tirsdag 4. juni 2013

Tre anbefalinger på A

Alcest - black metal og post-rock er to sjangere som både har veldig mye til felles og er utrolig forskjellige. Alcest er en av de mest kjente aktørene innen sjangeren, og lager drømmende, dronete, melankolske og dyptfølte låter som kan forløse frustrasjon i ett øyeblikk og inspirere en transelignende lykke i neste. Alle som setter pris på sjelfull musikk, enten på den ene eller den andre sida av skalaen, bør definitivt sjekke dem ut:
Absint - Opprinnelig begynte jeg å drikke det fordi det naturlig nok hørtes ganske besnærende ut å vite at dette angivelig var den legendariske drikken som fikk genier som Vincent van Gogh og Charles Baudelaire til å gå fra forstanden. Men absinten er så utrolig mye bedre enn sitt rykte. Det var nok de voldsomme mengdene bohemene fra gamledager hadde en tendens til å innta heller enn brennevinet i seg sjøl som forårsaka galskapen. Ekte absint får man ikke kjøpt i Norge. I mange europeiske land får man kjøpt absint med mye høyere alkoholprosent enn den modererte norske, men Tsjekkia er det eneste landet jeg har vært i der de fortsatt selger helt ordentlig absint, med tujon og greier. Det smaker som bitter lakris, og har en magisk grønn farge. Tilberedes med sukker og vann. Kom innom en kveld for demonstrasjon og smaksprøve.

Alfabet av Inger Christensen - Diktsamlinga fra 1981 regnes i Norge som en av de hundre beste bøkene fra 1900-tallet, og den er virkelig nydelig lesning. Ikke bare er den nydelig; den er også imponerende, med tanke på at det er skrevet ett dikt til hver bokstav, der hvert dikts antall verselinjer er summen av de to foregående diktas verselinjer. Noe matematikk inne i bildet, altså, noe som gjorde meg i utgangspunktet skeptisk, men helt uavhengig av det, er dette skjønn poesi som jeg trur kan nytes av de aller fleste. Les et lite utdrag her.

4 kommentarer:

  1. Eg smakte faktisk ublanda ablind då eg var i Tyskland. Den var iallfall sånn kul grønnfarge og smakte utruleg lakris, og det fulgte med sånn sukkerting og vatn (som vi ikkje blanda med). Smakte berre litt, men det var nok til å få eit inntrykk av korleis det virka. Kunne nærmaste kjenne korleis nervene sakte men sikkert blei lamma. Nesten litt skremmande oppleving for min del, trudde at skulle svime av eit sekund eller to. Men skøy :)

    SvarSlett
  2. Magisk musikk =) Absint er også ganske magisk. Jeg har kjøpt det de gangene jeg har vært i Roma. Der har de en stor absintbutikk med absint i alle former (Til og med i kake, anbefales X)) Jeg liker den grønne fargen, og at man kan sette fyr på det :D

    SvarSlett
  3. Stemningsfull musikk, ikke helt min stil, men det hørtes jo ut som musikk man kan ha i bakgrunnen mens man skriver et eller annet dust og drømmende og det er jo fint :) Og jeg har lyst til å få lest "Alfabet", nå har jeg mer enn nok å lese på for øyeblikket, men neste gang jeg går på biblioteket for å låne bøker så skal jeg prøve å huske å se etter den. Og fint innlegg, god ide til blogginnleggstematikk!

    SvarSlett