mandag 27. august 2018

Inspirasjon: Miami 1984

Dere, jeg elsker åttitallet. Jeg kan nesten ikke få sagt det tydelig nok. Noe av det jeg angrer mest på i livet, er at jeg ikke blei født på åttitallet. Nå kan det selvfølgelig argumenteres med at jeg ikke egentlig hadde noe valg når det gjaldt akkurat dét, men jeg er fortsatt litt bitter, særlig fordi jeg var så nær. Jeg er født tidlig på året i 1990, og kunne overlevd som et prematurt barn om jeg hadde blitt født i desember 1989. Det hadde selvfølgelig ikke utgjort noen forskjell i praksis, jeg ville uansett ikke huska noe mer fra åttitallet enn hva jeg allerede gjør, men da hadde jeg i det minste visst med meg sjøl at jeg var et barn av åttitallet, helt på ordentlig. Jeg føler liksom nemlig at jeg er det, og jeg føler at barndommen min har mer til felles med barndommen til de som er født på åttitallet enn til de som er født på nittitallet. Men som min gode venn Eirin sa en gang: det er ingenting som er mer åttitallet enn 1990. Og det er jo helt sant. Særlig her i Norge, hvor vi særlig i gamledager hang litt etter når det gjaldt kultur og trender. Og fordi jeg har ei storesøster som er født i 1985. Jeg arva jo alt etter henne, og vi så de samme filmene som små, så min tidlige barndom er nok antakelig faktisk mer påvirka av åttitallet enn av nittitallet. Og det er nok dét som er forklaringa på fantomnostalgien jeg føler for åttitallet (Jørgen har forresten patent på det fantastiske ordet fantomnostalgi).

Åttitallet var mye mer enn bare pastellfarger og tuperte hockeysveiser, for eksempel oppstod noe av den mørkeste og mest gothete musikken da. Tenk The Cure, Depeche Mode, Echo and the Bunnymen. Det ligner overhodet ikke på musikken til for eksempel Wham eller Kylie Minogue, men har likevel fortsatt en helt distinkt åttitallssound som jeg trudde var nesten umulig å gjenskape i dag, men så fins det likevel band og artister som John Maus, I Break Horses og Black Marble som viser at jo visst er det mulig; åttitallet høres nesten like bra ut i dag som det gjorde for tredve år siden.

I dag, derimot, er det ikke gothitallet (!) jeg skal konsentrere meg om. Akkurat i dag har jeg faktisk tenkt å reise i tid sammen med dere, kjære trofaste blogglesere, til the sunshine state, Florida, og nærmere bestemt Miami. Hvis vi blir enige om at gothitallet var åttitallets vinter, har jeg nå lyst til å ta dere med til sommeren: til salt vind i håret, til kabrioleter og palmesus, til netter som er lyst opp av pastellfarga neonskilt. Aller først vil jeg be dere om å trykke på sangen jeg har satt inn under her for å komme i den rette stemninga og la den spille, og så er det bare å la tidsreisen begynne. Som før: klikk på bildet for å komme til bildekilden.2 kommentarer:

  1. Fantomnostalgi(!) var et helt fantastisk ord og en veldig god beskrivelse av et fenomen jeg ikke har tenkt over at det manglet et ord for. Selv har jeg egentlig et mer nostalgisk forhold til 90-tallet enn 80-tallet (selv om jeg faktisk er født på midten av 80-tallet), mye fordi jeg ikke husker noe fra 80-tallet og fordi det var på 90-tallet jeg forelsket meg i bøker, musikaler, Disney og Nintendo. Med det sagt så ER det mye fint med 80-talls estetikk og jeg har skikkelig lyst til en dag å skrive noe som minner folk om Stranger Things for eksempel.

    Fine og stemningsfulle bilder forresten. Jeg er i skrivende stund på stedet der jeg har praksis og får derfor ikke lyttet til sangen nå. Men jeg skal få gjort det (og jeg skal sjekke ut TED-talkvideoene du postet i det forrige innlegget) etter hvert når jeg er hjemme. Finfint innlegg og heldigvis er det smart å like 80-tallet siden det aldri egentlig sluttet å være trendy og om noe så er det enda kulere med 80-tallet nå enn da det faktisk VAR 80-tallet :)

    SvarSlett
  2. Åååå, jeg også har veldig lyst til å skrive noe Stranger Things-aktig, ikke så mye handling og sånn, men stemningsmessig. Må prøve å skrive noe som foregår på åttitallet en gang, til tross for at det nok krever en del research fra min side og jeg egentlig hater å drive research :p

    SvarSlett