lørdag 23. august 2014

TEDtalks: The art of asking

Jeg nevnte TEDtalks første gang her, da i sammenheng med Jill Bolte Taylor som snakka om innsikten hun hadde fått samtidig med et hjerneslag. "Det er et utall av engasjerte og dyktige talere der, såpass at jeg vurderer å lage en blogginnleggserie dedikert til noen av dem jeg liker best", sa jeg den gang. Vel, dette er meg som oppfyller mine egne framtidsplaner.

Jeg er utrolig fan av Amanda Palmer. Det begynte med at jeg likte musikken hennes, først gjennom Dresden Dolls, deretter soloprosjektet hennes. Etter at jeg begynte å lese meg opp på bloggen hennes, følge henne på Facebook, se intervjuer med henne og så videre, gikk det opp for meg at hun i tillegg til å være en god musiker, er en utrolig inspirerende og karismatisk idéspreder. I denne videoen snakker hun om the art of asking generelt, men i hovedsak om hvorfor nedlasting av musikk burde være lovlig. Og helt ærlig: jeg er uenig med henne. Det vil si, delvis. Personlig er jeg av den oppfatninga av at musikk, og for all del alle andre kunstformer, er et åndsverk. Hadde jeg vært musiker, og noen hadde lekt ut den nye plata mi på, ja hva er det folk bruker nå til dags, er det fortsatt Pirate Bay, eller? så hadde jeg blitt veldig mye mer dritsur for at noen tydeligvis ikke har respekt for mitt verk, enn takknemlig for at det når ut til mange. Men altså, jeg syns det burde vært lov å laste ned musikk gratis i de tilfellene der musikeren har gitt eksplisitt uttrykk for at det er greit, som for eksempel Amanda Palmer har gjort. Man kan jo for eksempel laste ned hennes nyeste album Theatre Is Evil på hjemmesida hennes - enten gratis, eller ved å betale ønska beløp. Men helt ærlig syns jeg det er et overtramp å tvinge musikere til å la det eneste de bruker all tida si på være gratis.

Så hvorfor poster jeg en video der jeg er uenig med budskapet? Fordi hun har utrolig mange gode poenger som jeg i og for seg kan relatere til. Det er liksom bare konklusjonen vi har ulik oppfatning om. Og som jeg sa i forhold til Jill Bolte Taylor sist: ja, den er litt lang, men hvis du bare har tenkt å se på Hotell Cæsar likevel, så hvorfor ikke.





Minner forresten om at jeg har en konkurranse gående på bloggen min. Dette sier jeg mest fordi jeg blir veldig flau om ingen flere deltar. Du kan få ei gratis bok i posten, for helvete! Hva har du å tape?

2 kommentarer:

  1. Oppdaget konkurransen på det andre innlegget kun timer etter at jeg hadde bestilt boka og har derfor ikke deltatt, men det er en kul konlkurranse og jeg håper mange andre kaster seg ut i det :) Og Amanda Palmer virker veldig kul ja og det var et interessant foredrag og jeg burde virkelig se flere TEDTalks, for jeg har hørt mye fint om det. Og jeg er enig med deg angående nedlasting, men det er uansett interessant når noen argumenterer godt for andre synspunkter.

    SvarSlett