torsdag 29. mars 2018

Andre ting enn bøker

Jeg jobber altfor mye, jeg har ikke hatt det supert mentalt sett i det siste (fordi vår, trur jeg), og nå er det jaggu påske. Jeg trur jeg har lesesperre for tida, så da passer det bra å snakke om andre ting enn bøker:1. Name a cartoon that you love.
Jeg må innrømme at jeg verken ser på eller leser så mye tegneserier, i væffal ikke nå lenger, til tross for at anime var en skikkelig big deal for meg for en ti års tid siden. Liker Zelda og Lilla Berlin ganske godt, da!


(Fun fact: denne fyren har jeg faktisk møtt en gang, men det var på Explosions In the Sky-konsert. Og jeg var ikke godkjent, for å si det sånn. Dermed mente han at jeg burde gi ham plassen min helt framst fordi han fortjente å stå der mer enn meg (?????). Han fikk ikke plassen min.)

2. What is your favorite song right now?
Det er litt rart, for jeg har hatt Regina Spektor-albumet Begin to Hope ganske lenge, og har likt veldig mange av låtene fra den plata veldig lenge (jeg snakka for eksempel om Fidelity på denne bloggen allerede i 2008). Av en eller annen grunn er det likevel ikke før de siste ukene at jeg for alvor har oppdaga den varsomme og nesten innadvendte skjønnheten og melankolien i Summer In the City. Altså, jeg bare ELSKER sangteknikken til Regina. Hun er jo en helt fantastisk god sanger, men veldig mange gode sangere er liksom bare veldig flinke og det er det, men Regina tør å gjøre sinnssykt rare ting med stemmen sin og lager dermed noe av den mest unike singer-songwriter-musikken jeg veit om. Hun er ikke bare flink, hun er flink og interessant, og dette gjelder egentlig ikke bare stemmen hennes, men også låtskrivinga og låtkomposisjonen. Når det gjelder akkurat Summer In the City er den av de mer, som nevnt, innadvendte låtene hennes, og den er ikke en like umiddelbar hit som for eksempel Better eller Après Moi, så det tok litt tid før jeg virkelig begynte å elske den, men nå som den har fått tid til å vokse på meg, innser jeg hvor skjør og fin den egentlig er. Jeg elsker moduleringa hennes i tekstlinja "The castrated ones stand on the corner smoking" og den korte pianosoloen mot slutten. Jeg elsker også tekstlinja "I did feel like coming, but I also felt like crying" (som jeg tenker at muligens kan ha vært inspirasjonen til Ingvild Lothe da hun skreiv "Litt lyst til å pule, litt lyst til å dø"), og bare... alt ved denne sangen. Den er så fin. Og trist. Fin-trist, ikke bare trist-trist som for eksempel Hero, som også er en helt fantastisk sang av henne. Nå snakker jeg mye her. Bare hør på den:3. What could you do for hours (that isn't reading)?
Spille TV-spill! Det er ikke noe i hele verden jeg kan forsvinne inn i og som får meg til å glemme tida bedre enn et engasjerende TV-spill. For så vidt også skriving, om jeg klarer å komme inn i en skikkelig flow.

4. What is something you love to do that your followers would be surprised by?
Noen syns kanskje det er overraskende at jeg liker å danse, sånn med tanke på at jeg haterhaterhater å være på utesteder der folk danser? Men jeg gikk jo faktisk på dans, først jazzballett, seinere freestyle, fra jeg var sånn sju – åtte år til jeg var femten, og selv om jeg aldri var veldig flink reint teknisk, så fikk jeg alltid ros for rytmesansen min. Nå for tida danser jeg utelukkende på stua og kjøkkenet når jeg er aleine hjemme.

5. What is your favorite unnecessarily specific thing to learn about?
Jeg syns egentlig ikke noe kunnskap er unnecessary, men jeg elsker å lese om sjukdommer, både fysiske og psykiske, på Wikipedia. Jeg har faktisk ganske god oversikt over mange veldig sjeldne og livsfarlige sjukdommer, sånn at jeg ofte, hvis jeg leser ei overskrift eller et eller annet, ganske kjapt klarer å diagnostisere personen artikkelen handler om bare ut fra å lese om noen få symptomer.

6. What is something unusual you know how to do?
Jeg er ganske mjuk, og kan for eksempel legge beinet bak på nakken.

7. Name something you've made in the last year (and show us, if you can).
Jeg produserer egentlig ikke så mye annet enn tekst. Noen ganger lager jeg musikk, men jeg har egentlig ikke lagd noe særlig musikk det siste året. Nei, vent, jeg kom på noe!


I februar lagde jeg masse tapas og imponerte meg sjøl skikkelig.

