søndag 19. mai 2019

Inspirasjon: Los Angeles Vaporwave

Dere kan tenke på dette som et søsterinnlegg til dette, om dere vil. Men denne gangen skal vi til vestkysten, og vi begrenser oss ikke bare til åttitallet, kanskje vi strekker oss over og inn i nittitallet, men det er fortsatt sommer.

Det som er så fantastisk med kunst, er at det klarer å uttrykke noe det ikke går an å formidle med konvensjonelle uttrykksformer. Det er derfor man skriver dikt istedenfor å skrive en artikkel. Det er derfor man lager musikk istedenfor å holde et foredrag. Og de ulike kunstformene funker så godt på hver sin måte. Jeg har jo, som alle som leser denne bloggen garantert har fått med seg, valgt litteraturen som mitt kunsteriske hoveduttrykk. Eller, for å si det litt corny, men desto riktigere: litteraturen valgte meg. Det er helt sant, jeg har faktisk aldri hatt noe valg. Jeg har vært flink til å skrive fra det øyeblikket jeg lærte å skrive, og skriving har vært den eneste såkalte hobbyen som aldri slutta å interessere meg. Noen ganger gir jeg meg sjøl utfordringer som går på å prøve å formidle det uformidlbare (!) via litteraturen; å lage en tekstversjon av for eksempel en sang eller et fotografi jeg liker. Da jeg snakka om Mandy, snakka jeg om hvor riktig det var at Mandy nettopp var en kinofilm; alt det som Mandy formidler kunne faktisk ikke ha blitt formidla på noen annen måte. Det er det som er kunst! Men: sta som jeg er har jeg, inspirert av blant annet bildene nedenfor, prøvd å skrive noe som holder seg i dette helt spesifikke landskapet, disse pastellfargene, denne melankolske stemninga som bare forsterkes av at det nesten tipper over i det parodiske. Dette er kanskje starten på noe, eller kanskje det ikke blir noe som helst, men noen ganger vil jeg bare skildre omgivelser og drite i et narrativ:

Bilradioen står på mellom to kanaler, av en eller annen grunn har jeg alltid likt hvitstøy så godt. Jeg røyker i passasjersetet, kalesjen er uansett nede. Bobbi trommer fingrene mot rattet mens han kjører, som om han klarer å skjelne en rytme i hvitstøyet, som om det er musikk like godt som noe annet. Nemånen står lavt på himmelen, horisonten er rød, rosa, lilla, snart står sola opp. Vinduet på min side er sveiva ned, albuen min er lent på vinduskanten, jeg røyker i lange trekk om gangen, palmene i det fjerne ser svarte ut mot himmelen. 
   ”Trur du det er liv på andre planeter?” spør Bobbi ved siden av meg, jeg snur meg mot ham, han har fortsatt solbrillene oppå hodet selv om det er mange timer siden sist det var sol.
   ”Det er jo dette med Fermi-paradokset, da”, sier jeg, ”statistisk sett er det ekstremt usannsynlig at mennesket er den eneste intelligente livsformen i universet, men hvor er i så fall alle aliensa?”
   ”Men hvorfor går vi ut fra at aliensa er sånn at vi kjenner dem igjen? Kanskje de ikke har fysiske kropper engang. Kanskje er de overalt rundt oss, men det begrensa sanseapparatet vårt er ikke i stand til å legge merke til dem”, sier han, jeg stumper røyken i den tomme ølboksen som står i koppholderen. 

Jeg har stort sett funnet bildene på Instagram. Klikk på bildet for å tas med til kontoen det er henta fra.
Har du sett! Det siste bildet der er det jaggu meg jeg som har tatt. Ikke noe filter eller engang lett redigering, bare gode, gamle Hauketo i all sin prakt en kveld jeg lå på sofaen og hørte på et ambient DJ-sett. Passa sinnssykt bra å kikke ut av vinduet og se DETTE HER, liksom.

Og dere, John Foxx. Selv om dette egentlig er vel innafor hva jeg kan finne på å høre på, er jeg likevel ikke sånn superfan av denne sangen, men musikkvideoen! Herregud:Nå skal jeg jammen meg drikke en Aloha:


Og helt avslutningsvis er jeg nødt til å spørre dere som kikker innom om noe: har noen av dere lest Echo Mountain av Anna Kleiva? Dette mindsettet jeg har ramla inn i har gitt meg intenst lyst til å lese den, og jeg lurer rett og slett på om den kan anbefales?

2 kommentarer:

 1. "Bobbi trommer fingrene mot rattet mens han kjører, som om han klarer å skjelne en rytme i hvitstøyet, som om det er musikk like godt som noe annet. Nemånen står lavt på himmelen, horisonten er rød, rosa, lilla, snart står sola opp. Vinduet på min side er sveiva ned, albuen min er lent på vinduskanten, jeg røyker i lange trekk om gangen, palmene i det fjerne ser svarte ut mot himmelen."

  - Jeg syns dette var et så godt stemningsbilde og at det var særlig fint formulert.

  Veldig mange fine, atmosfæriske og supre bilder her, ditt inkludert, dette innlegget var fin inspirasjon :)

  Jeg har ikke lest Echo Mountain, men basert på beskrivelsen hørtes det ut som noe som passet atmosfæren som skildres i bildene du har valgt og sånt, ja :)

  Og noen ganger når jeg leser om ting som at litteraturen valgte deg eller om folk som har holdt på med musikalteater siden de var ti år så lurer jeg litt på om jeg eller livet ville vært annerledes om jeg hadde hatt denne sikkerheten rundt en spesifikk kreativ ting siden jeg var liten selv? For jeg er veldig glad i å skrive, men jeg er like glad i å fargelegge og jeg liker også ganske godt å tegne, men jeg har aldri hatt noe jeg har følt så lidenskapelig rundt at jeg MÅ gjøre det sånn utenom å lese og å musikalobsesse. Samtidig så har det kanskje ikke så mye å si. Og hvis jeg mangler den lidenskapen som gjør at enkelte lykkes skikkelig med f.eks. skriving eller kunst eller musikkteater eller noe annet kreativt, så har jeg jo gleden av å skape uansett. Det er for så vidt viktig nok i seg selv.

  SvarSlett
 2. Så utrolig hyggelig at du likte det lille tekstutdraget mitt! Og angående det siste du skriver her: da jeg begynte på forfatterstudier og sånn, blei jeg overraska over hvor mange i klassen min som nettopp -ikke- følte det sånn som jeg gjør. Flere som har bokdebutert siden den gang snakka om skriving som en ting de hadde funnet ut at de likte å gjøre for noen år siden og så søkt på forfatterstudiet mest for moro skyld, og nå er de plutselig forfattere. Så jeg trur ikke den lidenskapen jeg har er nødvendig for å lykkes i det hele tatt.

  SvarSlett