tirsdag 8. mars 2016

Kvinner jeg har likt i det siste

Jeg har vært ganske opptatt om dagen, og kombinert med at jeg har følt at jeg har hatt dårlig med inspirasjon, har blogginga blitt litt nedprioritert. Men hvilken dag passer vel bedre til å starte opp igjen enn sjølveste kvinnedagen? Jeg har rett og slett samla sammen fire knallbra kvinner - tre musikere og en forfatter - som jeg oppfordrer sterkt til at dere stifter nærmere bekjentskap med. Kvinner jeg digger, kvinner som inspirerer meg, kvinner som beveger meg, talentfulle kvinner, sterke kvinner, tøffe kvinner, flotte kvinner. Gratulerer med dagen, alle sammen.Amanda PalmerJeg har snakka litt om henne før, og skal prøve å ikke gjenta meg sjøl. Jeg blei først kjent med Amanda Palmer gjennom musikken hennes, og det er ikke så rart, for hun er rett og slett en veldig talentfull musiker. Bare prøv å spille Girl Anachronism på piano, så skjønner dere hva jeg mener. Og da har jeg ikke snakka om sangtekstene ennå. Runs In the Family er en sang jeg kommer tilbake til gang på gang, og ikke bare på grunn av tema og motiver og denslags, selv om herregud hun får sagt det, ass, men også på grunn av den nesten Shakespearske rytmen hun maner fram. Ei tekstlinje som "Me? Well, I'm well, well, I mean I'm in hell, but I still have my health, at least that's what they tell me", etterfulgt av "If wellness is this, what in hell's name is sickness, but business is business and business runs in the family" krever tunga rett i munnen på beste suggererende måte. Men greia med Amanda Palmer er at hun ikke bare er musiker, men også aktivist, og det mest minneverdige øyeblikket for min del så langt, må være da Daily Mail skreiv en helt jævlig artikkel om da hun opptrådde på Glastonbury i 2013. Jævlig fordi den cirka ikke nevnte musikken hennes overhodet - og musikken hennes var jo hele grunnen til at hun spilte på Glastonbury i det hele tatt - men isteden valgte de å fokusere på de cirka to sekundene av konserten der brystvorta hennes var synlig på grunn av en behå som sklei opp. Reaksjonen til Amanda? Priceless. Se den under. Jeg poster også teksten fordi det kan være litt vanskelig å få den med seg. Bare SE DEN.Dear Daily Mail, 
it has come to my recent attention
that my recent appearance at Glastonbury festivals kindly received a mention
I was doing a number of things on that stage up to and including singing songs (like you do...)
but you chose to ignore that and instead you published a feature review of my boob

Dear Daily Mail,
there’s a thing called a search engine; use it!
If you’d googled my tits in advance you’d have found that your photos are hardly exclusive
In addition you state that my breast had escaped from my bra like a thief on the run
How you do you know that it wasn’t attempting to just take in the rare British sun?

Dear Daily Mail,
it’s so sad what you tabloids are doing
Your focus on debasing women’s appearances ruins our species of humans
but a rag is a rag and far be it from me to go censoring anyone, OH NO
It appears that my entire body is currently trying to escape this kimono...

Dear Daily Mail,
you misogynist pile of twats
I’m tired of these baby bumps, vadge flashes, muffintops, where are the newsworthy cocks?
If Iggy or Jagger or Bowie go topless the news barely causes a ripple
Blah blah blah feminist, blah blah blah gender shit, blah blah blah OH MY GOD NIPPLE

Dear Daily Mail,
you will never write about this night
I know that because I’ve addressed you directly, I’ve made myself no fun to fight
but thanks to the internet, people all over the world can enjoy this discourse
and commune with a roomful of people in London who aren’t drinking kool-aid like yours

and though there be millions of people who’ll accept the cultural bar where you have it at
there are plenty of others who’re perfectly willing to see breasts in their natural habitat

I keenly anticipate your highly literate coverage of upcoming tours
Dear Daily Mail,

UP YOURS.Regina Spektor
Regina Spektors musikk går fra søtt og popete i den ene veien, som i Better (har på følelsen av at du vil like denne, Karoline), til det nesten aggressive, som i Après Moi. Og så har hun så mange helt merkelige sangteknikker som virkelig skiller henne ut fra resten av singer-songwriter-gjengen. Kjenner for eksempel ikke til så mange andre enn Regina som ville utbrytt "UH!" midt i refrenget som hun gjør i Après Moi. Syns forøvrig også at det, som fan av begge, er morsom tilleggsinformasjon at hun og Amanda Palmer er gode venner.Emilíana TorriniJeg bruker egentlig bare dette som ei unnskyldning for å kunne poste noe jeg er overbevist om at er en av verdens vakreste sanger. Og jeg er forelska i stemmen til Emilíana Torrini.

Sofi OksanenJeg har veldig lyst til å dele det faktum at Sofi Oksanen ser ut som en lærer på Hogwarts med omverdenen. Ikke en spesifikk lærer, bare at hun kunne vært lærer der. Og det burde selvfølgelig heller vært neste setning jeg innleda dette med, men hun er i tillegg en veldig dyktig forfatter som jeg gleder meg til å lese mer av. Så langt har jeg bare lest Stalins kyr, men jeg har også Baby Jane stående ulest i bokhylla. Det blir bra.

2 kommentarer:

  1. Likte Better ja, Amanda Palmer er kul, Sofi Oksanen ser veldig kul ut og jeg burde lese noe av henne etter hvert (men det kommer ikke til å bli førsteprioritet siden jeg har veldig mye å lese på og veldig mye annet som jeg har store planer om å få lest når det kommer ut) og mens jeg ikke falt helt for stemmen til Emiliana Torrini så likte jeg instrumenteringa og hvordan musikken var litt sånn jeg tror det hadde hørtes ut om perler og konkylier gikk sammen om å skape musikk (dessuten har hun et veldig fint navn). Og hurra for et innlegg som dette på kvinnedagen, det er mange flotte kvinner som inspirerer :)

    SvarSlett
  2. Så fint at innlegget falt i smak, og takk for kommentaren :) Perler og konkylier, det var faktisk en veldig treffende beskrivelse!

    SvarSlett