lørdag 15. juli 2017

Fra skisseboka: Fiji Kitsune - the movie

Litt misvisende tittel, kanskje, med tanke på at inntil videre har ingen store (eller små) filmselskaper tatt kontakt med meg for å kjøpe rettighetene til å filmatisere romanen min Fiji Kitsune fra landet bak drømmer. Det har derimot ikke hindra meg fra å skrive en manusversjon av boka. Min tidligere skrivelærer Kyrre Andreassen sa en gang at film er best på kino, i den betydning at hvis man er ute etter å skape en spennende historie med kule visuelle virkemidler, så... er det jo egentlig ikke noe vits i å skrive ei bok? Jeg har tenkt mer og mer på at Fiji Kitsune egentlig hadde egna seg bedre som en episk fantasyspillefilm enn en roman, men norsk filmproduksjon er 1. ganske begrensa i det hele tatt og 2. håpløst kommersiell. Egentlig har jeg lyst til at det skal være sånn at jeg bare kan skrive ferdig et filmmanus, sende det i posten til et filmselskap, og så liker de det eller ikke, og om de liker det, betaler de meg noen hundretusen for rettighetene, men sånn er det dessverre ikke. Filmbransjen er en ekstrovert bransje der man må nettverke, ringe rundt, pitche og skaffe spons, og det er sånne ting jeg syns er usannsynlig utslitende og også jævlig skummelt. Så. Kanskje er det bare derfor jeg skriver romaner og ikke lager film, selv om jeg har minst like mye lyst til sistnevnte. Dessuten innser jeg jo at det er en grunn til at Norge ikke spyr ut påkosta spesialeffektfilmer i fantasy- og sci-fi-sjangeren, og det har med økonomi å gjøre. Å lage film er dyrt. Sykt, sykt dyrt. Dessverre.

Uansett, dere! Manusversjonen min av Fiji Kitsune er ikke ferdig, og kanskje blir den aldri det heller (men skulle dere, Motlys, mot formodning finne dette av interesse, så skal jeg love å få ræva i gir, altså). Men det har vært gøy å skrive det, ikke minst fordi jeg har fått muligheten til å omskrive og forbedre den. For la oss innse det, folkens, det er mye elendig dialog i den boka som ikke funker i det hele tatt, og det blir ekstra tydelig når jeg ser det for meg som en film i hodet mitt. Og helt, helt dønn ærlig: jeg trur Fiji Kitsune ville blitt en dritkul film.

Jeg gir dere herved et lite utdrag fra manuset mitt. Dette er scene 8, ganske tidlig i filmen/boka, og dere som har lest romanen vil sikkert kjenne det igjen. God fornøyelse.


---8. INT. HOS FIJI OG SUNALEI. KVELD/NATT.

FIJI, SUNALEI og EPSILON sitter rundt et plankebord og spiser suppe. Huset minner om ei hytte, med åpen peis, og vegger og møbler i mørkt tre. Det er lite, og bare innreda med noen få møbler, blant annet ei bokhylle og ei kiste. Det står ei oljelampe på bordet de sitter rundt, ellers er peisen den eneste lyskilden.

EPSILON (snakker med mat i munnen)
Altså, dere kan jo ikke si noe annet enn at dette er sykt. Der går jeg i øs pøs regnvær og leter etter trykkeriet fordi jeg har oppdaget noe snusk i utgaven jeg har, og så åpner jeg opp døren, og før jeg vet ordet av det, er jeg plutselig ikke på Jorden lenger i det hele tatt. Wham! Hvor sprøtt er ikke det?

Sunalei sitter helt stille med steinansikt, det ser ut som om hun konsentrerer seg for ikke å bryte ut i et irritasjons-/raserianfall. Fiji følger oppmerksomt med på det Epsilon sier, og ler litt av ham.

EPSILON
Arian-boken er helt grei, egentlig. Jeg mener, den er ikke akkurat Ringenes Herre, men jeg har lest verre. Og så er Arian og Fiji virkelige personer og greier. Men jeg syns at det burde ha vært skrevet litt mer om Den Onde Tvillingen, personlig digget jeg ham, men...

Epsilon blir avbrutt av Fiji som setter maten i halsen. Hun begynner å hoste. Sunalei, som sitter ved siden av henne, dunker henne i ryggen.

EPSILON
Alt i orden?

FIJI (grøtete)
Hvem... sa du?

EPSILON 
Den Onde Tvillingen? Husker at jeg syntes han var steike tøff, men husker ikke alt hva det stod om ham.

FIJI 
Hva er det egentlig du husker fra denne boken din?

SUNALEI 
Det er bare en bok som noen mennesker fra verdenen til Epsilon har skrevet for moro skyld. Det er sikkert ikke sant, det som står i den.

EPSILON 
Altså, han var en av de slemme og så forvandlet han seg til en drage mot slutten eller noe sånt.

Fiji ser skuffa på ham.

EPSILON 
Hva? Det er lenge siden jeg leste den, OK? Jeg husker ikke alt. Den eneste grunnen til at jeg tok den frem igjen, var fordi mamma hadde ryddet på rommet mitt, og så lå den tilfeldigvis fremme og slang. Jeg kom på at et sted i boken var et kapittel printet om igjen, og det var den eneste grunnen til bestemte meg for å oppsøke trykkeriet. Først gikk jeg til butikken, men den hadde gått ut av produksjon, og de kunne ikke hjelpe meg, så de ga meg adressen til trykkeriet isteden.

Fiji ser fra Epsilon bort på Sunalei. Hun åpner munnen og trekker pusten for å si noe, men blir avbrutt av Sunalei.

SUNALEI 
Jeg går og legger meg, jeg. Begynner tidlig på jobb i morgen.

Hun reiser seg fra stolen og tar med seg suppebollen idet hun går.

EPSILON 
Jeg joiner henne, jeg.

Sunalei snur seg brått og glor forferdet på Epsilon.

EPSILON 
Jeg mente bare at jeg òg skulle legge meg, da, jeg hadde ikke tenkt å legge meg i samme seng som deg eller noe! Dessuten har jeg fortsatt et håp om å befinne meg i mitt eget rom igjen i morgen tidlig, og, ikke et vondt ord om dere eller noe, men det øyeblikket hvor jeg finner ut at alt dette er resultatet av en litt for livaktig drøm, kan vel egentlig ikke komme fort nok.

Epsilon reiser seg og skal til å gå et sted, men stopper opp.

EPSILON 
Ehm... hvor har dere egentlig tenkt at jeg skal sove?

FIJI 
Bare ta sengen min, du. Sunalei viser deg hvor den er.

Han følger etter Sunalei inn ei dør. Fiji rydder sammen oppvaska på bordet, setter det på en benk. Hun blåser ut lyset i oljelampa. Så setter hun seg ned på gulvet foran peisen. Hun sitter og ser inn i flammene. Det ser ut som at hun sitter og tenker over alt det hun har sett og hørt i løpet av dagen, hun puster tungt ut, ser med ett helt utkjørt ut. Hun reiser seg opp igjen og henter ut et teppe fra kista. Hun legger seg ned på en benk med puter på som står inntil veggen. Hun tar teppet over seg. Hun legger seg på sida og ligger og stirrer inn i flammene. Gradvis glir øya hennes igjen og hun sovner. Etter å ha sovet noen timer, våkner hun brått av et bråk. Hun ser forvirra rundt seg. Bålet i peisen har nesten brent helt ut, men det er fortsatt nok lys til at hun kan se at Epsilon står midt på gulvet, gjennomsvett.

FIJI (grøtete)
Hva har skjedd?

EPSILON 
Bare et mareritt som skremte meg fra sans og samling. Du vet når du er liten og ikke tør å sovne igjen fordi du er redd for at drømmen skal vende tilbake? Akkurat sånn.

FIJI 
Hva drømte du?

Hun setter seg opp. Epsilon kommer mot henne og setter seg ved siden av henne på benken.

EPSILON 
Okei, jeg drømmer at jeg svever over himmelen, og ser det ene praktfulle landet etter det andre åpenbare seg. Jeg er ganske sikker på at det er denne verdenen, og landene er inndelt etter elementer, liksom du har snølandet, vannlandet, ildlandet, og så videre. Så plutselig, mens alt bare er fryd og gammen, hører jeg en buldrende stemme inne i hodet mitt som sier at jeg er hans sønn, og at alt dette kan bli mitt om jeg gjør som han sier. Han sier at jeg er født til å lede menneskene til visdom og lykke og et land som er lovet dem av gudene, før jeg plutselig blir dratt inn i planetens indre, og en kjempestor rød og svart drage står foran meg. Det ser ut som om øynene dens brenner, og alt er så uutholdelig varmt. Jeg skriker av smerte idet jeg faller ut i magmaen, og så våkner jeg.

Epsilon smiler litt flau til Fiji, men hun ser redd ut. Hun sier ikke noe, bare stirrer på ham med store øyne ei stund.

EPSILON (ironisk)
Takk for trøsten.

Han reiser seg og skal til å gå.

FIJI
Nei, vent, da!

EPSILON 
Du kunne jo i det minste ha sagt at slapp av, din fjompenisse, det var bare en drøm, og så kunne du ha funnet et glass vann til meg. Jeg vet ikke, noe sånt.

FIJI 
Det var ikke sånn ment! Jeg ble bare litt... uff, jeg vet ikke, jeg. Vil du... vil du ha en vårrull?

Epsilon stopper opp, snur seg og smiler.

EPSILON 
Du er ganske rar, du, og hun venninna di er helt gæren. Vårrull, sier du? Ja takk.

Fiji smiler og reiser seg fra benken. Hun går mot ei luke i gulvet, som hun åpner.

FIJI 
Gidder du å få liv i peisen igjen? Det står ved rett der borte.

Hun går ned gjennom luka, ned ei trapp, ned til spiskammerset. Hun viser tegn til å fryse. Hun tar med seg fire vårruller i hendene og går opp i stua igjen. Der har Epsilon fått fyr i peisen igjen. Hun legger fra seg vårrullene på en benk og lukker igjen luka. Epsilon ser bort på vårrullene.

EPSILON 
Nå snakker vi. Et par - tre minutter i mikroen, så er de der direkte lekre.

Fiji stirrer uforstående på ham.

EPSILON 
Ah, sorry, sorry, sorry. Jeg glemmer hele tiden at jeg ikke bare har blitt tatt med til en annen verden, men tilsynelatende også til en annen tid. Bare glem det. De kan sikkert varmes over åpen ild òg. Har dere grillspyd?

Fiji går bort til veggen der det henger ei katana-slire. Hun løfter det ned og drar fram det smekre samuraisverdet sitt. Epsilon glor storøyd.

FIJI 
Kan vi bruke dette?

EPSILON (stotrende)
Det der... det der...

Fiji kommer mot ham med sverdet i handa og setter seg ned ved siden av ham foran peisen. Epsilon tar ikke blikket fra henne og sverdet. Fiji ler.

EPSILON 
Det der er det legendariske Akumu, ikke sant?

FIJI 
Altså, legendarisk er det vel ikke, men det er pent å se på, i tillegg til at det er lett og skarpt, og mye sterkere enn det ser ut som. Det tåler både flammer og snø uten problemer.

EPSILON 
Nei, nei, nei, nei, nå må du huske. Det var det sverdet du drepte Den Onde Tvillingen med!

FIJI (skeptisk)
Har du lest det i boken din?

Epsilon ser bort og ned. Fiji trær vårrullene på sverdet og stikker det inn i flammene. Det er stille mellom dem ei lita stund. 

EPSILON 
Ikke at jeg har noe med det, altså, men er det noe særlig bra for bladet, det der?

FIJI 
Jeg er egentlig ikke herfra, fra Eira. Jeg kommer fra et land lenger sør som heter Kasai. Det er ildlandet, så ilden oppfører seg sånn som jeg vil at den skal oppføre seg.

De sitter i stillhet ei stund og ser på vårrullene som brunes.

FIJI 
Du, det er ikke sikkert alt det som står i den boken er sant, vet du.

EPSILON 
Så du er helt sikker på at det ikke var du som drepte ham? 

