mandag 4. april 2016

Men hva spiser du egentlig? #6: Chili sin carne


Håper ikke dere mister fullstendig matlysta av ovnen vår som på bildet over burde vært vaska for lenge siden. Skjønner ikke helt hvorfor jeg ikke flytta gryta over på bordet for å ta bildet når ovnen så sånn ut, men jaja. Bær over med meg, det er uansett det som er oppi gryta som skal spises.

Chili sin carne er en vegetarisk variant av tex-mex-gryteretten chili con carne - det betyr altså "chili med kjøtt", mens chili sin carne betyr "chili uten kjøtt". Det er verdens mest geniale måte å bruke opp tacorester på, og i likhet med veldig mange andre gryteretter er det stort sett bare å hive oppi det du har liggende i kjøleskapet som du vil få brukt opp.

Denne oppskrifta holder til tre - fire personer.

Dette du ha i chili sin carne:
En boks hakka tomater
En boks kidneybønner
En paprika skjært i biter eller strimler
En løk skjært smått
Et par - tre fedd hvitløk, finhakka
Spisskummenfrø
Fersk koriander (eller det kan sløyfes, men jeg anbefaler det virkelig)
Chilipulver eller en finhakka halv fersk chili uten frø
Paprikapulver

Dette kan du veldig gjerne ha i chili sin carne:
Noen spiseskjeer tomatpuré
En boks mais
Rester fra tacomiddagen dagen i forveien i form av for eksempel oppskjært, stekt sopp, oppskjærte tomater, det siste som er igjen av chilibønnene, resten av tacosausen, andre tacorester
Basilikum
Salt og pepper

Først begynner du med å varme litt olje i ei passelig stor gryte. Deretter hiver du oppi løk og hvitløk som du steiker i noen minutter, til løken har blitt mjuk og blank. Så tar du oppi en halv chili som er hakka smått, eventuelt kan du bruke chilipulver eller cayennepepper i krydderform. Ta også oppi spisskummenfrø og paprikapulver. Chilipulver eller cayennepepper bør has i gradvis og smakes til etter hvert, det er sterke saker, mens paprikapulveret kan du være raus med, det smaker mildt og godt. Ei spiseskje er fint. Vær også raus med spisskummenfrø, minst ei spiseskje med dét òg, det er det som gir den karakteristiske tacosmaken. Finner du ikke spisskummenfrø på butikken, kan du bruke malt spisskummen.

Etter at dette har fått frest noen få minutter, har du oppi de hakka tomatene. Har du rester av tacosaus stående, tar du også oppi den. Kanskje ser du allerede nå at gryta har blitt for tjukk for din smak, juster i så fall tjukkelsen med litt vann. Skyll kidneybønnene i et dørslag, hell dem over i gryta og ta oppi et par spiseskjeer med tomatpuré hvis du har et åpna glass stående i kjøleskapet som du trenger å kvitte deg med, eller hvis du foretrekker at gryteretter er fyldige og runde. Hakk opp en neve fersk koriander og la stilkene koke i gryta, toppene tar du vare på inntil videre. La gryta koke i cirka fem - ti minutter.

Nå som gryta straks er ferdig, tar du oppi paprikaen. Det er også nå du skal ta oppi tacorestene du har liggende, kanskje er det litt stekt sopp, et par sleiver med allerede kokte chilibønner, tomatbiter, maiskorn. Ha dem oppi, rør rundt noen ganger, smak til, kanskje vil du ha i litt mer chilipulver for å gjøre det enda hottere, eller kanskje litt basilikum, eller salt og pepper, eller enda mer spisskummen. Kanskje trenger du enda litt mer vann i gryta. La det hele koke i et par minutter til, så drar du gryta av plata og strør over ferske koriandertopper.

Serveres med det du måtte ha igjen av tacotilbehør - rømme, guacamole, salat, kanskje nachochips, eller kanskje har du fortsatt et par tacolomper igjen fra gårsdagen som du kan fylle med nykokt chiligryte. Ris egner seg også godt som tilbehør.

Denne gryta egner seg forresten forbilledlig til nedfrysing!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar