tirsdag 23. mai 2017

Bokkjøpsliste

Hvor kjøper du bøker?
I bokhandler, i bruktbutikker, på (loppe)markeder og på slippfester. Sånn i all hovedsak.

Forhåndsbestiller du bøker? Hvis ja, gjør du det i butikk eller på nett?
Det trur jeg at jeg aldri har gjort.

Hvor mange bøker kjøper du i gjennomsnitt per måned?
Litt vanskelig å svare på, med tanke på at jeg en typisk måned ikke kjøper bøker i det hele tatt, men så er det plutselig forlagenes store boksalg eller tilsvarende, og plutselig har jeg kjøpt tjue bøker den måneden. Som kanskje igjen viser seg å være det eneste bokinnkjøpet mitt hele året.

Benytter du ditt lokale bibliotek? Hvis ja, hvor mange bøker låner du av gangen?
Mitt lokale bibliotek må vel kunne sies å være Deichmanske bibliotek på Holmlia, men der har jeg bare vært én gang - for å spørre om veien. Derimot hender det at jeg bruker hovedfilialen i sentrum. Nå er jeg ingen lidenskapelig bibliotekslåner (selv om jeg elsker sjølve ideen om et bibliotek), så jeg er ikke der veldig ofte. Jeg låner stort sett bare bøker som er vanskelig å få tak i ellers, fordi de har gått ut av produksjon eller hva som helst, fordi jeg er veldig glad i å samle på, og dermed eie, ting. Låner sjeldent mer enn éi bok om gangen fordi jeg leser veldig sakte.

Hva er din mening om biblioteksbøker?
Se ovenfor. Jeg liker sjølve ideen om å gå på bibliotek og låne bøker, men jeg bruker det sjeldent fordi jeg helst vil eie bøker. Men det er fint at det fins steder som har cirka alle bøker som har blitt gitt ut, sånn at det også er mulig å lese bøker som ikke trykkes lenger. Dessuten liker jeg å prøve å forestille meg hvem som lånte denne boka før meg, hva som var grunnen til at de lånte akkurat denne boka, og hva de syntes om den.

Hva syns du om brukte bøker?
Flott! Liker best å kjøpe nye bøker når det gjelder forfattere som lever i dag og som ikke er blant de bestselgende, for å støtte det de driver med som best jeg kan, men bruktbutikker og loppemarkeder er ypperlige steder å få tak i klassikere til en billig penge.

Står dine leste og uleste bøker sammen?
Ja (men de gjorde ikke det før).

Planlegger du å lese alle bøkene du eier?
Ja, men det er noen det er mindre sannsynlig at blir lest med det første enn andre.

Hva gjør du med bøker du eier, men som du ikke føler for å lese eller ikke liker?
Ingen verdens ting. Venter til jeg forhåpentligvis får lyst til å lese dem. Det skal sies at jeg har vurdert å gi de bøkene jeg eier, men som jeg absolutt ikke likte, til Fretex eller lignende fordi de tar opp plassen til noe jeg potensielt kan komme til å elske. Men foreløpig har det blitt med tanken.

Har du donert bøker noen gang?
Ja, har gitt noen eksemplarer av bøkene jeg sjøl har skrevet til barneavdelingene ved Haukeland sjukehus i Bergen og Drammen sjukehus. I februar ga jeg også noen eksemplarer av de samme bøkene til kampanjen Les for en god sak.

Har du noen gang hatt bokkjøpestopp?
Nei.

Føler du at du kjøper for mange bøker?
Noen ganger, med tanke på at jeg definitivt kjøper bøker i et hastigere tempo enn jeg rekker å lese dem, men de fleste uleste bøkene jeg har per akkurat nå er uansett bøker jeg jo har lyst til å lese før eller siden uansett. Det er derimot sjeldent jeg kjøper bøker til fullpris, med unntak av når jeg er på slippfestene til folk jeg kjenner, så i det minste er ikke bokkjøpa mine noe økonomisk problem.

(Liste lånt fra Karoline.)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar