onsdag 1. oktober 2014

Tre anbefalinger på Q

QI - Q er en litt rar bokstav, sånn, siden vi ikke bruker den så mye på norsk, mener jeg. Den brukes ikke så forferdelig mye på engelsk heller, væffal ikke i begynnelsen av ord. Og dermed ender jeg opp med å anbefale QI, som er et for så vidt dritmorsomt TV-program, men som veldig mange andre har et mye dypere forhold til enn meg. Det norske tilsvarende, Brille, kommer ikke i nærheten engang. Jeg mener, briter er og blir briter. Og hallo, Harald Eia rekker ikke Stephen Fry til ankelen engang i kulhet. Uansett, jeg har for det meste sett på QI på BBC Entertainment når jeg har vært hos foreldra til Jørgen på Nææz, og as far as underholdningsprogrammer av typen Nytt på nytt og Løvebakken går, er QI definitivt blant det gøyeste. Man kan tilsynelatende se hele episoder på YouTube, så jeg kan egentlig bare overlate det til dere å underholde dere sjøl.

Quorn - Som vegetarianer i hele elleve år, savner jeg med handa på hjertet ikke kjøtt i det hele tatt. Seriøst, jeg gjør ikke det. Folk trur alltid at jeg bare ikke tør å innrømme det, men jeg innrømmer all mulig pinlig og ukul drit hele tida, så tru meg når jeg sier at jeg ville ha innrømt det hvis det var sant. Det jeg derimot faktisk savner, er hvor enkelt det er å ikke være vegetarianer. Å bare kunne stikke innom en hvilken som helst bensinstasjon hvor som helst i landet for å kjøpe seg mat. Man skulle tru det ikke var så innmari vanskelig å for eksempel finne en baguett med ost og salat (altså uten skinke), men det er faktisk nesten bare i Oslo jeg får tak i vegetarisk kjappmat på kiosker og lignende. Quorn løser ikke dette problemet, men det er en sabla god kjøtterstatning. Jeg trenger ikke kjøtterstatning fordi jeg savner kjøtt, men fordi jeg savner lettvintheten med det. I wok, da, for eksempel, eller i halvfabrikat-gryteretter, opplever man som vegetarianer ofte at det blir vanskelig å fylle på med proteiner og/eller få til den rette konsistensen. Men det er da quorn kommer inn i bildet! Selvfølglig fins det mye annet greier som tofu og sånn, men tofu er ikke like vidunderlig enkelt og godt som quorn. Fordi det smaker faktisk skikkelig digg og saftig òg, og uten at man trenger å for eksempel marinere det først, hvilken man må/bør med tofu. Vegetarianere som leser bloggen min, bruker nesten garantert masse quorn fra før fordi det er så genialt, så for dere er det sikkert unødvendig å anbefale det, men til dere kjøttetere der ute som vil prøve dere på kjøttfri mandag eller bare vil redusere klimagassutslippa deres: prøv det i en hvilken som helst rett du ville brukt små kjøttbiter i. Det er så godt at du ikke vil ha lyst til å bruke kjøtt i det igjen. Kan forøvrig nevne at quorn passer aller best som kyllingerstatning, i og med at smaken ligner litt.

Quentin Tarantino - Som sagt, q'en tvinger meg til å anbefale ting (og folk) dere allerede veit at er kjempebra. Quentin Tarantino trenger egentling ingen introduksjon eller forklaring. Men se for all del Django Unchained, som er min favoritt-Tarantino-film. Ja, jeg syns faktisk den er bedre enn Pulp Fiction. Og Christoph Waltz er så kul atte bare herregud. Men det visste vi jo allerede fra Inglourious Basterds.


3 kommentarer:

 1. Finnes quorn på vanlige matbutikker og er det veldig dyrt? Jeg har ingen planer om å bli vegeterianer selv (av ymse grunner), men om det er noe som er vel så godt og fungerer like greit til f.eks. taco eller meksikansk gryte så er det sikkert verdt et forsøk tenker jeg. Har ikke sett QI eller særlig mye Quentin Tarantino, men det er interessante anbefalninger og du er uansett flink som fant ting på Q (jeg ville nok endt opp med å hoppe over Q selv) =D

  SvarSlett
 2. omg qi er sånn det beste programmet som finnes ever <3 Iove iiiit
  og hey, quorn er åIreit! bruker det avogtiI så pappa (vegetarianer i førtito år(, kan spise med meg og IiIIebrorsan uten at IiIIebrorsan savner kjøtt too much!

  SvarSlett
 3. Karoline: Det er væffal å få tak i på de fleste Meny-butikker jeg har vært på! Det fins forøvrig både som "kjøttdeig" og biter, det er vel kanskje "kjøttdeigen" som passer best til taco og meksikansk gryte :) Men bitene er faktisk aller best!

  Kristina: Visste ikke at faren din var vegetarianer. Førtito år, det er jo enda lenger enn meg!!

  SvarSlett