mandag 23. november 2009

Serenity (2005)

Endelig fikk jeg somla meg til å se denne og. Og unnskyld, Vibeke, at jeg ikke så den med deg, men vi kan satser da på gjensyn for min del i juleferien, yes yes?

For de av oss som er kjent med Firefly (noe som ikke inkluderte alle som så denne en eller annen gang i forrige uke), er det vel ganske beroligende å høre at dette er mye av det samme. Never change a winning team, er det ikke det de sier? Gudskjelov finner vi de samme skuespillerne som i TV-serien i alle rollene, og gromreplikkene faller like hyppig som ellers.

Serenity begynner ganske nøyaktig der hvor Firefly avslutter, og i og med at serien aldri blei fullført, føles filmen ikke bare hjertelig velkommen, men egentlig også helt nødvendig. Inara har forlatt mannskapet, the Alliance prøver fortsatt å få tak i River og Simon, og Mal er stadig på utkikk etter nye pengeinnbringende oppdrag. Ett oppdrag holder imidlertid på å gå fullstendig til helvete når Mal greier å overtale en ekstremt umedgjørlig Simon til å ta med seg synske River, bare for å oppleve at dama klikker i vinkel fordi hun hører ett ord; "Miranda." Men hva er Miranda? Og hvorfor er dette noe the Alliance tydeligvis ønsker å dysse ned?

Det er mange løse tråder som samles opp her, og velsignet være dét. Dessuten holder actionsekvensene og det egentlig allerede nevnte manuset den standarden vi blei vant med i serien, så der har jeg heller ikke noe å klage på. I tillegg får vi her servert ei endelig avslutning på hele greia, og det i seg sjøl er jo fint, men sjølve måten det blei gjort på, fenga meg ikke like mye. Og som jeg sikkert har sagt i andre anmeldelser, er jeg i bunn og i grunn ekstremt ikke-fan av å snakke for mye om slutten i filmer, men jeg skal prøve å være så generell som mulig når jeg sier at den føltes litt for... lettvint, liksom. Dette er jo ikke bare ei avslutning på filmen, men på hele eposet, og jeg syns faktisk at det blir for enkelt, altså. Jeg sitter ikke igjen med den tyngden og tårene i øyekroken og den totale tilfredsstillelsen som på siste episode av Battlestar Galactica, men mer som en "ja, ja, dett var dett. Hva skal jeg se på nå?" Og ja, jeg kan forhistorien med knappe midler og pengegriske TV-folk og hele sulamitten, men jeg syns slutten blei altfor slapp, altså. Og dette gjelder jo for så vidt for serien og, men jeg har alltid syntes at karakteren River i det hele tatt virker ganske tilgjort.

Men ja. For meg er dette først og fremst underholdning. God underholdning, vel å merke, med bare en litt anti-klimatisk konklusjon. Jeg er ikke fra meg av begeistring, men syntes likevel det var et hyggelig gjensyn.

Dommeren har talt: 4

7 kommentarer:

 1. En femmer for min del. Jeg så denne før jeg kjøpte serien, så det ble et litt annet perspektiv. Nå hører det kanskje med til historien at de håpet på å lage flere filmer dersom Serenity gjorde det bra. Nathan Fillion ville helst lage to til, og dø i den siste. Slik burde det ha vært. Er for langt mellom skikkelig gode sci-fi-filmer.

  SvarSlett
 2. Tviler ikke på at jeg hadde likt den bedre hvis jeg ikke hadde hatt serien å sammenligne den med, til tross for at den ikke er i nærheten av Equilibrium og The Island, som jeg begge ville ha gitt femmer.

  SvarSlett
 3. Equilibrium er jeg enig i, men... The Island? Plottet blir avslørt altfor tidlig, så er det bare action resten. Ikke at det ikke fungerer på sin måte, men i så tilfellet ville jeg gikk Star Trek en femmer, og da når ikke The Island opp til mer enn en firer.

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 5. Hm, denne har jeg sett. Visste ikke at den hadde en forgjenger. For meg var dette helt grei popcorn-scifi, det jeg husker er i bunn og grunn at den autistiske jenta rundsparket et fullsatt utested.

  SvarSlett
 6. Helt greit popcorn-scifi var egentlig den ultimate beskrivelsen.

  SvarSlett
 7. The others do a good job gushing about the movie. Sure we're fans and bound to like the movie more than the usual fare, but those looking for an original and thrilling movie experience, this will shock and amaze. The Firefly world introduced a fantasy home for many of us, with characters we truly cared about and dilemmas we could get behind. The best way to describe it is to take the best aspects of the Han Solo elements of the original Star Wars, and build a world around that. > Reviews Serenity 2005
  There's no grand theme or clear cut good and evil. There's just a band of fugitives trying to make their way in a dangerous sky. It's something folks can relate to, although most of us won't be in a space battle or fighting psychotic creatures anytime soon. The point of the name Serenity is the name of the ship, though in a deeper sense that's what our characters are in search of. Finding freedom and a home, and that's what the ship represents to them, and to the fans. So you understand why so many are so excited about this dinky little scifi flick.


  See More:
  > zmovies
  > losmovies
  > fantastic beasts megashare9


  SvarSlett