torsdag 23. juli 2009

Toki o kakeru shôjo (2006)

(For alle som ikke er lagd av samme stoff som Vibeke; engelsk tittel er The Girl Who Leapt Through Time.)

Det begynner å bli litt siden jeg så denne filmen, så jeg husker ikke helt navna på karakterene, men hovedpersonen er altså ei 17 år gammal jente, som liker å spille baseball og synge karaoke. En dag hun skal legge noen bøker innpå kjemirommet, mister hun balansen, og skaper et salig kaos. Da hun kommer til seg sjøl igjen, oppdager hun at det har skjedd noe skikkelig sykt; hun har helt uten videre fått muligheten til å hoppe tilbake i tid, og overbevist om at dette er en velsignelse, hopper hun tilbake støtt og stadig for å fikse opp ting til det hun sjøl mener er bedre.

Veldig sjarmerende, altså. Veldig sjarmerende. Tegningene er vakre og forseggjorte, og det hele er akkopagnert av nydelig pianomusikk. Situasjonene er ofte komiske, og filmen har i det hele tatt et litt leikent preg, til tross for de alvorlige undertonene.

Derimot er det mot slutten at det begynner å halte litt. Når det gjelder tidsreiser, er det alltid vanskelig å nøste opp alle tråder og gi tilfredsstillende forklaringer. Jeg er ikke helt overbevist om at denne filmen greide å leve opp til forventingene man tross alt har til filmer som handler om sånne ting. Det virker bare litt... enkelt, på en måte, og man får liksom litt følelsen av et anti-klimaks. Dessuten er det flere ting som antydes tidlig i filmen, men som vi egentlig ikke kommer noe særlig nærmere inn på. Man sitter og venter i spenning, før filmen sakte begynner å dale, og omsider lander forsvarlig, uten verken de helt store sjokka, oppklaringene vi venta på eller noe som helst som avviker fra en ikke så verst seervennlig slutt. Som du kanskje har skjønt; det er liksom ikke noe i veien med verken filmen i seg sjøl eller slutten, men det er også det som på en måte er problemet.

Men, så smått anti-klimaksisk eller ei; dette er en fin måte å tilbringe treige helger på, og den har en søt historie med sympatiske karakterer og estetikken i behold. Du kan helt sikkert finne bedre filmer, men du føler heller ikke at du kaster bort tida mens du ser den.

Dommeren har talt: 4

(Oh, og dette har nada med anmeldelsen å gjøre: MAH PC IZ BACK! Og alt er intakt!)

4 kommentarer:

 1. Jeg elsker filmanmeldelsene dine.

  Når skal du anmelde Grave of the fireflies? (Ja, jeg holder meg til engelske titler, selv om jeg selvsagt ikke ser dubbede versjoner)

  SvarSlett
 2. Takk <3

  Jeg pleier stort sett bare å anmelde nye filmer jeg ser, og Grave of the Fireflies har jeg jo alt sett, men hvis du vil, kan jeg godt anmelde den når jeg liksom er ferdig med alt det jeg skal ^_^

  SvarSlett
 3. Vel, jeg har jo sett den, men jeg bare føler at flere burde se den. Det er bare det at jeg ikke makter å anmelde filmer, jeg er sugen på anmeldelser og slikt.

  SvarSlett
 4. Hehe, som sagt; jeg kan sikkert ta på meg jobben når jeg har fått unna det jeg har sett nå i det siste ^_^

  SvarSlett