8. What is your most recent personal project?
Recent som i det jeg begynte på sist eller det jeg jobba med sist? Jeg velger å tolke det som sistnevnte, og i så fall er det Døden og gleden. Dette er det ferskeste jeg har skrevet på det, side 372:

   ”Så”, jeg ransakte hjernen på jakt etter noe å si, ”åssen kjenner du Sondre?”
   ”Via Signe. Jeg er søstera hennes”, sa hun.
   ”Oi, seriøst?” 
   ”Ja? Er det så rart?” Hun flirte.
   ”Nei, det er jo ikke det, jeg veit ikke helt hvorfor jeg sa det”, sa jeg, forta meg å ta en ny slurk av ølen, Embla gjorde det samme.
   Hun bytta stilling i sofaen. ”Er han her Tobias noe kul, eller?”
   Jeg glodde på henne.
   ”Ja, altså, siden du spiller i band med ham, mener jeg. Du kjenner ham vel ganske godt?” Hun så på meg.
   ”Jeg kjenner ham ganske godt”, sa jeg langsomt.
    Hun smilte. ”Så… er han kul?”
   ”Hvorfor spør du om det?” peip jeg.
   Hun trakk på skuldrene, blåste. ”Nei, jeg har jo på en måte ikke fått møtt ham ennå. Hadde håpa både han og Signe skulle være her i kveld, men jeg har ikke hørt noe fra henne.”
   ”Snakker hun mye om ham?” spurte jeg, prøvde å få stemmen min til å høres normal ut.
   ”En del. Det er vel ganske seriøst, er det ikke?”
   ”De har jo bare kjent hverandre i sånn ei uke”, sa jeg.
   ”Nei, altså, jeg veit ikke. Jeg har i hvert fall inntrykk av at det er alvor”, sa Embla og drakk av ølen sin.

9. Tell us something you think about often (maybe while staring out of windows).
I det siste har det dessverre vært at jeg føler meg temmelig håpløs og at jeg ikke helt klarer å tru på at jeg kommer til å bli forfatter og at jeg syns nesten samtlige mennesker i verden er mer vellykka og tilfredse enn meg, at jeg er sliten hele tida, at jeg ikke får til å gå på jobb, men gjør det likevel fordi jeg ikke har penger til å ikke gå på jobb, og at jeg bruker energi jeg egentlig ikke har på å jobbe, og at hver dag jeg går på jobb, er en dag jeg ikke får skrevet og er sånn sett fullstendig bortkasta, og jeg skulle virkeligvirkelig ønske det var en måte å tjene penger på som ikke føltes bortkasta.

10. Give us something that's your favorite, but make it something oddly specific,
not like your favorite food, but like your favorite food when you've been studying
for hours and forgot to eat. Or, you know, something like that.
Min yndlingsting å drikke når jeg er sjuk, sånn skikkelig influensa-sjuk eller tilsvarende, er av en eller annen grunn frokostjuice. Altså den med gulrøtter og appelsiner og litt sånn ymse som ofte er veldig billig. Ofte er frokostjuice det eneste jeg får i meg når jeg er sjuk og egentlig ikke har matlyst i det hele tatt. Jørgen syns dette er litt rart, i og med at skjøre mager ofte ikke vil ha syre, men det har vært sånn i mange år.

(Liste lånt hos Karoline.)

2 kommentarer:

 1. Kult at du svarte på listen du og :) Av en eller annen grunn tenkte jeg på tegnefilmserier når jeg hørte cartoon og ikke tegneserier, men av tegneserier er jeg stadig like glad i Nemi og Donald Duck. Ellers synd at våren ikke er snill mot deg mentalt, selv om det også er litt overraskende i og med at jeg syns våren fortsatt føles så mye som vinter at det bare er sola og kalenderen som minner meg på at det faktisk er vår siden det er så mye snø fortsatt og sånt, men kanskje det egentlig ikke handler så mye om våren i seg selv, men mer at vår på lik linje med jul, 17. mai, sommeren og ymse merkedager bringer med seg så mange forventninger om at man skal kose seg og ha det fint som det sikkert ikke alltid er så lett å leve opp til. Jeg vet ikke, jeg bare er hobbypsykolog og teoriserer, uansett sender jeg deg en klem og så håper jeg du snart får utgitt en bok som er så suksessfull at du kan skrive på fulltid alltid for det hadde vært perfekt for deg.

  Liker å lese om sykdommer og slikt selv og har sett hver eneste episode av Hva feiler det deg på Nrk med stor fascinasjon. Syns ellers det er bra at du minner meg på at jeg jo liker det hver gang jeg lytter til noe av Regina Spektor, det er noe med henne som minner meg litt om følelsen jeg får av å lytte til Sara Bareilles og det er fint. Ellers fint utdrag fra historien din, likte ideen om å ransake hjernen (selv om ordspillelskeren min antakelig ikke ville klart å være fornuftig nok til å skrive ordet "jakt" i den setningen og i stedet skrevet "tjuvtokt" bare for å ha et ord som passer veldig godt sammen med "ransake" meningsmessig sett) og ellers vil jeg bare si at du ikke er håpløs, jeg vet det ikke hjelper, men for meg er du veeeldig langt unna min definisjon av håpløs. Enda en trøsteklem til deg og hjernen din <3

  SvarSlett
 2. Det kan nok hende du har rett i akkurat det med tegneserier – når jeg tenker meg om, er nok "comic" den engelske tilsvarende for tegneserier i, hva skal jeg kalle det, stillestående form.

  Jeg syns jo også det jeg har hørt av Sara Bareilles minner litt om Regina Spektor, bare at jeg syns Sara Bareilles i større grad er litt sånn flink-flink, som jeg snakker om i dette innlegget, noe som jeg syns kan bli litt kjedelig. Men det er nettopp på grunn av likheten dem imellom som gjør at jeg tenker at i væffal noen av sangene til Regina Spektor sannsynligvis vil kunne appellere til deg!

  Og tusen takk. Det er nettopp forventningene som er problemet, trur jeg, og erfaring viser at det pleier å gå seg til litt etter hvert som den verste våryrheten har gitt seg blant de fleste, men det er jo kjipt mens det holder på.

  SvarSlett