tirsdag 1. oktober 2013

Tre anbefalinger på E

Equilibrium - Dette er en av de mest undervurderte sci-fi-filmene jeg veit om. Ikke undervurdert som i at den fikk dårlige kritikker da den kom - så vidt jeg veit, klarte den seg greit - men jeg kan bare ikke forstå hvorfor den ikke har fått mer oppmerksomhet. Den tar for seg vår verden i framtida, der myndighetene har blitt paranoide etter en tredje verdenskrig. Desperate etter å bekjempe hat, raseri og frykt en gang for alle, innføres det et følelsesforbud. Vi følger et "følelsespoliti" i Christian Bales skikkelse gjennom hans oppgaver med å uttrydde og undertrykke alt som uttrykker følelser, enten det dreier seg om å brenne kunstverk eller drepe kjæledyr. Og dere, det er et så genialt konsept med så utrolig mange sterke følelser - ironisk, hæ? - og det som gjør det ekstra skremmende, er at myndighetene tross alt hele tida mener det godt. Jeg skulle nesten ønske dette var en TV-serie, for det eneste negative med denne filmen, er at den er for kort. Det er mye råstoff her, mange tanker som kan videreutvikles og utforskes, og det hele har en enorm filosofisk dybde. Likte du Battlestar Galactica, liker du denne.

En dåre fri av Beate Grimsrud - Jeg kikker opp på en vitsetegning som henger på kjøleskapet. To menn sitter og ser ut over et øde landskap med fabrikkpiper. Den ene sier: "En dag skal vi alle dø." Den andre svarer: "Alle andre dager skal vi det ikke." Denne boka er så inderlig sår og vanskelig, og så veldig, veldig bra. Det er noe med den enkle, noen vil kanskje kalle den naive, skrivestilen som gjør det så mye mer nært enn mye annet jeg har lest. Dette er direkte tankereferater, med alle vakre tilfeldigheter det måtte medføre. Det handler om Eli og om livet hennes med stemmene bare hun kan høre. Jeg klarte knapt å legge den fra meg. Fengslende, fascinerende og helt fantastisk, og totalt uverdig den klønete formulerte anbefalinga mi.

Eirin Gundersen - Fordi herregud, denne jenta er så sykt flink til å skrive atte hjelp. Og så er hun snill og kul og pen og en god venn, og om du ikke har muligheten til å bli kjent med henne i virkeligheten, så les i det minste alt det fine hun skriver på bloggen sin.

4 kommentarer:

  1. Åh, nå ble jeg faktisk rørt, haha. Du er så snill. Egentlig kan jeg og vil jeg bare si ditto til deg. Og så tror jeg nesten at jeg må se Equilibrium, den virka veldig spennende.

    SvarSlett
  2. Jeg liker så godt disse anbefalingsinnleggene dine. Gjennom dem oppdager jeg ting mest sannsynlig ikke hadde funnet på egenhånd. Takk! : )

    SvarSlett
  3. Interessante anbefalninger og jeg er allerede Eirin-fan. Kjenner henne ikke (traff henne under en Splittet Skjerne eller noe sånt), men har lest mye av henne i ymse blogger og sånt og følger nøye med siden det er noen man bare vet kommer til å lykkes skikkelig med forfatterdrømmen etter hvert siden de er så flinke :) Og jeg skal prøve å få lest "En dåre fri" etter hvert, har hørt mye fint om den boka og likte det utdraget fra den veldig godt =D

    SvarSlett