lørdag 21. august 2010

Kjærleik er å vilja vel

Hadde egentlig ikke tenkt å blogge allerede nå, for jeg tenkte at jeg ikke kom til å vite hva jeg skulle si så fort, men hey, la oss fjese det: jeg kjeder meg en liten smule.

Så! I går holdt Gåte, et band jeg har elska med blodrød lidenskap siden ungdomsskolen en gang, sin aller siste konsert på Operataket. Ironisk nok var det første gang jeg fikk somla meg til å se dem live. Og bare for å nevne dét først som sist: jeg går aldri på konsert for å ta bilder, så til tross for at mobilkameraet mitt innehar hele 8.1 megapixler, blei det ikke noe verdt å vise fram. Likevel har jeg tjuvlånt noen bilder tatt av Sunniva Grimsgaard som er lagt ut på Facebook-sida til event'en bare for stemningas skyld.

Og hvilken stemning.

Det et kjent og vedtatt at en magisk konsert ikke lar seg gjengi i ord, og i væffal ikke i ord i et simpelt blogginnlegg, så jeg skal ikke prøve på noe jeg ikke kommer til å få til uansett. Men likevel. På en måte skulle jeg ønske litt at det bare hadde vært meg og scena, og ikke noen hoder for mye og en vannpytt i veien, men likevel: Gåte er en av mine aller beste konsertopplevelser. Dessuten var det min aller første konsertopplevelse der jeg hadde hørt nesten alle sangene fra før. Oftest er det sånn at jeg liker noen sanger av et band veldig mye, og så finner jeg ut at jeg skal på konsert med dem, og så plutselig blir jeg servert så mange andre sanger som jeg elsker at jeg egentlig ikke begynner å høre ordentlig på dem før i etterkant. Sånn var det jo ikke her, da, og det var en unik følelse å vite nøyaktig når fela kommer inn, eller når klimakset nås, eller når sangen blir ferdig med et smell. Eventyrlig.

Og så spilte de alle yndlingssangene mine. Seriøst, bare hør på Knut Liten og Sylvelin:Bare sjølve oppbyggina i den sangen er helt sinnssyk. Hvis en sang inneholder noen form for dramaturgi, er denne en thriller. Måten den begynner nesten knapt uhørlig, til den tar helt av i et fantastisk inferno av instrumenter og Gunnhilds surrealistiske stemme, er bare helt sinnssykt. Jeg gir meg ende over. Og så Springleik, da. Tenk at jeg fikk høre den live:Jeg greier ikke å beskrive de psykdelisk-destruktive bildene jeg får i hodet av å høre den sangen, og som et levende stykke musikk rett framfor meg, var det like før jeg trippa. En eller annen gang i løpet av livet skal jeg lage en kunstkortfilm med den sangen som soundtrack.

Og videre fikk jeg Rike Rodenigår! Kjærleik! Kara tu omna (med den drøyeste vokalprestasjonen noensinne)! Snåle mi jente! Stengd dør! Og bare massemassemasse annet, toppa av Sjåaren helt til slutt, som var så rørende at hadde den vart i bare et minutt til, hadde jeg begynt å sippe.

Tusen takk for at dere er så utrolige som dere er, Gåte, og tusen takk for at dere er det beste norsk musikk noen gang har hatt. Hvis dere noen gang vil spille en konsert igjen, skal jeg være der, om det så blir på Nordpolen.

Og helt til slutt må jeg bare få lov til å medgi at Magnus garantert er det tøffeste mennesket i hele verden.

11 kommentarer:

 1. Hyggelig at du brukte bildene! : )
  Må bare si at Magnus er det tøffeste menneske, fikk plektere hans! YESS

  SvarSlett
 2. Hvorfor var det deres siste konsert? Skal de begynne med soloprosjekter eller noe?

  Kjekt at du fikk være der!

