søndag 20. mars 2016

Smakebit på søndag: "Fire hundre franske fornærmelser" av Øyvind Ellenes


Har nylig fått anbefalt Fire hundre franske fornærmelser av Øyvind Ellenes fra veilederen min på forfatterstudiet, som en inspirasjon til prosjektet jeg jobber med for tida. Den handler om en gjeng norske gutter som går på en internatskole i Rouen i Frankrike, der de drikker, studerer og lengter. Den er skrevet i en alltid like påfallende andrepersonsforteller, og til tross for at jeg ennå bare har kommet til side 14, virker det som om mange interessante rom er i ferd med å åpnes. Her er en ganske tilfeldig valgt smakebit fra side 10 og 11:

Det kan være det finnes et bilde av deg foran inngangen til skolen. Det er en mindre portal, med færre utsmykninger. En åpning i en høy mur. Det er en stor kuppel over inngangen. Muren går rundt hele kvartalet. Det er ikke innsyn fra noen av gatene rundt skolen. Innenfor ligger et avlangt, firkantet gårdsrom, omgitt av bygninger i samme stil, de har den samme strenge elegansen. Bygningene er gamle. Du vet ikke hvor gamle de er. De er fordelt over fem store gårdsplasser i tre nivåer. Bare fire av gårdsplassene ligger åpne. Den femte er bygget igjen. På den nederste gårdsplassen ligger matsalen, kapellet og auditoriene for biologi, fysikk og kjemi. Det første året spiser du tre måltider om dagen i matsalen. Det er tre retter til lunsj og tre til middag. Lukten i matsalen er alltid den samme. Måltidene smaker likt. Det er ris som har kokt for lenge. Grønnsaker som har kokt for lenge. Og ravioli, kokt i stykker, nesten oppløst. På en høyere gårdsplass ligger internatene og kontorene. Klasserommene ligger øverst. Der hvor det finnes noen få trær, og grus. Der foregår undervisningen i språk, filosofi, matematikk og fransk litteratur. I de tre etasjers bygningene rundt den plassen som kalles La Joyeuse, "den frydefylle". Overalt på skolen er det innskrifter. Det er innskrifter i muren. I treverket. På dørene til toalettene. På plaketter. Det er innskrifter under pultene. Bak på stolene. I noen av bøkene på biblioteket. Mange av innskriftene er gamle, nesten utvisket. Som på jesuittenes monogram over inngangen til skolens kapell. Det er uleselig. Englene er der fortsatt.

Her kan du lese flere smakebiter.

7 kommentarer:

 1. Det hørtes ut som en fin skole. Det var iallefall en fin beskrivelse av en :-) Ha en flott søndag!

  SvarSlett
 2. tre rätters lunch och middag! imponerande! tack för smakebiten!

  SvarSlett
 3. Tackar för smakbiten.
  Fin blogg.
  Kram Cissi

  SvarSlett
 4. Fin smakebit. Det er som du sier alltid litt påfallende med andreperson for det kan funke ypperlig, men det kommer veldig an på boka. Ut i fra utdraget virker det som om det funker godt i denne boka og det kan hende jeg på sikt vil vurdere å se etter den på biblioteket bare fordi jeg generelt sett har en viss fascinasjon overfor bøker og filmer og slikt med internatskolesetting.

  SvarSlett