Joda har lest alle bøkene, jeg bestemte meg bare å være litt pirken siden du skrev: "Men det er jo bare det at det sjelden går så bra å overføre virkelig bra filmer til lerretet" Jeg tenkte kanskje du mente at det var vanskelig å overføre 'Riktig bra bøker' til lerretet :)

    SvarSlett
  10. Ah... jeg som er treig, bare x3

    SvarSlett
  11. Jeg må bare si helt oppriktig at jeg elsket filmen, og vil påstå det er den beste hitill. I alle fall en real opptur etter forrige. Men det er mulig om jeg hadde irritert meg mer om jeg nylig hadde lest boka jeg også.

    Humoren er på sitt beste, det er sikkert^^ Digger den.

    Du skriver gode filmanmeldelser forresten:)

    Ingrid/Sitrus

    SvarSlett
  12. Ja, herregud, den er myyyye bedre enn femmer'n for all del. Og takk :D

    SvarSlett