  Du kan jo alltids trøste deg med at vi fortsatt har Kaizers Orchestra, som etter min personlige mening er et bedre alternativ live. Det er et sirkus.

  Dette nettverket nekter å laste bilder på bloggen din og VG. Garhgg!

  SvarSlett
 3. Oi! Trodde de hadde hatt siste konsert for lenge sia jeg, men kult at du så dem! :D Håper du har det kjempefint i Bø :)

  SvarSlett
 4. Skal jo innrømme at jeg ikke har hørt så mye på Gåte i og med at jeg generelt sett har fulgt utrolig dårlig med på musikk som ikke er i musikaler, men jeg lyttet til sangene du nevnte i dette innlegget og det var flott og alt jeg har hørt av Gåte har jeg likt godt. Så jeg tror deg når du sier at det var en flott konsertopplevelse og håper ellers alt går finfint ute i Bø =D

  SvarSlett
 5. Nydelige bilder, nydelig smtening, Kjærleik er den vakreste sangen og til Lisa: jo de har hatt sin siste konsert før, ombestemt seg, og hatt siste konsert igjen. Kanskje? :) Det var her i Trondheim de hadde comebackkonserten sin ;) Som jeg hørte fra utsiden fordi jeg ventet på noen som ikke kom :( Jaja... Neste gang (om det blir) venter jeg ikke på noen!

  Kaizers er kjempekule live, men det er jo noe annet. Annen stemning, annen musikk.

  Ikke rart du kjeder deg en tom dag etter en nydelig dag, Kristine :) Kontraster blant dagene er bra!

  SvarSlett
 6. *sitter og hulker og mimrer for seg selv* Flott blogginnlegg. Gåte har vært yndlingsbandet siden tidlig ungdomsskole, og jeg har vært avstandsforelska i Magnus siden jeg først så dem live på Kongsbergjazzen i 2004. Fantastisk konsert, og fantastisk band!

  SvarSlett
 7. Jeg ble rørt av lidenskapen som Gåte viste til musikken. Jeg tror fremdeles at konserten hadde gjort seg bedre et sted uti skauen eller på fjellet, men magien var der, definitivt. Det var trolsk og vakkert.

  Og ja, Magnus fikk meg nesten til å grine. Fiiiine mannen! ^

  SvarSlett
 8. ååååh.... jeg DØR! fuck hvor jeg hater min fattige konto over at jeg ikke fikk se dem. jeg kom meg ikke ned til byen for å kanskje høre noe engang. jeg har riktignok sett dem live to ganger før, men... ikke sant det var magisk? jeg også elsker det at de gangene jeg hørte dem live, kunne jeg alle sangene deres utenat og kunne dem så godt. det er en ufattelig deilig følelse. jeg kan ikke tro dette var siste muligheten til å se dem live. jeg misunner deg grovt.

  SvarSlett
 9. åh, så fint! sku ønske jeg kunne være der, men nei.

  vemodig at det er over, men du har følt musikken og opplevd dem - og det er jo fint i seg sjøl.
  <3

  SvarSlett
 10. @ Sunniva: Waaaah, heldig! D:

  @ Håkon: Det var vel det at de har tenkt å prioritere annerledes, og at de vil gi seg mens de er på topp og bli huska som det fantastiske bandet de er. Mener å ha lest et sted at i væffal Gunnhild, vokalisten, vil satse mer på en skuespillerkarriere eller noe sånt. Kaizers har jeg egentlig nesten vært fast bestemt på å ikke like, men blei villig til å forandre litt oppfatning da jeg fant ut hvor sinnssykt tøft det var med trekkspill og ompa-rock da jeg så Katzenjammer live i overigår.

  @ lieungh: Høhø, du er ikke den eneste som har vært avstandsforelska i Magnus :3

  @ Lisa: Jeg skjønner frustrasjonen din, men yeah, du får prøve å leve på de to andre gangene du har sett dem.

  @ alle: GÅTE ER MAGISK <3

  SvarSlett