tirsdag 27. oktober 2009

Drag Me to Hell (2009)

Søte, uskyldsreine Christine gjør bare jobben sin som bankansatt idet hun avviser ei gammal dame som trygler om at huset hennes ikke må bli revet, men som ikke har betalt leia si på gud-veit-hvor-lenge. Kjerringa, kledd som en kvasi-østeuropeer og med en tilsvarende aksent, tar dette dypt personlig, og bestemmer seg for å påkalle demonen Lamia. Hun lover demonen sjela til Christine, som bare har et visst antall dager på seg til å kvitte seg med den helvetes (ha-ha) skjebnen som venter henne.

La det være sagt: jeg har aldri skjønt meg på sjangeren "skrekkomedie." Og med dét ute av verden, er jeg for så vidt heller ikke sikker på om det er det den prøver å være. Egentlig håper jeg det, for det er mer morsomt enn skummelt, samtidig som den nærmest voldtar bø-effektenes vidunderlige verden. I bakhodet er det en liten stemme som hvisker meg at det er Sam Raimi (mannen bak blant annet Spiderman, for n00bza) som har regissert dette lille makkverket, og i og med at vi alle veit at han er en habil kar, har jeg vondt for å tru at han virkelig kan mene de latterlige scenene der den lurvete hurpa spyr inn i kjeften på Christine - noe som, med mindre jeg husker helt feil, ikke bare skjer én gang, men to herlige ganger! - seriøst. Likevel er det liksom ikke så åpenbart som med gullklumpen Black Sheep heller. Og det er jo beint fram urettferdig å i det hele tatt vurdere en film etter hvem som har regissert den, og hadde jeg ikke visst at det var herr Raimi, hadde jeg sikkert vært nådeløs allerede fra første linje.

Så ja. Dette er ei tynn suppe av et plott, noe som for all del ikke er unikt i forhold til andre skrekkfilmer, men i selskap med elendige skuespillprestasjoner, kålete spesialeffekter, så stereotype karakterer at det grenser til det rasistiske, samt det faktum at den ikke fins skummel, blir det ikke den helt store filmopplevelsen. Men som allerede nevnt, så er det jo faktisk en viss grad av... eh, sjarm?... i det hele. Litt artig er det i væffal. For ja, jeg lo. Ganske mye, egentlig, men latterkicka kom stort sett akkompagnert av oppgitte sukk. Om det var tilsikta eller ikke, har jeg ennå ikke helt greid å finne ut av. Men det er jo likevel på en måte litt underholdende, i det minste.

Btw har vi Hell-O-Week (zomg, hvilket ordspill!) i filmklubben nå. Nå som jeg bare er to anmeldeser unna å være i rute igjen, bør dere snart forvente flere skrekkanmeldelser.

Dommeren har talt: 2

3 kommentarer:

 1. Det var noko skremmande kjend med plottet (sjølvom eg veit det ikkje er "mogeleg" sidan filmen blei gitt ut i år). Beklagar min ekle innaktivitet! Du er så produktiv, alle plassar! Men men men, når du har skrive ferdig den siste (?) skrekkanmeldelsen, så må du skrive om deg sjølv, og livet ditt igjen :D Eg las jo om då du var i Oslo, men eg trur aldri eg kom meg så langt til å kommentere innlegget, dessverre. Men skriv meir om deg, og livet, og Sandefjord og kos :D

  SvarSlett
 2. Jeg tror ikke du forstår sjangeren helt, som du sier, for den er jo meget kritikerrost om jeg ikke tar feil. Men så har jeg heller ikke sett den. Viste du at han skal regissere WoW-filmen nå? Det må jo bare blir suppe.

  SvarSlett
 3. @ Astrid: Problemet er liksom bare at det ikke skjer så veldig mye å skrive hjem om. Eventuelt bare blogge om. I tillegg skjer det nok til at jeg ikke rekker å obsesse (i det minste over annet enn irl personer, til ei forandring), så da blir det til at jeg fyller opp tomrommet med andre ting. Men jeg lover å komme tilbake så fort sjansen byr seg.

  @ Håkon: Scora væffal høyt på IMDb. WoW, faktisk. Detta kan bli høyst interessant.

  SvarSlett