Han smiler fårete mens han ser på Fiji.

FIJI 
Jeg tror jeg ville ha husket det om jeg hadde drept noen, altså. Dessuten sa du at handlingen foregår i Rungholt? Rungholt er et land som ble ødelagt lenge før jeg ble født. Arian er derfra. Han liker ikke å snakke om fortiden sin, men hadde jeg vært en del av den, hadde han nok nevnt det.

De sitter stille ei stund til. Fiji snurrer litt på sverdet nå og da, Epsilon fikler med en løs tråd på genseren sin.

FIJI 
Jeg tror de er ferdige nå.

Hun trekker sverdet til seg og gir det til Epsilon. Hun går bort til kjøkkenskapa.

FIJI 
Du, Epsilon?

Hun åpner ei skapdør og finner fram to tallerkener.

FIJI 
Hva var det forfatteren av boken het for noe?

Hun går tilbake til Epsilon og rekker ham en tallerken som han tar imot. Han rekker sverdet med vårrullene tilbake til Fiji igjen.

EPSILON
Oi...

Han ser ut som om han tenker hardt mens han klør seg i panna. Fiji legger to vårruller på sin tallerken og to vårruller på hans tallerken. Så legger hun fra seg sverdet på gulvet.

EPSILON 
Mica ett-eller-annet.

FIJI 
Altså ikke et navn jeg kjenner igjen. 

Epsilon smaker forsiktig på vårrullen og gjør store øyne.

EPSILON 
Seriøst, disse er dritgode!

Fiji smiler til ham og begynner å spise.

EPSILON 
Så Fiji, du sa du ikke kommer herfra. Kan du ikke fortelle litt om deg selv? Hvordan er Kasai, og hvordan endte du opp her?

FIJI 
Du, det er en ganske dramatisk historie, faktisk. Jeg kom hit til Eira da jeg var seks år, ved en mirakuløs tilfeldighet.

EPSILON 
Jøss, dette lukter det skikkelig historie rundt leirbålet av, ass!

Fiji ler.

FIJI
Moren min døde da jeg var veldig liten, og jeg husker henne ikke så godt. Men hun var visst fra et land enda lenger nord enn Eira. Det er derfor jeg er lys i huden, og ikke gyllen, som de fleste fra Kasai er. Faren min var høvding, og det var ganske mange som var redd ham, faktisk, men jeg visste at han var verdens snilleste menneske. En gang, da jeg var seks år, tok han med meg ut på tokt. Han ville at jeg skulle bli kjent med skipet allerede fra ung alder, siden jeg skulle bli høvding etter ham. Men da vi bare var noen få timer fra å seile inn til Eira, kom vi ut for en forferdelig storm, som knuste skipet og drepte nesten alle om bord, inkludert faren min. Jeg var liten nok til å få plass oppå et stykke drivved, som altså drev i land i Eira litt etterpå.

EPSILON 
Shit, så sykt trist. Altså, da du sa at det var dramatisk, hadde jeg ikke sett for meg at det var dramatisk. Herregud, så fælt for deg, da, og så var du bare en sånn bitteliten unge. Shit.

FIJI 
Det var Sunalei som fant meg, faktisk. Hun var like gammel som meg, og også foreldreløs, og hadde nylig blitt tatt inn i en ninjagruppe. Hun tok meg med hjem til leiren deres, der vi ble trent som ninjaer. Vi reiste alltid rundt, hadde aldri leir samme sted flere enn noen dager av gangen. Da Sunalei og jeg var seksten år, fikk vi høre at kongen i Eira var på utkikk etter dragetemmere. Sunalei og jeg søkte på jobben, og de to siste årene har vi altså jobbet med å temme kongens drager.

EPSILON 
Wow, så du og Sunalei er faktisk liksom profesjonelle ninjaer, dere da?

FIJI 
Ja, men selv ble jeg aldri ordentlig god med ninjavåpnene. Kanskje det å håndtere et sverd ligger i blodet mitt. Men du skal se Sunalei. Når hun kaster shuriken, er hun dødelig treffsikker.

Epsilon plystrer imponert. De fortsetter å spise.

