lørdag 22. februar 2020

Når man ikke har noe å snakke om, kan man alltids snakke om bøker

Herregud, det er skikkelig lenge siden sist! På samme tid i fjor hadde jeg det visst på nøyaktig samme måten, så kanskje det er noe med februar, jeg veit ikke. Jeg håper dere fortsatt er glad i meg.

Jeg fant denne boklista på bloggen til Karoline, og jeg håper litt at den kan fungere som en inngang til blogginga igjen. Jeg skal innrømme at å svare på disse spørsmåla gjorde at jeg på nytt blei klar over hvor innmari lite jeg egentlig leser – trur ikke jeg kjenner noen andre skrivere som leser så lite som det jeg gjør – og at det ga meg litt dårlig samvittighet. Det føles på et vis nyttigere å lese enn å se film eller TV-serier og høre på musikk, noe som jo egentlig er en ganske dust tanke, for hvorfor skulle det være noe kunsthierarki, liksom. Men det at jeg ikke får til å lese noe særlig gjør unektelig at jeg føler meg litt dum, som om det er noe gærent med meg, for det virker jo så lett for alle andre.

Anyway, I digress.



1. Favoritförfattare?
Det er så mange forfattere som har påvirka meg opp gjennom livet, og jeg trur nok at første gangen jeg hadde en yndlingsforfatter, var det Elin Brodin. Nå i seinere tid er det nok Stig Sæterbakken og Jan Roar Leikvoll som har brakt meg flest av de sterkeste leseropplevelsene, og som antakelig er de som fortsetter å inspirere meg mest.

2. Favoritstandalone och favoritserie?
Å velge éi bok er faktisk umulig. Men la oss nå for enkelhets skyld si Ikke forlat meg av Stig Sæterbakken, både fordi den er ei skambra bok, men også på grunn av inntrykket den gjorde på meg, et inntrykk som fortsatt sitter i. Favorittserie trur jeg jaggu er Den mørke materien av Philip Pullman.

3. Favoritbokformat?
Definitivt fysiske bøker framfor lydbøker eller e-bøker, men jeg har ingen klar preferanse hva angår hardperm eller pocket.

4. Favoritgenre?
Jeg veit ikke om det i det hele tatt er en sjanger, men den mørke magiske realismen/alternativ virkelighet-greia som Jan Roar Leikvoll holdt på med likte og liker jeg veeeeeldig godt.

5. Favoritkaraktär?
Det kan godt hende at jeg aldri har likt en bokkarakter så mye som det jeg i sin tid likte Ax fra Animorphs-serien til K.A. Applegate.

6. Favoritklassiker?
Jeg har i all oppriktighet ikke lest så mange klassikere, men The Picture of Dorian Gray av Oscar Wilde er jo latterlig kul, da.

7. Favoritbok hittills i år?
Hahahahaha du mener hva likte jeg best av The Necrophiliac av Gabrielle Wittkop og de første ti sidene av Dune av Frank Herbert? Umulig å sammenligne to så forskjellige bøker, men jeg er skikkelig gira på Dune foreløpig.

8. Favoritomslag?
Ekstremt begeistra for omslaget til Vi forlot den stille skogen av Janne-Camilla Lyster, på samme måten som jeg er ekstremt begeistra for tittelen.



9. Favoritbok som barn?
Så mange! Den første jeg kommer på er Mio, min Mio av Astrid Lindgren.

2 kommentarer:

  1. Fint innlegg, kult at du svarte på utfordringen du også. Og jeg tror det er noe litt ekstra slitsomt med februar bare fordi det er en måned som føles som et mellomrom, det er en kort måned, men den føles ofte lengre fordi det ikke er så mye interessant som skjer den måneden, dessuten er den ikke ordentlig vinter eller vår ofte, men noe i mellom og da tror jeg det gjør at man kanskje er litt ekstra sliten bare på grunn av det, det at man ikke har noe å feste grepet ordentlig om. Jeg vet ikke.

    Fin liste uansett og jeg syns ikke du skal ha dårlig samvittighet for at å lese ikke er så lett for deg for man er alle forskjellige og kanskje er du bare ment for andre ting mer. Dessuten tror jeg det at du leser mindre gjør at hver enkelt bok for deg kanskje betyr mer på en annen måte enn det blir når man er meg og leser ni bøker i måneden og minst halvparten av dem glemmes ganske fort. Og Aximili er awesome. Har brukt varianter av Aximili som passord en del opp i gjennom ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg trur du har et godt poeng, og det er jo uansett aldri en god idé å sammenligne seg med andre. Noen ganger er jeg bare litt redd for det man ofte sier med at man aldri kan bli en god skriver om man ikke leser mye – men det er jo faktisk mye skriving i for eksempel film og TV-serier òg, så det fins andre måter å innta ord på òg.

      Slett