onsdag 7. januar 2015

Tre anbefalinger på T

Tomb Raider - Hele barndommen min er omtrent bygd opp rundt min kjærlighet til Lara Croft. Det begynte allerede i barnehagen - min bestevenninne Anja hadde ei sånn kul mor som alltid lagde spaghetti og som spilte Playstation i stua. Altså, nå skal ikke jeg gå hen og oppfordre barn i barnehagealder til å spille voldelige TV-spill eller noe sånt, men jeg tok i væffal ingen skade av det (hallo, jeg er vegetarianer i dag, liksom), tvert imot er jeg takknemlig for å ha blitt introdusert for TV-spillas fantastiske verden fra så ung alder. Dessuten er jo ikke Tomb Raider egentlig voldelig i den forstand, ikke noe særlig mer enn for eksempel Indiana Jones. Lara er en eventyrerer, og hun dreper i sjølforsvar, joda, men det gjør henne ikke voldelig. Og vold i TV-spill var uansett ikke det jeg egentlig hadde tenkt å snakke om, men hvor utrolig mange timer moro Tomb Raider har gitt meg opp gjennom åra. Jeg har ikke vært oppdatert på TV-spill-fronten på evigheter, litt sånn hovedsaklig grunna dårlig råd og nye konsoller som kommer med kortere mellomrom enn jeg rekker å registrere, så den nyeste Tomb Raider'n jeg har spilt, er Chronicles (som, i følge Wikipedia, kom i 2000. Vibeke og jeg kjøpte det med bare mynt, husker jeg...). Jeg har selvfølgelig veldig lyst til å spille de nye spilla, de ser awesome ut, men det er likevel de gamle som ligger mitt hjerte nærmest, og da spesielt treer'n, som er det eneste Tomb Raider-spillet jeg noen gang har runda - men så har jeg til gjengjeld runda det minst ti ganger òg, da. Jeg har riktignok aldri funnet alle hemmelighetene, og dermed har jeg aldri fått spilt det hemmelige ekstrabrettet "All Hallows", og tru meg, hadde det vært sånn at gamle dataspill fortsatt fungerte på nye maskiner, hadde jeg sannsynligvis ikke gjort annet, men den gang ei. Heldigvis lasta jeg ned toer'n som en app i april i fjor, og har hatt mye moro med det, men nå har dataen min blitt sånn at alle litt større anstrengelser gjør at den slår seg av, noe jeg trur har å gjøre med at batteriet begynner å halte. Men jeg gidder ikke å bytte det ut før det er helt gåent heller. Åh herregud, nå har jeg babla mye. Men jeg elsker Tomb Raider, jeg elsker Lara Croft, og Tomb Raider III er et av de beste spilla jeg veit om. Og se, 90-tallsgrafikk:



Teknisk museum - Jeg besøkte Teknisk museum første gang som 20-åring, og det er litt synd, for hadde jeg vært ti år der, trur jeg det kunne ha blitt en av de beste dagene i mitt liv. Misforstå meg rett, jeg hadde det dritkult som 20-åring, og som 24-åring da jeg var der i tidlig høst, men ting som er dritkult når man er 20, er ofte helt usannsynlig episk når man er ti. Jeg var et sånt rart nerdebarn som satt og leste om verdensrommet og ønska meg mikroskop til bursdagen min, og Teknisk museum er et sånt sted som bare lar deg gjøre alle de rare eksperimenta du skulle ønske at du fikk lov til hjemme. De her et planetarium òg, som jeg aldri har vært i fordi det var stengt begge gangene jeg var der, men jeg trur det er kjempekult. Og så har de Legofestival og masse fete utstillinger, og da Jørgen og jeg var der i fjor, så vi på masse rare instrumenter og prøvde å spille på en merkelig ting jeg ikke husker hva heter, men som lager lyd ved hjelp av støy rundt ei antenne. Det er nesten så jeg har lyst til at noen jeg kjenner skal få barn, bare så jeg kan ta dem med hit og sikre at de utvikler sunne interesser. Og så er det sikkert ingen, kanskje bortsett fra British Museum, som har så kul suvenirbutikk. Det er helt sikkert mange bra museer i Oslo, men Teknisk museum er definitivt blant de beste!

Tim Hecker - Den musikken jeg oftest vil høre på, er sånn stillferdig, pulserende i bakgrunnen, stemningssettende når jeg for eksempel skriver. Jeg klarer ikke å høre på musikk som tar mye plass når jeg skriver, da blir jeg bare distrahert. Tim Hecker lager nydelig, minimalistisk elektronika som spenner over alle tenkelige atmosfærer. Dette er musikk som like godt kan passe til meditering, jogging, maling eller soving. I det hele tatt alle sammenhenger der du enten ønsker å være på plass i din egen kropp, eller det helt motsatte. Hør på Spotify, det er mange fantastiske album å velge mellom.

3 kommentarer:

  1. Teknisk museum er så kult, lenge siden jeg har vært der nå, burde få tatt men tur snart igjen,

    SvarSlett
  2. Teknisk Museum er yndlingsmuseet mitt også, det er genialt og suvenirbutikken er awesome =D Ellers skal det innrømmes at jeg ikke har spilt Tomb Raider (som en naturlig konsekvens av at jeg generelt sett har spilt veldig mye mer Nintendo enn PlayStation blant annet) og jeg tror heller ikke det finnes noen spill jeg har rundet ti ganger (det nærmeste man kommer er enkelte Pokemon-spill som jeg har rundet 3 ganger hvis man regner å slå elite four som å runde det). Tror jeg skal teste ut Tim Hecker som skrivemusikk, det hørtes fint ut :)

    SvarSlett
  3. Teknisk museum er the shit! Test for all del ut Tim Hecker, Karoline, det er så stemningsfullt!

    SvarSlett