mandag 11. januar 2010

Burn After Reading (2008)

Osbourne Cox jobber i CIA, men blir sparka fordi han veldig tydelig har et alkoholproblem. Harry Pfarrer står i med kona hans og en treningssenteransatt ved navn Linda Litzke. Sammen med sin kollega Chad Feldheimer, finner Linda ved en tilfeldighet en CD som inneholder det som skal bli boka til Osbourne, og trur det hele er topphemmelig spionstæsj. For å få penger til plastisk kirurgi, bestemmer hun og Chad seg for å presse Osbourne for penger på grunnlag av denne oppdagelsen. Med andre ord; i kjent Coen-stil, er det ei real smørje av absurde tilfeldigheter vi presenteres for.

Og de mister aldri grepet. Visst er det til enhver tid mange baller i lufta, men det oppleves aldri som et problem, egentlig. Uten at vi som seere føler oss forvirra et øyeblikk, blir liva til de forskjellige hovedpersonene blanda inn i hverandre med fatale og til dels hysterisk morsomme følger. Manuset er som forventa lagd av gull, og skuespillerne er som skapt for rollene sine. Eller, det er de faktisk og. En kikk på ekstramaterialet, avslører at Coen-brødrene faktisk skreiv rollene spesielt til de forskjellige skuespillerne, og det merkes så godt. Særlig George Clooney som sleip, men ikke spesielt intelligent rundbrenner og Brad Pitt som småfemi, entusiastisk og sjarmerende dum treningssenteransatt, er bare... vakkert.

I denne filmen er det aller meste bra. Det hele flyter liksom så knirkefritt, og man koser seg skikkelig mens man ser på den. Derimot blir det aldri de magevrengende latterkrampene jeg opplevde for eksempel i The Big Lebowski. For joda, det er gøy, det er kjempegøy, og mye gøyere enn de fleste komedier jeg ser, og manuset er smud og skuespillerne er habile og vel så det, men det kan faktisk bli enda litt gøyere. Jeg har kjent kjære Joel og Ethan gi enda hardere gymnastikk til lattermusklene mine enn dette, så jeg greier ikke å bli fra meg av begeistring. Men dette er likevel en gjennomført god og smart film, til tross for at den er fullasta med ekstremt lite smarte karakterer. Og pssst...! Sluttreplikken er bare ace.

Dommeren har talt: 5

3 kommentarer:

  1. Enig med alt du sier i anmeldelsen. Og jeg har fått mer og mer sansen for George Clooney, han har jo komisk vidd så det holder! Ja, og Brad Pitt da. Strålende.

    SvarSlett
  2. Jeg simpelthen eeelsker Brad Pitt i denne filmen. Makan til morsom type. Og George Clooney selvfølgelig, det er moromannen sin, det! Filmen forøvrig er også genial.

    SvarSlett
  3. George Clooney og Brad Pitt er guttene sine.

    SvarSlett