EPSILON 
Og Arian, da? Du sa han var fra Rungholt, men at det ble ødelagt?

FIJI
Ja, eller jeg vet ikke så mye om det, som sagt liker han ikke å snakke om fortiden sin. Han var prins, men måtte flykte, og hele familien hans er død.

EPSILON 
Jøss, prins og greier?

FIJI 
Ja, og det gjør at han har magiske krefter. Alle kongelige har det. Siden han er fra Rungholt, som var tordenlandet, har han makt over elektrisiteten.

EPSILON 
Så kongen av Eira har makt over...

FIJI 
... snøen. Eira er snølandet.

EPSILON
Og du har makt over ilden, det er derfor du kan få flammene til å gjøre som du vil!

Fiji ler.

FIJI 
Altså, jeg er ikke ordentlig kongelig, da. Jeg er bare datteren til en høvding, ikke noen prinsesse eller noe sånt. Jeg får bare til småtterier.

De spiser videre.

FIJI 
Hva med deg? Jeg visste ikke engang at det fantes flere verdener enn denne før i dag. Hvordan er det å bo i din verden?

EPSILON 
Nei, hva skal jeg si. Jeg syns selvfølgelig denne verdenen er utrolig mye mer spennende enn den jeg er fra, som helt ærlig er ekstremt kjedelig i forhold. Vi har ikke magi, og ingen drager, bare kjedelige dyr som hunder, katter, griser og sauer og sånt. Vi er ikke ninjaer og dragetemmere heller. Moren min er sykepleier og faren min jobber i bank. Jeg har en eldre søster, som forøvrig er helt vilt smart, og fikk sykt gode karakterer på skolen. Dermed ble mamma og pappa veldig skuffa over meg, som ikke fikk til det samme som henne i det hele tatt. Men altså, den eneste grunnen til at jeg ikke fikk gode karakterer, var bare fordi jeg sa meningene mine i samfunnsfag, og fordi norsklæreren min ikke likte at jeg leverte skjønnlitterære stiler uansett hva slags oppgave vi fikk, som regel diktanalyse eller noe sånt, og fordi jeg aldri helt ble fortrolig med det vanlige tallsystemet i matte, så jeg fant opp mitt eget tallsystem. Dermed ga læreren meg strykkarakter.

Fiji ler.

FIJI 
Okei, jeg må innrømme at jeg ikke skjønner noen ting av hva du snakker om, men det er utrolig gøy å høre på. Verdenen din høres ikke kjedelig ut i det hele tatt.

EPSILON 
Dessuten liker jeg ikke hårfargen min, så jeg går alltid med ett eller annet på hodet. Det var ikke pappa like begeistret for, og mente at jeg snart burde begynne å se ut som alle andre, hvis ikke ville folk tenke stygt om meg. Men tro meg, det gjør de uansett, så jeg ga en viss bokstav i det han sa, og tok på meg hatter, skjerf, luer og alt mulig annet jeg kunne finne. Mye av det var temmelig fargerikt også, for jeg liker farger, men det gjør ikke faren min. Han mente at jeg burde kle meg litt mer "anstendig", som han sa, og begynne å ha på mer nøytrale klær i beige, brun og grå. Men gjett hvilken finger jeg viste ham da!

Epsilon ler høyt med munnen på vidt gap. Plutselig åpner døra inn fra soverommet seg, og Sunalei kommer ut på stua. Epsilon og Fiji snur seg mot henne. Håret hennes er bustete og øya hovne.

SUNALEI (grinete)
Kan dere ikke være litt stille? Det er faktisk noen i dette huset som prøver å sove.

EPSILON 
Du vil ikke spise litt vårrull sammen med oss, da?

Sunalei sukker oppgitt og setter seg ned på gulvet sammen med dem.

EPSILON (ertende)
Får du ikke sove uten meg?

SUNALEI 
Kjeften på deg, din fjott. Jeg får ikke sove fordi dere bråker noe så inni granskauen.

De tre blir sittende og stirre inn i flammene sammen. Fiji begynner å glippe med øya, før hun sovner lent mot Sunalei.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar